Nedbrytere – jordproduserende insekter på friland og i blomsterbed

Vi vet at mark og mikroliv bryter ned organisk materiale til fin jord. Men hva insekter kan gjøre for jorden – og hvem de egentlig er ¬– snakkes det ikke like mye om. De gjør en enorm nytte og det er på høy tid å gi dem litt oppmerksomhet.

Nedbrytere – jordproduserende insekter på friland og i blomsterbed

Hadde det ikke vært for naturens nedbrytere som mikroliv, sopp, alger, mark, mollusker, krepsdyr, snegler og insekter, ville organisk materiale som gamle blader, avføring, døde trær og blader aldri blitt brutt ned og gjort om til ny jord – syklusen ville stoppet helt opp. Livet i jorden danner grunnlaget til alt liv over bakken, og de nedbrytende insektene er en del av det. Noen maur, biller, vepser, spretthaler og til og med fluer er veldig betydningsfulle når det gjelder å gjøre organisk materiale om til ny jord. De tygger, river og organiserer det organiske materiale slik at sopp og mikroliv har flere angrepsflater – og sammen frigjør de nye næringsstoffer.

Hva liker nedbrytere?

Insekter som bryter ned, avhengig av art, er interessert i ulike organisk materiale som tre eller blader. For noen er det også viktig i hvilket nedbrytningsstadium materialet befinner seg i. Når det gjelder biller som lever i trær, finnes det for eksempel noen arter som bare angriper et bestemt treslag i en bestemt forfallstilstand. Med andre ord må det være rimelig råttent. I løpet av tiden et tre dør og erstattes, vil ulike insekter trives i ulike perioder. I tillegg er mange insekter som bryter ned også avhengig av at treverket blir angrepet av en bestemt type råtesopp eller en kombinasjon av flere slike.
For å gjøre det enda vanskeligere, finnes det insekter som bare lever av nedbrutt materiale en bestemt del av livet, for eksempel når de er larver og deretter går over til å spise noe helt annet som nektar, pollen eller kanskje mindre insekter. Kort fortalt – det finnes mange nedbrytende insekter og de liker ulike ting.

Truede insekter

I likhet med flere insekter i verden er mange av de nedbrytende insektene truet. Ødelagte habitater, monokulturer, planteoksiner og klimaendringer er noen av årsakene. Men det finnes ting du kan gjøre i din egen hage til fordel for bestandene. Mange insekter beveger seg ikke langt i løpet av livet, så det du gjør i hagen teller.

Dra nytte av insekter og nedbrytere

Økologisk dyrking og mangfold er viktig for alle insekter. Når det gjelder den nedbrytende arten, er det lurt å satse på åpne komposter og hauger med ris og grener. Å la blader og annet planteavfall ligge igjen i blomsterbed eller å dekke avlinger med det, er også noe som gagner dem. Og ignorer løvblåseren, den gjør det vanskelig for de små insektene.

Slik får du flere nedbrytende insekter i hagen

  • Lag åpne komposter
  • Spar hauger med ris og tregrener
  • Spar døde trær
  • Rengjør og riv mindre blant falne blader og planter
  • Dekkdyrk
  • Dyrk mangfoldet, det vil si dyrk mange forskjellige varianter av planter og blomster med ulike former og farger, gjerne eldre ubehandlede varianter.
  • Ikke forstyrr bomiljøet. Unngå å grave, pløye og bruke løvblåsere så mye du kan.

Tips: Hvis du dyrker i en såkalt hugelkultur, en slags avling der kjernen av bedet består av gamle grener og tre, mater du de trelevende insektene samtidig som du selv får en avling hvor kjernen brytes ned langsomt. Det gjør at næringsstoffer frigjøres over lengre tid til plantene.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 Dekkbark
Kjøp fler spar mer

Dekkbark

50 L

7990
5 for 329, 10 for 599
Les mer

Løvkurv

45 L, Svart

149,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen