Få en pangstart i hagen til våren – forbered jorden allerede i høst

Når bed og hage er tomme etter sesongens avlinger er det lett å tenke at hagearbeidet er over, men med noen enkle grep kan du allerede nå i høst forberede jorden for kommende sesong. På den måten kan du komme i gang ekstra tidlig og til og med få en ekstra avling neste sesong.

Få en pangstart i hagen til våren – forbered jorden allerede i høst

Jord – brun, grå, tørr eller leirete. Det er sjelden vi undrer oss over jordens egenskaper når vi ikke dyrker, men burde vi kanskje det? Jord er jo faktisk grunnlaget for nesten alt liv, og i tillegg er den er full av spennende næringskjeder som påvirker det meste – også over bakken. Mengdevis av jordliv som mikrober, mark, snegler og insekter hjelper til slik at jorden kan brukes til dyrking. Og det eneste de krever tilbake er at vi gir tilbake de næringsstoffene vi tar når vi høster inn.

Næringstilførsel eller gjødsling kan iblant virke litt vrient, men i bunn og grunn er det organisk materiale som tilføres enten vi velger å gjødsle med animalsk gjødsel, bokashi, kompost eller plantedeler som gress, halm eller kompost. Alt blir mat til jordlivet som senere gjør næringsstoffene tilgjengelige for nye planter. 

Hvorfor forberede jorden på høsten?

Tradisjonelt gjødsles bed og dyrkingsplasser på våren, når telen har gått ut av bakken, men det finnes mange fordeler med å gjøre det på høsten i stedet. Første og fremst er det gøy å komme raskt i gang med dyrkingene på våren. Men det er også praktisk av andre grunner. Blant annet er pågangen av snegler og andre skadeinsekter mindre i starten av sesongen – og har du flaks rekker du også en ekstra avling. Spinat kan for eksempel sås allerede på vinteren for å høstes inn i april, og deretter kan du dyrke noe annet på samme plass. 

Slik fikser du jorden i bed og hage på høsten

Rens bort ugresset, og velg en gjødslingsmetode.

Dekkdyrking

En måte er å dekke bakken med et 10 cm tykt lag med organisk materiale, for eksempel en blanding av gressklipp, halm, plantedeler og løv, som deretter vil komposteres der det ligger. Denne type dekkdyrking gir et vannbesparende dyrkingsbed med jevn temperatur der mikrolivet gagnes. På våren fjerner du bare litt av materialet om det ikke råtner, og så er det klart for planting.

Animalsk gjødsel

En annen metode er å gjødsle med animalsk gjødsel i det øverste jordlaget med en rake – resten tar naturen seg av. Du trenger ikke grave gjødselen ned.


Honningurt er blant planene du kan bruke som grønngjødslingsplanter.

Grønngjødsling

Grønngjødsling er en annen måte å forbedre jorden etter innhøstingen. Det innebærer at du lar andre planter enn selve hovedavlingen din berike bakken. Grønngjødslingsplanter kan ha spesielle egenskaper: Mens noen binder nitrogen i jorden, for eksempel vikker, kløver- og belgvekster, kan andre ha dype røtter som løsner kompakt jord, blad som gir jorden bedre struktur, og noen har en avskrekkende effekt på nematoder. Enkelte planter kan også ha flere bruksmetoder. 

På høsten kan du så ettårige grønngjødslingsplanter etter innhøstingen. Uansett om du velger å dytte de ned eller om de får ligge igjen som dekkmateriale etter at de har visnet, bidrar de til en bedre jord.

Et eksempel på en ettårig grønngjødslingsplante er blodkløver – klipper du den ned før den gir frø unngår du at den selvsår seg. Honningurt er også en god, hurtigvoksende, ettårig grønngjødslingsplante. Gjennom å plante den gir du i tillegg biene en siste energiboost før vinterdvalen. 

Tips: Det er alltid lurt å dekke til jorden – enten med midlertidige grønngjødslingsplanter eller gjennom dekkdyrking. Når jorden er bar, risikerer du at næringsstoffene vaskes ut ved for eksempel regn. 


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se flere tips og råd

Dekkdyrking – snarveien til nytt liv i jorden >>
Jordskole – best mulig jord til plantene dine >>
Gjødsel fra dyr – en fin ressurs i hagen >>Dekkbark
Kjøp fler spar mer

Dekkbark

50 L

7990
5 for 329, 10 for 599
Les mer
Honningurt
Salg 50%

Honningurt

1245 2490
Les mer

Håndkultivator Xact Fiskars

Lengde 32 cm

199,-
Les mer

Hagehanske syntetisk skinn

L, Grønn

129,-
Les mer
Edelfløyelsblomst 'Bonita'
Salg 50%

Edelfløyelsblomst 'Bonita'

1245 2490
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen