Bokashi – lag naturlig gjødsel av matrester

Bokashi er en japansk metode som gjør matavfall om til næringsrik jord. Lag din egen bokashi-kompost med en bøtte, matrester og kompoststrø. Etter noen uker har du næringsrik jord til plantene dine.

Bokashi – lag naturlig gjødsel av matrester

I Norge er kjøkkenkomposteringen bokashi en forholdsvis ny måte å håndtere matavfall på, men i Japan har den vært brukt lenge.

Metoden går ut på å la mikroorganismer forvandle kjøtt, grønnsaker og kaffegrut til jord. Alt starter i en bøtte, hvor matavfallet blandes med kompoststrø som så får stå og gjære. Deretter graves matavfallet og væsken ned i jorden i hagen. Etter cirka to uker har du jord som gir deg friskere planter og rikere avlinger i hagen.

Slik lager du bokashi

Start med å skaffe deg bokashibøtter som du setter på kjøkkenet, samt kompoststrø i en tett boks. Alt skal oppbevares i romtemperatur, og det er viktig å unngå direkte sollys. Mens den ene bøtta fylles, skal den andre bøtta stå urørt slik at innholdet gjæres.

 1. Strø to spiseskjeer kompoststrø over dreneringsmatten som ligger i bunnen av bøtta.
 2. Kast matrester i bøtta, og del opp større biter i mindre for å forkorte gjæringstiden.
 3. Strø kompoststrø over hver gang du fyller på med rester: to spiseskjeer per liter mat. Har du kjøtt, fisk, ost og egg, kan du bruke litt mer for å fremskynde gjæringen. Press gjerne innholdet godt sammen, slik at luften forsvinner.
 4. Bøttelokket bør ikke åpnes mer enn én til to ganger om dagen for å unngå at prosessen forstyrres. Et tips er å samle sammen dagens matrester og fylle på én gang om dagen. Vær nøye med å lukke lokket ordentlig slik at det blir lufttett, ellers fungerer ikke gjæringsprosessen.
 5. Når bøtta er full, setter du den til siden. Unngå direkte sollys. La innholdet ettergjære i romtemperatur i noen uker til gjæringen er ferdig, og bruk den andre bøtta så lenge.
 6. Tapp ut bokashivæske et par ganger per uke, slik at gjæringen ikke blir for våt. Bokashibøtter har en tappekran som gjør det enklere å tømme. Væsken fra bokashien kan du bruke som flytende gjødsel til plantene dine både inne og ute.
 7. Etter to uker er prosessen i bøtta ferdig. Det kan forekomme et tynt lag av hvit mugg på innholdet, men det er helt naturlig.
 8. Grav ned bokashibøttens innhold i jorden i hagen din. Legg minst 10 cm jord over. Etter omtrent to uker har komposten blitt omdannet til jord og er klar til å brukes til dyrking. Da kan du plante både grønnsaker og planter direkte i den ferdige jorden, eller spre den utover i bedd, plantekasser eller i hagen.
 9. Du kan også plante direkte i komposten. Men husk at bokashien er kjemisk sur de første to ukene. Frø eller småplanter kan fint plantes, ettersom de ikke har røtter som går helt ned til selve bokashien i starten.
 10. Har du ikke mulighet til å grave ned innholdet med en gang så gjør ikke det noe. Den ferdige bokashien kan oppbevares ute selv om det er kaldt – den tåler nemlig også å fryse.

TIPS! Husk at den ferdige bokashien blir bløtere jo lenger du oppbevarer den. Tøm kranen regelmessig eller legg biokull i bøttene. Du kan også bruke avispapir eller eggekartonger for å holde væskebalansen i bøtten på et jevnt nivå.

Bokashi på vinteren

På vinteren kan det være vanskelig å grave ned bokashien. Da kan du gjøre det på andre måter:

 • Oppbevar bokashien utendørs i tett oppbevaring, for eksempel i bøtter med lokk. Det gjør ingenting om bokashien fryser.
   
 • Bland bokashi og løv i en tønne, balje eller plastkasse med lokk og oppbevar den utendørs. Det vil ikke bli produsert jord før det blir varmt.
   
 • Bland bokashien med jord direkte i frostbestandige potter utendørs og la det stå til våren kommer.

Bokashi gir nytt liv til gammel jord

Har du jord som har blitt næringsfattig, for eksempel fra potter, sommerblomster eller plantekasser? Da kan du gjenbruke den ved å blande i bokashi. På den måten trenger du ikke bytte ut jorden.

Du kan for eksempel blande bokashi direkte i pottene, minst et par uker før du har planer om å plante. Da rekker surhetsgraden i jorden å bli normal. Surjordsplanter, som for eksempel Rododendron, trives i bokashi som alltid er sur, det vil si at den har en lav ph-verdi.

Bokashivæske er flytende gjødsel

Bokashivæsken som dannes kan brukes som flytende gjødsel til plantene dine både inne og ute. Væsken lukter surt, men lukten forsvinner raskt etter at du har vannet. Væsken holder seg i cirka en uke i kjøleskap.

Husk å tynne ut væsken med et blandingsforhold på 1:100. En vannkanne på fem liter skal med andre ord ha en dose bokashivæske på knapt 50 ml for å unngå at ømfintlige planter blir skadet ved vanning. Til de mer ømfintlige plantene kan du tynne ut væsken med et blandingsforhold på 1:1000.

Bokashi er bra for miljøet

 1. Ved å gjenvinne matavfallet ditt tar du vare på miljøet og hjelper hageplantene til å bli sterkere.
 2. Kulldioksid og nitrogen bindes i jorden istedenfor å bli til klimagassutslipp.
 3. Bokashi er en effektiv måte å omdanne matrestene dine til næringsrik jord på.

Slik fungerer bokashi

Matavfall består blant annet av proteiner, cellulose, stivelse og fett. Mikroorganismene i bokashistrøet samarbeider med det organiske avfallet, som avgir næring og finfordeler avfallet. Matrestene gjæres i stedet for å råtne.

Når mikroorganismene har fått jobbe ferdig inne, så graves innholdet i bøtta ned i jorden. Da vil jordbakterier og andre mikroorganismer ta over, og sammen med meitemarkene omdanner de materialet til jord.

Finn det du trenger og få flere tips og råd

Produktene du trenger for å lage bokashi >>
Lær mer om kompost >>


Temaer:

Bokashispray
Nedsatt pris

Bokashispray

1 L

4990 109,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen