Vellykket samplanting i potte

For å lykkes med samplanting i potte, må du ta hensyn til ulike dyrkingsforhold, vekstmåter og -former. Lær deg begrepene «thrillers», «fillers» og «spillers» og skap vakre grupper med planter og blomster som trives sammen og utfyller hverandre.

Vellykket samplanting i potte

Velg planter ut fra dyrkingsforholdene når du skal samplante

Det er nokså lett å velge ut sine favorittplanter, men det viktigste for å lykkes med samplanting i potte, er at plantene skal trives under omtrent like forhold. En solelskende lavendel kommer for eksempel ikke til å trives på en skyggefull veranda, hvor en bladlilje vil vokse og trives. Ta hensyn til plasseringen og velg planter som har samme behov.

 1. Vanning? Er plantene tørketolerante eller krever de mye vann og næring?
 2. Plassering? Trivs de i skygge, halvskygge eller i full sol?
 3. Jord? Hvilken type jord passer til plantene? Vil de ha sandblandet, drenert jord eller jord som er rik på humus og holder på fuktigheten?

Tar du utgangspunkt i disse vekstbetingelsene, har du større sjanse for å lykkes med samplantingen. På etiketten på plantenes plastpotter er det oppgitt om de foretrekker sol eller halvskygge, og hvilke vanningsbehov de har. Det gjør det enklere for deg å velge planter som trives under samme dyrkingsforhold.

La plantene komplementere hverandre ved samplanting

I tillegg til at plantenes behov skal være like, er et annet aspekt at de skal komplementere hverandre med tanke på form og vekstmåte. Ikke minst dersom du vil ha en potte som ser ekstra stilig ut. Bland gjerne planter med en hengende voksemåte med de som vokser i høyden, og glem ikke å fylle ut med planter som vokser i bredden.

Thrillers – «høydare»

Opprettvoksende planter som stikker seg ut kalles på engelsk for «thrillers». Det er blant annet planter som:

 • Bambus
 • Bregner
 • Salvie
 • Yucca

Fillers – utfyllere

De som brer seg ut og fyller ut potter, kalles for «fillers». Utfyllere er for eksempel:

 • Frilandskrysantemum
 • Margeritt
 • Pelargonia
 • Arctotis venusta
 • Bladlilje

Spillers – hengende

Hengende planter som vokser over kanten på potten, kalles «spillers». Vanlige hengeplanter er:

 • Klematis
 • Fuksia
 • Petunia
 • Krypfredløs
 • Eføy

Fyll potten med en blanding av opprettvoksende, utfyllende og hengende planter, så kommer alle plantene til sin rett og ingen står i veien for den andre.

En vellykket samplanting

Selv bladverket er verdt å tenke over. Bladene til de ulike plantene får gjerne ha forskjellig struktur, form og størrelse. Planter med voksaktige, skinnende blader komplementerer planter med matte og hårete blader. Store hjerteformede eller runde blader passer godt sammen med finflikete eller små blader.

Det handler om å skape kontraster som fanger blikket og å løfte frem alle plantene ved å utnytte deres voksemåte og utseende. Plant i vei, og husk å velge planter som har cirka samme behov for at samplantingen skal bli så vellykket som mulig.

Les mer

Velg riktig jord >>
 Gullrørbambus 'Rufa'

Ø14 cm, Grønn

149,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen