Kjøpsguide for utemøbler: Velg riktige hagemøbler

Er det på tide å bytte ut hagemøblene, eller har du en ny uteplass som du skal innrede for første gang? Her går vi igjennom ulike materialer, vedlikeholdsbehov, tilbehør og liknende, slik at du har gode forutsetninger for å velge det beste for ditt behov.

Kjøpsguide for utemøbler: Velg riktige hagemøbler

Uansett om du har en ny uteplass som skal innredes, eller om du skal oppdatere den gamle, står utemøblene sentralt. Hvilken type utemøbler du bør velge, kommer først og fremst an på hva du vil bruke uteplassen til. Materialene møblene er laget av styrer andre faktorer, som stil og vedlikeholdsbehov. 

Når du skal velge utemøbler, kan det være lurt å la seg inspirere av andre. Se på bilder, les om ulike stiler og finn ut hva du synes er fint. Skal du for eksempel innrede et lysthus ved hytta på sjøen, kan det kanskje passe med en klassisk spisegruppe i tre. Er det i stedet en paviljong med klatreplanter som skal innredes, er kanskje et kafésett i støpejern noe å vurdere? 

Tenkt på dette når du skal velge utemøbler 

 • Stil 
  Hvilken stil og følelse er du ute etter å skape? Klassiske hvite tremøbler gir et helt annet uttrykk på uteplassen enn moderne rottingmøbler, for eksempel. Vil du ha mange farger og mye liv, eller vil du basere deg på en rolig fargeskala i naturtoner? Både materialer og overflatebehandlinger har mye å si for det ferdige resultatet. Du kan selvsagt også velge litt fra begge verdener, for eksempel nøytrale og nedtonede utemøbler i kombinasjon puter og tekstiler i alle slags farger og mønstre. 
 • Størrelse på uteplassen
  Mål uteplassen sin, slik at du vet hvilke møbler som passer og hvordan du kan møblere. Et spisebord med seks stoler tar som regel opp 3x4,5 m av plassen.
 • Antall sitteplasser
  Tenk over hvor mange sitteplasser du trenger. Her er to faktorer avgjørende; størrelsen på uteplassen og hvordan du vil bruke den. Har du ofte besøk av venner og bekjente, eller har du tenkt til å bruke plassen som et tilbaketrukket sted for å slappe av i alene eller med familien?
 • Type utemøbler
  Hvilken type møbler du bør velge, avhenger selvsagt også av hvordan du vil bruke plassen. Er det solstrålene du vil fange, er sjeselonger og solsenger interessant. Er det grilling og godt selskap du foretrekker, vil du kanskje heller ha sofa, hvilestoler og bord. Og vil du slappe av, er hammock og hengekøye verdt å vurdere. 
 • Funksjoner
  Utemøbler kan ha smarte funksjoner i tillegg til hovedfunksjonen. Noen utemøbler er for eksempel mulig å stable, noe som er praktisk om du har litt liten plass – for eksempel på en balkong. Utemøbler kan også ha funksjoner som innebygd oppbevaring eller justerbar ryggstøtte. 
 • Vinterlagring
  Har du plass til å oppbevare utemøblene under tak når vinteren kommer? Dersom utemøblene skal stå i en vinterhage eller innglasset balkong, er det kanskje ikke så viktig, men om de skal stå ute under åpen himmel, kan det være verdt å ta med i beregningen. Mange materialer blir fortere slitt om de står ute i vær og vind året rundt. Kan du flytte dem inn under tak, eller dekke dem til, er det som regel å foretrekke. Dette kommer imidlertid an på hvilke materialer møblene er laget av. 
 • Materialer
  Du kan lese mer om ulike materialer lenger ned i artikkelen, men generelt bør du vurdere hvilke materialer som passer til stilen du er ute etter, hvor mye tid du vil bruke på vedlikehold samt om du har mulighet til å lagre utemøblene på en måte som passer til materialet.  

Utemøbler i ulike materialer 

Materialet utemøblene er laget av påvirker hvor lenge møblene varer og vedlikeholdsbehovet, men også stilen på uteplassen påvirkes i stor grad av materialvalget. Under går vi igjennom viktige fakta om ulike materialer. 

Rotting 

Utemøbler av rotting kan enten være laget av naturmaterialer (vanligvis palmetrær) eller av plast (såkalt kunstrotting). Hagemøbler av kunstrotting har blitt veldig populære, mest av alt fordi de varer veldig lenge, er lette å flytte på og så å si vedlikeholdsfrie. 

 • Holdbarhet
  Hagemøbler i ekte rotting er følsomme for fuktighet og bør stå i en innglasset vinterhage eller i alle fall under tak. Hagemøbler av kunstrotting, derimot, tåler som regel både regn og sol, da de fleste er laget av UV-beskyttet plast. Men det finnes unntak, kunstrotting kan være laget i ulike plastmaterialer, som for eksempel kan være mer eller mindre motstandsdyktig mot sollys. Husk også at materialet rammen er laget av spiller en rolle når det kommer til hvor lenge møblene varer. En ramme av tre vil være mindre holdbar enn en ramme i stål.  
 • Stell og vedlikehold
  Rengjøring er stikkordet for vedlikehold av rotting, uansett om det er ekte rotting eller kunstrotting. Tørk over med en klut ved behov. Ekte rottingmøbler kan i tillegg ha behov for å oljes eller males på nytt, avhengig av den opprinnelige behandlingen. Kunstrotting trenger derimot ikke årlig vedlikehold. 
 • Oppbevaring
  Møbler i naturmaterialer, som ekte rotting, bør oppbevares tørt og svalt når sesongen er over. Møbler av kunstrotting kan stå ute året rundt, men det er lurt å beskytte møblene mot snø og UV-lys i vinterhalvåret, for eksempel ved å sette dem under tak eller bruke møbeltrekk.  

Plast 

«Plast er plast» er en sannhet med modifikasjoner. Plast et egentlig et samlingsnavn for en lang rekke ulike plastmaterialer. Mange utemøbler er for eksempel laget av polyetylen (PE-plast) og PVC (polyvinylklorid). Møbler som går under kategorien kunstrotting, er også laget av plast. Fordelen med plastmøbler er at det er billige, vedlikeholdsfrie og lette å løfte og flytte rundt på. 

 • Holdbarhet
  Utemøbler av plast kan være mer eller mindre holdbare avhengig av typen plast, behandlingen den har fått og hvor tynn den er. Noen typer plast kan for eksempel være mindre motstandsdyktig mot sollys (UV-stråler) dårligere, ved at den blir skjørere og mister fargen. Tynn plast kan i verste fall sprekke om den utsettes for isens krefter. Men som regel har plastmøbler god holdbarhet, spesielt i forhold til prisen. De tåler også regn. 
 • Stell og vedlikehold 
  Tørk av med en våt klut ved behov. Verre er det ikke. 
 • Oppbevaring
  Lagre møblene under tak, eller dekk til med beskyttelsestrekk, når sesongen er over. Dette er lurt selv om plasten er behandlet med UV-beskyttelse. 

Tre 

Utemøbler i tre er et klassisk valg. De finnes i en mengde farger og former, og har den fordelen at du kan pusse dem opp selv og de blir slitte, eller piffe dem opp om du for eksempel blir lei av fargen. Se gjerne etter tremøbler som er FSC-sertifiserte (Forest Stewardship Council®) for å støtte opp om bærekraft og miljø. 

 • Holdbarhet
  Det er mange ulike tresorter å velge mellom, alle med sine fordeler og ulemper. Ett av de mer slitesterke tresortene er teak, som har et høyt naturlig oljeinnhold – teakmøbler trenger egentlig kun å oljes for å bevare utseendet, ikke for holdbarhetens skyld. Andre harde treslag som kan anbefales, er for eksempel akasietre og eik. Akasietre er svært motstandsdyktig mot mugg, men i motsetning til teak, må akasietre oljes årlig for å beholde de gode egenskapene sine. Det finnes også mange utemøbler i det betydelig mykere treslaget furu. Furu er billigere enn eik, men også mer følsom for fuktighet. Derfor er utemøbler i furu ofte malt for å tåle regn og ruskevær bedre.  
 • Stell og vedlikehold
  Vedlikeholdet av tremøbler er i stor grad avhengig av hvordan møblene er behandlet. Behandlingen påvirker også hvor ofte du trenger å vedlikeholde møblene. Malte utemøbler av tre må pusses og males på nytt når malingen begynner å flasse, men det kan ta flere år før det blir tilfelle. Det samme gjelder også for lakkerte møbler. Utemøbler i tre som er oljet eller vokset trenger ikke å pusses, men må oljes på nytt regelmessig. Vedlikehold av utemøbler i tre er med andre ord noe som må tas med i beregningen, og møblene bør både rengjøres og sjekkes rutinemessig. 
 • Oppbevaring
  Utemøbler av tre bør lagres tørt og kjølig når sesongen er over. 

Stål 

Utemøbler i stål er ofte lette og slitesterke, siden de er behandlet. Mange utemøbler av stål er pulverlakkerte, andre er laget av rustfritt stål. 

 • Holdbarhet
  Pulverlakkert stål tåler vær og vind godt så lenge overflaten er helt. På steder nær sjøen kan den salte luften føre til korrusjon, men samlet sett er holdbarheten likevel god. Rustfritt stål er også motstandsdyktig mot vær og vind. Det kan likevel dannes rust på overflaten etter hvert, spesielt rundt skruer og liknende, men det kan som regel pusses bort ganske enkelt.  
 • Stell og vedlikehold
  Utemøbler av stål må, som alle andre utemøbler, tørkes av med en fuktig klut i ny og ne. Om du bor nær sjøen og har lakkerte stålmøbler, er dette ekstra viktig. 
 • Oppbevaring
  Møbler av stål er som sagt veldig slitesterke, men for å redusere behovet for vedlikehold, er det lurt å plassere møblene under tak om vinteren – da blir det enklere å vaske og gjøre møblene klar for sesongen når våren kommer. 

Aluminium 

Utemøbler av aluminium er både vedlikeholdsfrie og lette, og dermed enkle å flytte rundt på. Mange utemøbler som i hovedsak er laget av andre materialer, har en ramme i aluminium, nettopp fordi materialet er både slitesterkt og lett. 

 • Holdbarhet
  Møbler med aluminium i konstruksjonen tåler vær og vind veldig godt. De veier imidlertid mindre en stålmøbler, så de har lettere for å velte om vinden tar tak.  
 • Stell og vedlikehold
  Rengjøres med klut og vann ved behov. 
 • Oppbevaring
  Møbler i aluminium kan stå ute året rundt, men for å slippe storrengjøring på våren, kan de med fordel oppbevares under tak likevel. 

Quick Dry Foam 

Møbler laget med Quick Dry Foam (hurtigtørkende skum) har puter med myk skumplast som fyll. Det slipper vannet rett igjennom og tørker derfor raskt. Hos oss på Plantasjen er rammen på disse typene utemøbler laget av aluminium og trekket av polyester. Dette gjør at du ikke trenger å ta inn putene når det regner. Luksus!  

 • Holdbarhet
  Quick Dry Foam er et slitesterkt materiale, som tåler både regn og sollys godt. 
 • Stell og vedlikehold
  Børst bort løv og annet om nødvendig, og tørk av med en klut. Håndvask putene med såpe og vann om nødvendig. Det er viktig å merke seg at putene på disse typene møbler ikke skal impregneres! Ved impregnering risikerer du at vannet ikke renner igjennom slik det skal. 
 • Oppbevaring
  Møblene i Quick Dry Foam bør lagres på et tørt sted når sesongen er over. Hvis det ikke er oppvarmet der du skal lagre dem, er det viktig at de er helt tørre før du setter dem bort.  

Bambus 

Bambusmøbler er snarveien til en tropisk stil på uteplassen, og materialet har omtrente samme fordeler og ulemper som møbler i ekte rotting.  

 • Holdbarhet 
  Bambusmøbler tåler en del vær og vind, men den tekniske levetiden forkortes ganske mye dersom de ikke står under tak, beskyttet mot regn. Det er også en fordel om møblene plasseres et sted der temperaturen ikke svinger så mye, eksempelvis i en vinterhage.  
 • Stell og vedlikehold 
  Utemøbler av bambus trenger å bli tørket rene med en klut i ny og ne, akkurat som andre typer utemøbler. I tillegg må bambusmøblene oljes. 
 • Oppbevaring 
  Møbler av bambus bør lagres i en bod eller i en lukket vinterhage, beskyttet mot både temperatursvingninger og andre naturkrefter. 

Betong 

Utemøbler i betong er tunge, og kan derfor være vanskelig å frakte og montere selv. Fordelen er at de ikke blåser av gårde!  

 • Holdbarhet 
  Betong tåler regn og fuktighet bra, men materialet er ganske porøst og kan derfor få flekker av mat og drikke om møblene ikke behandles. Det oppstår også naturlige sprekker og nyanseforskjeller i materialet. Dette påvirker ikke levetiden, det er mest en estetisk sak, men det kan være kjekt å være oppmerksom på. Du kan reparere sprekkene med sement, men vær da forberedt på at det kanskje ikke blir nøyaktig samme nyanse på hele møbelet. 
 • Stell og vedlikehold 
  Hvis du vil unngå flekker på et betongbord, kan du vokse den. Dette gjøres etter behov, når du merker at behandlingen har blitt slitt. Vil du gjøre det enklere for deg selv, kan du i stedet legge en duk under når du bruker bordet. For øvrig er det nok å vaske overflaten med såpe og vann etter behov. 
 • Oppbevaring 
  Ettersom betong er både tungt og slitesterkt, kan møblene stå ute året rundt. Det er likevel fordelaktig å dekke til møblene om vinteren, for å redusere risikoen for sprekker og misfarging. 

Oppsummert kan vi si at det er mange veivalg å ta når du skal velge utemøbler, og utvalget er stort – det skal være mulig å finne noe som kan passe for de aller fleste uteplasser hos oss. 

Se alle våre hagemøbler

Flere tips og rådLoungesett Florens

4 sitteplasser, Grå

7999,-
Les mer
Loungestol Caracas
Outlet 30%

Loungestol Caracas

Lengde 80 cm, Svart

349930 4999,-
Les mer
Midtmodul loungesett Caracas
Outlet 30%

Midtmodul loungesett Caracas

Lengde 80 cm, Svart

244930 3499,-
Les mer