Klimasmart dyrking med torvfri jord

Nå er den her, den torvfrie jorden – med bedre klimaavtrykk og like gode egenskaper som vanlig kjøpejord. Men hva vil det egentlig si å dyrke uten torv? Her forteller vi deg mer.

Klimasmart dyrking med torvfri jord

Torv bidrar til at mange ulike planter lett kan slå rot, og nettopp derfor har materialet lenge vært en viktig del av de fleste jordsekker som selges i butikkene. Kort fortalt er torv bra for plantene – men siden myra (hvor torven hentes fra) er naturens eget karbonlager, er torvens klimaavtrykk likevel negativt. Våtmarker og myrer inneholder store mengder karbon, siden planter som dør i myra synker ned under vannoverflaten og blir til torv. Når myrene graves ut og tørker opp, frigjøres klimagasser som karbondioksid (CO2) og metan. Tørrlagte myrer står for cirka 6 prosent av verdens CO2-utslipp.

Forandring på vei

I lang tid har myrer blitt drenert og tørrlagt for å frigjøre areal til jordbruk, og noen av dem har også blitt åpnet for å få tak i den ettertraktede torven. Nå heves stadig flere stemmer for å bevare og restaurere våtmarkene. Som en del i arbeidet for miljøet, og for å få inn fornybare råvarer, har den torvfrie jorden blitt utviklet – Plantasjens torvfrie jordblandinger et eksempler på dette.

Torvfri jord – se vårt utvalg

Fungerer torvfri jord like bra som jord med torv?

Den torvfrie jorden tilsvarer de vanlige jordblandingene og fungerer utmerket til planting av stauder, busker og trær. Siden den torvfrie jorden inneholder nedbrytbart organisk materiale, blant annet kompost, er den også super som jordforbedring i sand- og leirjord. Jo mer organisk materiale, jo rikere blir mikrolivet, som i sin tur kan skape den perfekte balansen mellom oksygen, næring og fuktighet til plantene dine.

Den torvfrie jorden er litt for næringsrik for stiklinger og nysådde frø, men om du blander den ut med sand eller gammel pottejord fungerer den også fint til disse formålene. 

Dyrk klimasmart

Men hva er det egentlig som erstatter torven? Plantasjens torvfrie jord finnes i flere varianter, og den har en annen sammensetning enn tradisjonell jord. Den torvfrie jorden inneholder kun naturlige råvarer som trefiber og kompost. Komposten består av fibermull, bark, hestegjødsel, biogjødsel, park- og hageavfall. Fibermull er et restprodukt fra papirproduksjon, og biogjødsel er et fiberrikt materiale som skapes gjennom biogassutvinning, av rester fra landbruk og matproduksjon. Det er rett og slett naturmaterialer som skaper en levende jord. Når restproduktene føres tilbake til jorda, bidrar de til bedre vekst og det blir en klimasmart dyrking som kommer mikrolivet til gode.

Les også
Mikroliv – hagens minste medhjelper
 


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd



Torvfri plantejord

40 L

249,-
2 for 399,-
Les mer

Torvfri grønnplantejord

15 L

139,-
Les mer

Torvfri blomsterjord med leca

15 L

139,-
Les mer

Torvfri rose- og staudejord

40 L

209,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen