Bringebær – slik dyrker du dine egne
Frisk bringebærpai eller en herlig, rosa bringebærmousse – sommerens beste bær passer godt i en rekke desserter. Dyrker du høstbringebær kan du forlenge sesongen til langt utover høsten. Her forklarer vi hvordan du kan få større innhøstinger med rett beskjæring og stell.

Det selges tonnevis med bringebær i butikkene hvert år. Den vanligste sorten er Glen Ample, som gir faste bær og som holder seg godt under transport. I våre egne hager kan vi fritt velge mellom store, små, røde, gule – ja, til og med fiolette sorter.
Bringebær – hvilken sort skal jeg velge? Bringebær ’Algonquin’ Bringebær ’Glen Coe’ Bringebær ’Preussen’ Bringebær ’Ottawa’ Høstbringebær ’Twotimer Sugana®’ Høstbringebær ’Diana’ Høstbringebær ’Autumn Bliss’ Høstbringebær ’Little Sweet Sister®’ |
Sommer- og høstbringebær – kombiner dem og forleng sesongen
Sommerbringebær finnes i mange hager, men det gjør også de fantastiske høstbringebærene som kan forlenge sesongen betraktelig. Men hva er det som egentlig skiller dem fra de vanlige bringebærene?
Forskjellen på sommerbringebær og høstbringebær
Den største forskjellen er kanskje det at høstbringebærene ikke trenger vinterdvale for å danne blomster og bær – de setter bær på årsskuddene, mens sommerbringebærene får bær på fjorårets skudd. Derfor skal de beskjæres litt ulikt.
Sommerbringebærene høstes inn fra juli til august, mens høstbringebærene modnes senere i september og fremover. Det finnes til og med høstbringebær som gir bær helt til frosten kommer. Med andre ord: Gjennom å kombinere begge sortene kan du få ferske bringebær fra juli til oktober.
Beskjæring av sommerbringebær
Sommerbringebær beskjæres rett etter innhøsting eller tidlig på våren. Du tar da bort de grenene som har båret bær og blitt uttynnet nede ved bakken. Det er lett å se hvilke greiner det er, både fordi det ofte sitter igjen små, visne skudd på dem, og fordi de er litt mer taggete og brune enn de nye skuddene. Cirka ti nye skudd per kvadratmeter pleier å være nok å beholde – da har du sikret en god avling for det kommende året, og skuddene som er igjen får tilstrekkelig med lys og næring.
Beskjæring av høstbringebær
Høstbringebær som har gitt bær, beskjæres vanligvis ned til bakken sent på høsten eller tidlig på våren. Men det finnes et alternativ – du kan la de gamle skuddene stå igjen og bare toppe den øvre delen som har gitt avlinger. Da kommer det litt etter litt en ny tilvekst fra den nedre delen som gir ytterligere avlinger rundt Sankthansaften. Du kan dermed høste inn to ganger på samme opprinnelsesskudd. Velger du denne metoden, beskjærer du helt ned etter at buskene har gitt bær to ganger.
Merk deg at høstbringebærene ikke alltid rekker å modnes i de kaldere klimasonene. Hvis du likevel vil gi det et forsøk, bør du satse på tidligblomstrende sorter eller dyrke dem i tunneldrivhus eller vanlig drivhus.
Tips for å få bringebærbusker som bugner
- Velg sorter som tåler klimasonen du bor i, og den jorden du planlegger å plante dem i.
- Velg en varm og solrik plass.
- Plant buskene i moldrik, ugressfri jord – eller plant dem i sand (størrelse 0–8 mm). Dyrker du i en kaldere sone er det fordelaktig senere, ettersom sanden holder røttene varmere. Du kan også dyrke bringebær i store potter som du flytter til en varmere plass på høsten, for eksempel i en garasje.
- Gjødsle og vanne regelmessig.
SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)