Jordtips fra Plantegutt – få pakkepris hos Plantasjen

– Jeg blander alltid min egen jordblanding. Da vet jeg at plantene har et godt substrat å stå i, sier Sindre Svines, bedre kjent som Plantegutt på Instagram. Her får du oppskriftene han bruker – og pakkepris på ingrediensene!

Jordtips fra Plantegutt – få pakkepris hos Plantasjen

I samarbeid med Plantasjen deler Svines sine beste oppskrifter på jordblanding til inneplanter. Produktene han bruker kommer fra Plantasjen, og nå får du pakkepris om du vil teste det samme.

Hvorfor er god jord så viktig?

God jord til potteplantene våre er helt avgjørende fordi planter henter vann og næring gjennom røttene. Det er derfor viktig at jorden ikke er for kompakt slik at røttene får oksygen og overflødig vann renner gjennom.

I naturen sørger erosjon, dyr og insekter som graver i jorden, regn, steiner og pinner for å gjøre jorden luftigere. Hjemme må vi derimot hjelpe til litt og tilsette komponenter som gir en luftigere jordblanding. Det er viktig for å skape luftlommer i jorden slik at oksygenet som tilføres når vi vanner lagres i jorden, og deretter tas opp av plantenes røtter.

Den vanligste plantedøden i Norge skyldes overvanning

En av de vanligste årsakene til plantedød i Norge er overvanning. Vi er glade i å vanne, og uten jord der vannet renner gjennom vil ofte planten få rotråte og dø. Den letteste måten å endre dette på er å lage jordblandinger som inneholder noe som får vannet til å renne gjennom, også kalt drenering. Det gjør at jorden ikke holder for lenge på vannet.

Noen planter liker veldig luftig og tørr jord, mens andre gjerne vil stå i litt tettere og fuktigere jord. Sukkulenter og kaktuser vil stå i luftig jord, og vil absolutt ikke stå fuktig. Til denne typen planter bør du derfor lage en luftigere jordblanding. Fredsliljer og andre sumpplanter vil stå i litt tettere jord og ha det fuktigere.

Jordblanding og jordforhold

– Jeg blander alltid min egen jordblanding. Da vet jeg at plantene har et godt substrat å stå i. Det er også lettere å lage seg gode vanningsrutiner når det er din egen jordblanding og du vet hvor porøs og luftig den er. Da kan du lettere finne ut hvor raskt den vil tørke etter forrige vanning. Jeg foretrekker torvfri jord fordi det er bedre for klimaet. Perlite og bark gjør jorden luftigere, forteller Svines.

Pottestørrelse, temperatur, hvor luftig jordblandingen er og hvor mye lys planten får, spiller inn på hvor ofte og hvor mye planten drikker. 

Husk at jo luftigere blandingen er, jo raskere tørker jorden, så du bør finne vanningsrutinene som passer deg og dine planter. Du kan også blande og mikse selv og finne en jordblanding du og plantene dine er fornøyd med.

Oppskrifter på Plantegutts jordblandinger

Plantegutts jordblanding består av tre ingredienser:

 • torvfri jord til inneplanter
 • perlite
 • bark

Blandingsforholdene varierer alt ettersom hvilken plante som skal stå i jorden, under ser ut hvordan Plantegutt gjør det.

Kaktus og sukkulenter

 • 20–30 % jord
 • 50/50 blanding av perlite og bark

Her prøver jeg å ikke bruke så mye jord. Bruk maks 20–30 prosent jord og la resten være en 50/50 blanding av perlite og bark. Kaktus og sukkulenter vil ikke stå fuktig over lengre tid, de trenger en luftig jordblanding der vannet renner rett gjennom. Når vannet renner gjennom og det lagres lite vann i jorden, kan du vanne plantene oftere.

De fleste grønne inneplanter

 • 50-70 % jord
 • 50/50 blanding av perlite og bark

Her kan du være rausere på hvor luftig du vil gjøre blandingen. Disse plantene vil ha en godt drenert jord og mye luft i jorden. Bruk 50–70 prosent jord og la resten være en 50/50 blanding av perlite og bark. Det viktigste er at det er en god mengde med perlite og bark i denne blandingen. Samtidig tåler disse plantene mer fukt enn sukkulenter og kaktus.

Litt spesielle Anthurium, Alocasia og andre aroider

 • 40–60 % jord
 • 10–20 % perlite
 • 30–40 % bark

Disse vil som regel stå i en litt chunky jordblanding. Vi vil derfor ha litt mer bark i denne blandingen. Bruk gjerne 40–60 prosent jord, 10–20 prosent perlite og 30–40 prosent bark til denne typen planter.

Fredslilje og andre sumpplanter

 • 60–80 % jord
 • 50/50 blanding av perlite og bark

Disse plantene er vant til å stå fuktigere, så de vil vi lage en tettere blanding til. Vi vil fremdeles ha en luftig blanding, men med mer jord. 60–80 prosent jord og resten 50/50 blanding av perlite og bark er bra.

Pakkepris på alt du trenger til jordblandingen

Hvis du vil teste jordtipsene til Plantegutt, får du nå pakkepris på alt du trenger hos Plantasjen. For 299 kroner får du: 

 

TIPS FRA PLANTEGUTT
Sindre Svines, best kjent som @Plantegutt, deler tips og triks med titusenvis av følgere på Instagram.Perlite

6 L

9990
Les mer

Orkidéjord

4 L

9990
Les mer

Torvfri blomsterjord med leca

15 L

139,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen