Lag egen kompost med bokashi

Lag egen kompost med bokashi

Ønsker du å lage en naturlig jordforbedring av matrestene dine? Da er det en god idé å kompostere med bokashi. Det er en japansk metode for å omdanne matavfall til næringsrik jord. Lær deg mer om bokashi-kompostering her!

Lag jordforbedring av matrestene dine

I Norge er kjøkkenkomposteringen bokashi en ny metode for å håndtere matavfall, mens i Japan har den vært brukt lenge. Den går ut på å la mikroorganismer omvandle kjøtt, grønnsaker og kaffegrut til jord. Alt starter i en bøtte, hvor matavfallet blandes med kompoststrø og så får stå og gjære. Deretter graves matavfallet og væsken ned i jorden i hagen. Etter ca. 2 uker har du jord som gir deg friskere planter og rikere avlinger i hagen.

Lag egen kompost med bokashi

Slik lager du bokashi

Start med å skaffe deg bokashibøtter som du setter på kjøkkenet, samt kompoststrø i en tett boks. Alt skal oppbevares i romtemperatur, og det er viktig å unngå direkte sollys. Mens den ene bøtta fylles, skal den andre bøtta stå urørt slik at innholdet gjæres.

  • Strø to spiseskjeer kompoststrø over dreneringsmatten som ligger i bunnen av bøtta.
  • Kast matrester i bøtta, og del opp større biter i mindre for å forkorte gjæringstiden.
  • Strø kompoststrø over hver gang du fyller på med rester, to spiseskjeer per liter mat. Har du kjøtt, fisk, ost og egg, kan du bruke litt mer for å fremskynde gjæringen.
  • Bøttelokket bør ikke åpnes mer enn en til to ganger om dagen for å unngå at prosessen forstyrres.
  • Fortsett å fylle bøtta med matrester til den er full.

Ettergjæring av bokashikompost

Når bøtta er full, setter du den til siden. La innholdet ettergjære i romtemperatur (unngå direkte sollys) i noen uker til gjæringen er ferdig, og bruk den andre bøtta så lenge. Tapp ut bokashivæske noen ganger per uke, slik at gjæringen ikke blir for våt.

Bokashi i hagen

Du kan grave bokashikomposten direkte ned i jorden både før og etter dyrkingssesongen. Dekk bokashien med jord i hagen og vent et par uker før du planter noe, slik at surheten i blandingen blir borte. Etter ca. to uker er bokashikomposten klar til bruk, og matrestene og bokashivæsken er omvandlet til jord. Spre jorden i bed, plantekasser og rundt om i hagen.

Gjødsle med bokashivæske

Væsken fra bokashien kan du bruke som flytende gjødsel til plantene dine inne og ute. Ved å gjenvinne matavfallet ditt tar du vare på miljøet og hjelper hageplantene til å blir sterkere.

Les mer

Finn din bokashi >>
Les mer om kompost >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc