Fine planter i potter pynter opp og bidrar til økt trivsel både ute og inne. Les våre tips for å lykkes med planting i potter.

Planting i potter

Slik planter du i potter

 1. Lecakuler
  Fyll på med lecakuler i bunnen av potten. For å få en god dreneringseffekt, bør du dekke lecakulene med fiberduk før du fyller på med jord.
 2. Ny jord
  Fyll på med ny jord, for eksempel sommerblomstjord eller plantejord kvalitet. Bland gjerne ut jorden med langtidsvirkende gjødsel.
 3. Plant blomstene
  Samplant gjerne blomster i samme fargenyanse, men med forskjellig fasong.
 4. Vann, vann og vann
  Vann rikelig etter planting.
 5. Hold orden
  Klipp av blomster som begynner å visne, da kommer det enda flere nye knopper.

Hva kan jeg plante i?

Egentlig kan du plante i hva som helst. Det viktigste er at det du planter i er passe stort til planten. Er pottene for små, blir det plass til lite vann og næring, og du må vanne og gjødsle mye oftere når plantene har vokst seg til litt. For å kunne regulere fuktigheten, er det lurt å bruke potter med ett eller flere dreneringshull i bunnen, slik at overskuddsvannet kan renne ut.

Vi planter som oftest i potter, urner og balkongkasser. Men bruk fantasien: Kanskje har du en fin, gammel trillebår, en rusten bøtte eller kanne, noen kurver, trekasser eller noe annet fint. Bland gjerne forskjellige størrelser og fasonger. Alt trenger heller ikke stå på gulvet eller bakken. Bygg i høyden med ampler hengende fra taket, veggampler og pidestaller. Husk imidlertid at pottene utsettes for frost og is hvis de står ute om vinteren, så velg i så fall potter av frostbestandige materialer. Dette er ekstra viktig hvis plantene står under åpen himmel: Hvis det regner mye om høsten og deretter blir minusgrader, risikerer du at pottene sprekker på grunn av frostspreng.

Hvilke planter kan jeg sette i samme potte?

 • Planter som trives i sol eller skygge
  Det er egentlig ingen regler for hvilke planter som kan plantes sammen, men vær nøye med at de du setter i samme potte eller balkongkasse, trives i samme miljø, enten det er mye eller lite sol på stedet.
   
 • Farger og sorter
  Når du setter sammen plantene, kan du for eksempel holde deg til én fargenyanse, altså ton-i-ton i hvitt, blått rosa eller rødt, men blande planter med forskjellig fasong og voksemåte. Mange ganger kan det være fint å bare ha én sort i en potte, eller kanskje én blomstrende og én grønn plante, slik at både potten og plantene kommer til sin fulle rett.
   
 • Høyde og volum
  I store potter er det fint med høye planter, for eksempel gress- eller barplanter. Hvis potten skal være synlig fra flere vinkler, bør den høyeste planten stå i midten. Hvis arrangementet skal stå inntil en vegg eller lignende, setter du den høyeste planten i bakkant. Ellers kan det være greit å tenke på at plantene bør plasseres med en viss symmetri og se bra ut fra flere synsvinkler.

Tenk på følgende når du planter i potter

 • Sterke farger synes godt i sollys.
 • Knip bort blomstene med én gang de begynner å bli stygge, da får du en rikere blomstring.
 • Sett en plante som har lett for å spre seg, sammen med andre planter. Det skaper fine kontraster sammen med for eksempel en klatreplante, gress, eføy eller en annen grønn plante.

Flere tips og råd

 Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen