Jordskole

Ved hjelp av denne skolen blir det lett og velge best mulig jord til dine vekster. En god jord er av stor betydning for resultatet av din beplanting, både innendørs, i hagen og på balkongen.

Hvorfor er jord nødvendig?

Jord er vekstenes skafferi, tørsteslukker og apotek. Ved å velge en god jord ved planting, samt opprettholde og forbedre den du har i hagen din, gir du vekstene dine gode forutsetninger til å vokse og ha det bra. Hvis du også velger naturlig gjødsel, bidrar du til et bedre miljø og et rikere mikroliv. Hovedingrediensen i all type jord i sekker er ulike typer torv. For at jorden skal få en spesifikk egenskap tilsetter vi andre ingredienser som forandrer jordens kjemi eller struktur, som kalk, leire, sand og næringsstoffer.

Struktur

Om jorden er kompakt, inneholder lite luft, blir det vanskelig for røttene å utvikle seg. Er den for lett inneholder den mye luft og tørker raskt. En god jord inneholder halvparten luft og halvparten fast materiale. Det er generelt bedre om jorden er grov, så ikke plukk bort tuster, barkbiter og småstein fra jorden.

Næring

Generelt sett kan man si at jo mindre veksten, frøet eller stiklingen er, desto mindre næring trenger den. Derfor bør du velge en magrere jord når du skal så. Jo større veksten blir, desto mer næring og jordvolum vil den trenge. Vekstene trenger også mer næring gjennom vår- og sommermånedene. Ved å tilføre ekstra gjødsel disse månedene, vil vekstene dine bli friskere og finere.

Velg best mulig jord til dine planter

Jord til potter

 • Jord til potter inne
  Ved planting i krukker blir vekstenes næring og vannreserve begrenset til krukkens størrelse, det betyr at viktigheten av å bruke riktig jord øker for at veksten skal ha det best mulig. Blomsterjord er den jord som er best egnet til å bruke til planter inne. Den er blandet med små lecakuler eller sand som opprettholder strukturen i jorden. 

 • Jord til potter ute
  Sommerblomstjord er det beste valget for urner og krukker ute. Lecakuler legges i bunn for å lage et dreneringslag, der overflødig vann kan renne ned. Denne jord er litt grovere i strukturen, og inneholder mer gjødsel. Det finnes også spesialjord egnet til visse typer vekster f.eks. rosejord til roser og klematis, rhododendronjord til rhododendron og hortensia, grønnsaksjord til dyrking av spiselige vekster, og pelargoniajord til pelargonia. 

Jord til hagen

 • Jordforbedring
  Hvert år eller når vi planter noe nytt, bør vi tilføre ny jord/næring for å forbedre den som allerede finnes i hagen. Jordforbedring kan gjøres med alle typer av organisk materiale på alle typer jord. Når torv, kompost og naturgjødsel blandes inn i jorden fortsetter dekomponeringen ved hjelp av mikroorganismer, og næring frigjøres. Samtidig dannes en rekke forbindelser som gagner jordstrukturen, røttene og hele livet i jorden. Jorden kan holde bedre på vannet, og det vi dyrker har en stor fordel av dette. Kugjødsel er en jordforbedring som med fordel kan tilføres i bed, rundt busker og trær både vår og høst. Den inneholder alle næringsstoffer vekstene trenger, uten fare for å brenne røttene.
   
 • Plantejord
  Plantejord passer til nyplanting av trær, busker og andre flerårige vekster. Kvaliteten på plantejord varierer avhengig av merke og pris, det finnes også både natur gjødslede og kunst gjødslede alternativer.
   
 • Spesialjord
  Også i hagen er spesialjord nyttig, spesielt rose og rhododendron jord. Tung leirjord og sandjord kan forbedres om du tilfører litt barkmuld, den inneholder muld og bark som stimulerer mikrolivet.
   
 • Jord til gressplen
  Plenen blir ekstra grønn og fin med litt ny jord. Strukturen opprettholdes og marken har noe og jobbe med. Dressjord tilfører næring, kalk, muld og sand som sammen stimulerer gresset til å danne nye røtter og begynne å vokse.

Les mer

Velg riktig jord >>
Se all innendørsjord >>
Se all utendørsjord >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc