Bruk jorden i plantekasser og potter om igjen

Planter trenger god og næringsrik jord for å vokse skikkelig, men brukt jord i plantekasser og potter trenger ikke å kastes, den kan lett bli god som ny. Her er tipsene du trenger for å spare både tid og penger.

Bruk jorden i plantekasser og potter om igjen

Når sommeren nærmer seg med alt som hører med av grønt og skjønt, er det på tide å sjekke selve grunnlaget for det som spirer og gror, nemlig jorden. Både grønnsaker og blomster trenger næringsrik og luftig jord for å trives. Hver gang du dyrker noe, henter plantene ut næring fra jorden, og det er derfor nødvendig å fylle på med næringsstoffer før du sår eller planter noe nytt.

Heldigvis trenger du ikke å bytte ut den brukte jorda som ligger i plantekasser og potter, det finnes både enkle og billige måter å fornye den på. Vær imdlertid oppmerksom på et viktig unntak: Har du tidligere hatt problemer med jordbårne sykdommer eller jordlevende parasitter, så er det tryggest å bytte ut jorden. Men ellers er det ingenting i veien for smart gjenbruk av jord.

Slik fornyer du jorden i plantekasser og potter

  1. Skyv jorden til siden og tilsett kompost, løv, gress, planterester, naturgjødsel, bokashi eller en blanding av flere av disse. Fyll på såpass mye at det nesten går opp til kanten, skyv deretter jorden tilbake slik at materialet dekkes med cirka 5 cm jord.
  2. Vann gjennom. Fuktigheten hjelper meitemark og mikroliv til å bli mer aktive, slik at de lettere kan forvandle det organiske materialet til ny næringsrik jord. Hvis plantekassen står rett på bakken, uten plast under, går det ekstra raskt, siden livet i jorden under plantekassen kan finne veien opp og hjelpe til med nedbrytningen.


Start med frø

Små frø spirer godt i den gamle, litt mindre næringsrike jorda på toppen. Og etter hvert som disse plantene vokser seg større og røttene søker seg nedover, har det organiske materialet forhåpentligvis rukket å bli til næringsrik jord.

Husk at næringsstoffene i jorden blir færre etter hvert som plantene vokser, så bruk gjødsel eller vann med gjødselvann jevnlig i løpet av sesongen.

Les også
Lag ditt eget gjødselvann

Langtidsvirkende næring med biokull

Ønsker du å holde næringen i jorda lenger, kan du for eksempel blande inn biokull som er innsatt med gjødselvann. Biokull skiller ut passe mengde næring over svært lang tid og fungerer som en backup dersom du glemmer eller ikke kan gjødsle på en stund. Biokull gir også jorda en porøs struktur som bidrar til at jorda holder bedre på vannet, i tillegg hjelper det mikrolivet.

Å dekke jordoverflaten mellom plantene med gressklipp og planterester gir også godt med næring, og det beskytter i tillegg jorda mot å tørke ut.

Les også
Dekkdyrking – snarveien til nytt liv i jorden

Lite eller mye næring?

Tilpass gjødslingen til plantene du dyrker. Squash trenger for eksempel mye næring, mens mange urter og poteter trives best i mindre næringsrik jord. Når du vekker liv i din gamle jord, gjelder selvsagt samme regel – tenk på næringsbehovet til det du skal dyrke, og tilpass mengden organisk materiale du tilsetter deretter.

Bytt på hva du dyrker i jorda

Bytt gjerne plass på ulike typer planter hvert år, for å minimere risikoen for jordbårne plantesykdommer og parasitter. Dette er spesielt viktig når du gjenbruker jorden.

Vanning

Vann plantekasser og potter litt oftere enn du ville gjort på friland. Siden det er en begrenset mengde jord i kasser og potter, tørker den fortere opp. En lite vanningssystem til plantekassen kan spare deg for en del jobb, og dekkdyrking kan redusere behovet for vann med så mye som 70 prosent.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og rådPlantejord Kvalitet

40 L

8990
5 for 399,-
Les mer
Dekkbark
Kjøp fler spar mer

Dekkbark

50 L

7990
5 for 329, 10 for 599
Les mer

Plantejord Natur

40 L

129,-
5 for 549,-
Les mer

Prydbark

50 L

119,-
Les mer

Rhododendronjord

40 L

179,-
Les mer

Urte- og Grønnsaksjord

40 L

179,-
3 for 449,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen