Jord og gjødsel når du skal så og dyrke

Når du skal så frø og dyrke spiselige planter, er det noen ting du bør ta hensyn til for å få sunne, sterke og friske planter. Riktig jord til riktig tid er noe av det viktigste.

Jord og gjødsel når du skal så og dyrke

Mens selve frøet som regel trenger lite næring for å spire, har de fleste større planter behov for mer næringsrik jord. I denne artikkelen gir vi deg våre beste tips for jord og gjødsel til såing og dyrking. 

Jord til å så frø i – forkultivering 

Sesongen for å så og dyrke er kort i Norge, og mange frø må forkultiveres – det vil si at du sår frøene inne for så å plante dem ut senere. Forkultivering bidrar til at vi kan forlenge sesongen og dyrke mange spennende sorter, selv her i det kalde nord. Men hvilken jord er best når frøet skal sås? 

 • Såjord er den beste jorden til de aller fleste frø. Såjorden er næringsfattig, slik at du ikke trenger å bekymre deg for at røttene blir stresset eller brent, og den er luftig – perfekt for røttene til de minste plantene. 

Mer næringsrik jord må til når frøene har spiret og fått sine første «karakterblader», de bladene som kommer etter de aller første frøbladene. Urte- og grønnsaksjord er et godt valg til spiselige planter du dyrker selv. 

TIPS! Hvis du vil slippe å bytte jord etter kun kort tid, kan du velge en todelt løsning når du sår. Fyll opp med mer næringsrik jord i bunnen av pottene, og legg 2–4 cm såjord på toppen. Etter hvert som plantene vokser opp og røttene vokser ned, får planten tak i mer næring fra jorden som ligger under såjorden.  

Frø som kan sås direkte på friland 

Ingen regel uten unntak, som det heter. Alle typer frø trenger nemlig ikke såjord i starten. Planter som kan sås direkte på friland, som kålplanter, erter og gulrøtter, kan fint sås i mer næringsrik jord med en gang – selv om denne jorden inneholder gjødsel og har en grovere struktur.   

Jord til dyrking i hage, drivhus og potter 

Et par av våre jordtyper er sikre kort nesten uansett hva du dyrker av spiselige planter:

 • Urte- og grønnsaksjord
  Urte- og grønnsaksjord er en kraftig naturgjødslet jord for dyrking av krydder, grønnsaker, frukt og bær. Jorden kan brukes til økologisk dyrking både inne og ute; på friland, i drivhus, potter og i hagen. Perfekt om du skal anlegge grønnsakshage eller bed med spiselige planter.
 • Plantejord Natur
  Plantejord Natur inneholder rikelig med naturgjødsel og passer til planting av de aller fleste hageplanter, inkludert kjøkkenhagen. Også denne er egnet for økologisk dyrking.

I tillegg til allrounderne over, har vi spesialjord for enkelte plantetyper, for eksempel tomat- og chilijord – en spesialgjødslet jord for dyrking av tomat, chili og andre grønnsaker i potter og plantebed. 

Husk at naturgjødslet jord kan lukte når den har vært innestengt i posen, og det er viktig at ny luft kommer inn jorden. Åpne sekken, hell ut jorden og bland den grundig før bruk slik at jorden luftes. 

Torvfri jord 

Vi har et bredt og stadig økende utvalg torvfri jord, med bedre klimaavtrykk og like gode egenskaper som vanlig kjøpejord.

Les også 
Klimasmart dyrking med torvfri jord

Gjødsel til dyrking i hage, drivhus og potter 

Uansett om du dyrker i en kjøkkenhage, et drivhus, i plantekasser eller potter, er plantene avhengig av næring for å gi gode avlinger. I hovedsak vil vi anbefale to typer næring til spiselige planter, for å stimulere til blomstring, få friskere planter og rikere innhøsting.  

 • Grønnsaksgjødsel
  Denne langtidsvirkende gjødseltypen, som kommer i granulatform, egner seg til alle typer grønnsaker – spesielt god for tomatplanter.
 • Naturlig hagegjødsel
  Vår naturlige hagegjødsel er en allroundgjødsel egnet for økologisk dyrking i hele hagen, velegnet til spiselige planter. 

Også når det kommer til gjødsel, finnes det spesialtyper for enkelte grønnsaker, som for eksempel tomatnæring og chilinæring

TIPS! Visste du at du ganske enkelt kan fornye jorden du har i potter og plantekasser, slik at du ikke trenger å bytte ut alt før hver sesong? Slik kan du bruke jorden om igjen.  


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
 

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.Plantejord Natur

40 L

129,-
5 for 549,-
Les mer

Urte- og Grønnsaksjord

40 L

179,-
3 for 449,-
Les mer

Såjord

15 L

9990
Les mer

Urte- og Grønnsaksjord

15 L

9990
Les mer

Såjord

4 L

5990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen