Jord og gjødsel til inneplanter

God jord og næring er alfa og omega for både grønne og blomstrende inneplanter. Siden plantene står i potter er de helt avhengige av at vi gir dem det de trenger for å trives.

Jord og gjødsel til inneplanter

Når du planter i potter blir plantenes nærings- og vannreserver begrenset til størrelsen på potten og det du fyller potten med, derfor er det ekstra viktig å velge riktig jord og gjødsel til potteplantene.

Beste jord til inneplanter 

I tillegg til å velge riktig type jord, er det lurt å følge med på om plantene trenger mer jord og større potte – de fleste inneplanter har godt av å pottes om med jevne mellomrom. Våren og sommeren er gode tidspunkter for ompotting, da får plantene vekstsesongen i ny jord med god plass til å vokse. Planter som vokser fort, må kanskje plantes om hvert år, mens de som vokser sakte kan stå i samme potte i flere år. Bruk planteguidene våre til å bli kjent med dine planters behov, og sjekk planten før du potter om – løft planten forsiktig ut av innerpotten, om det finnes synlige røtter på siden og i bunnen er det på tide å bytte til en potte som er 2–4 cm større i diameter.

Grønne og blomstrende inneplanter


Surjordplanter 

Hortensia, Gardenia, Hawaiirose, Flamingoblomst med flere.


Kaktus og sukkulenter 


Orkidéer 


Pelargonia 


Sitrus, oliven og fiken 


Krydderurter og grønnsaker 


Omplanting av stiklinger 

Hva er jord – og hvorfor trenger vi så mange typer?

 

  • Jord er plantenes matlager, tørsteslukker og apotek. Ved å velge en god jord, gir du plantene dine gode forutsetninger for å vokse og ha det bra. 
  • Jord er en blanding av ulike typer substrat, det vil si underlag. Torv er det vanligste substratet, men det finnes også torvfri jord, der trefiber benyttes som hovedingrediens. 
  • For at jorden skal få en spesifikk egenskap tilsettes andre ingredienser som endrer enten jordens kjemi eller struktur, slik som kalk, leire, sand og næringsstoffer. 
  • Dersom jorden er kompakt og inneholder lite luft er det vanskelig for røttene å vokse. Dersom den er for lett, inneholder den mye luft og tørker raskt ut. En god jord inneholder halvparten luft og halvparten fast materiale. 
  • Ulike planter vokser og trives i ulike typer jord, og nettopp derfor finnes det så mange forskjellige typer å velge mellom.

   
Beste gjødsel og næring til inneplanter 

Planter i potter er prisgitt næringen vi gir dem. Som regel varer næringen som finnes i jorden når du kjøper en plante i en måneds tid, deretter har planten det best om du tilfører næring regelmessig. Du kan bruke flytende næring ved vanning eller næringspinner som dyttes ned i jorden.  

De fleste inneplanter trenger mer næring i sommerhalvåret enn i vinterhalvåret, men hver plante har sine preferanser og trenger mer eller mindre næring alt ettersom. Bli kjent med dine planters næringsbehov ved hjelp av våre planteguider.

Grønne inneplanter 


Blomstrende inneplanter 


Orkidéer 


Sitrusplanter  

Hva er gjødsel – og hvorfor må vi gjødsle plantene?

 

  • Gjødsel brukes for å fremme vekst og sunne, friske planter, det er rett og slett plantenes mat, næringen plantene trenger for å vokse og trives.  
  • Det er to hovedtyper gjødsel: naturgjødsel og mineralgjødsel (også kalt kunstgjødsel eller syntetisk gjødsel). Naturgjødsel kommer fra dyr og planterester, for eksempel fra ku, høns, kompostert matavfall eller tang og tare. Kunstgjødsel framstilles industrielt gjennom kjemiske prosesser.  
  • Alle planter trenger næring, og generelt kan man si at planter som vokser raskt trenger mer næring enn de som vokser langsomt.  
  • Mangel på næring viser seg på forskjellige måter som sakte vekst, misfarging eller flekker på bladene, dårligere toleranse mot vinterkulde med mer. 


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
 

Flere tips og råd

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.Premiumjord

40 L

229,-
2 for 399,-
Les mer

Blomstergjødsel

1 L

119,-
Les mer

Såjord

15 L

9990
Les mer

Gjødselpinner

30 pk

5990
2 for 99,90,-
Les mer

Orkidéjord

4 L

9990
Les mer

Blomsterjord med leca

15 L

8990
2 for 149,-
Les mer

Torvfri blomsterjord med leca

15 L

139,-
Les mer

Orkidégjødsel

500 ml

119,-
Les mer

Orkidepinner

30 pk

5990
2 for 99,90,-
Les mer

Gjødselpinner for blomstrende planter

30 pk

5990
2 for 99,90,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen