Jord og gjødsel til uteplanter

God jord og gjødsel er viktig for å få sunne, friske og fine planter gjennom hele sesongen – uansett om du planter rett ut i hagen eller i utepotter, krukker og kasser.

Jord og gjødsel til uteplanter

Selv om mange uteplanter kan trives i samme type jord, finnes det planter som trenger spesialjord for å nå sitt fulle potensiale. Ulike planter har også ulikt behov for næring, noen krever mye, mens andre har det best med lite.

Bruk planteguidene våre til å bli kjent med dine planters behov

Nye hageplanter – beste jord og gjødsel 

Under lister vi ut hvilke jordtyper vi anbefaler for planting av ulike typer planter ute i hagen. Lenger ned i artikkelen får du tips om uteplanter i potter, krukker og kasser – det er nemlig litt forskjell på å plante i bakken og i en potte. 

Bland inn kugjødselkompost i jorden når du planter i hagen, slik at plantene har tilgang til næring i en god stund framover, og dekk gjerne jordoverflaten med dekkbark eller prydbark – det hjelper til med å holde ugress unna og gjør at jorden kan holde lenger på fuktigheten.

Plante nye trær, busker og stauder 

Trær og busker kan du plante store deler av året, bortsett fra når bakken er frossen. Kan du grave, kan du plante! De litt mindre plantene, som stauder, kan med fordel plantes på høsten eller våren. Dersom du vil plante i de varmeste ukene midt på sommeren, må du belage deg på å vanne mye.  

Plante nye surjordsplanter 

Surjordsplanter, som for eksempel rhododendron, blåbær, asalea, magnolia og hortensia, foretrekker en jord med lavere pH-verdi og trenger derfor spesialjord. 

 • Jord
  Rhododendronjord
 • Gjødsel
  Surjordsplanter trenger veldig lite gjødsel – hvis du skal gjødsle, er det rhododendrongjødsel som gjelder.

Les også 
Surjordsplanter – slik lager du et surjordsbed
   

Etablerte hageplanter – jordforbedring og gjødsel 

Mange etablerte planter i hagen trenger påfyll av næring for å vokse seg store, sterke og flotte. Under lister vi ut våre beste tips til jordforbedring og gjødsel for ulike typer hageplanter. 

Trær og busker og stauder 

Blomstrende planter 

 • Rosegjødsel kan brukes til alle typer blomstrende planter, og egner seg spesielt godt for roser, stauder og klatreplanter som klematis.
     

Løkplanter 

 • Benmel fremmer rot- og blomsterdannelse for løkplanter som krokus, påskeliljer og snøklokker. Gi gjerne benmel før blomstring tidlig på våren, så fort bladene stikker opp. For å forberede løken for neste vår, kan du gi en dose benmel til etter blomstring. 
     

Gressplen 

Plenen er en viktig del av de fleste hager, og noen ganger trenger den litt hjelp. Tenk på plenen og gjør noe med den allerede tidlig på våren, så har den de beste forutsetningene for å bli en nydelig gressmatte gjennom sesongen. 

 • Gjødsle plenen med Trim plengjødsel, Plantasjens plengjødsel eller hønsegjødsel.
 • Toppdress bidrar til å gjøre plenen tettere, friskere, grønnere og mer slitesterk. Toppdress løsner også opp kompakt jord og reduserer problem med ugress og mose.
 • Kalk øker pH-verdien og kan gi en trøtt gressplen nytt liv. Er du i tvil på om du bør kalke, kan du teste pH-verdien med en enkel hjemmetest. Er pH-verdien på under 5,5, bør du kalke med hagekalk.
 • Mose i plenen kan bekjempes med mosefjerner, og for å gjøre plenen robust og motstandsdyktig mot mosen er premium plengjødsel et godt valg.
 • Ugress i plenen, for eksempel løvetann, kan motvirkes med plenrens mot ugress, men her bør du vente til det har blitt sommer før du setter i gang.
     

Uteplanter i potter og kasser – beste jord og gjødsel 

Uteplanter i potter er begrenset til jorden, vannet og næringen de har tilgjengelig i potten. Derfor er det ekstra viktig å ha god jord i potter, krukker og kasser. Mengden jord og plass til røttene spiller også en rolle, så velg en stor potte. Sist, men ikke minst, må potten ha hull i bunnen slik at overflødig vann kan renne ut. Se våre tips for å lykkes med planting i potter

Vårblomster, sommerblomster og høstblomster 

 • Jord
  Krukkejord 
 • Gjødsel
  Langtidsvirkende gjødsel, den enkleste måten å gjødsle blomstrende planter i potter og balkongkasser. Du kan også velge flytende næring, som brukes jevnlig gjennom sesongen, den virker raskt og gir et tydelig resultat. 
     

Busker, stauder og småtrær 

Middelhavsplanter 

Surjordsplanter 

TIPS! Visste du at du ganske enkelt kan fornye jorden du har i potter og plantekasser, slik at du ikke trenger å bytte ut alt før hver sesong? Slik kan du bruke jorden om igjen.  


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
 

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.Plantejord Kvalitet

40 L

8990
5 for 399,-
Les mer

Kugjødselkompost

40 L

119,-
5 for 499,-
Les mer
Trim Plengjødsel
Salg 30%

Trim Plengjødsel

14 kg

46130 659,-
Les mer

Plantejord Natur

40 L

129,-
5 for 549,-
Les mer

Hønsegjødsel

15 L

199,-
Les mer
Hagegjødsel
Salg 30%

Hagegjødsel

10 L

299,-
2 for 499,-
Les mer

Premiumjord

40 L

229,-
2 for 399,-
Les mer

Rhododendrongjødsel

2 kg

199,-
2 for 349,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen