Dette betyr merkingen på våre stauder

Plantasjens stauder merkes med bokstaver, slik at du lettere kan velge de riktige staudene for din hage – og se dem vokse og trives.

Dette betyr merkingen på våre stauder

Å velge planter som har gode forutsetninger for å trives på plassen de skal stå er en viktig forutsetning for å lykkes med hagen. Her får du oversikten du trenger for å velge smart.

Nye overvintringsbokstaver for stauder

Våren 2022 tar vi i bruk en ny bokstavmerking av stauder, laget av den svenske Staudegruppen. I den nye merkingen er det plantens egenskaper i kombinasjon med plassen den plantes på som er avgjørende. Hvor i landet hagen ligger, i hvilken herdighetssone, er mindre viktig. Siden stauder overvintrer under bakken, er plasseringen og de lokale forholdene som regel mer avgjørende enn om du bor nord eller sør i landet.

Dette betyr bokstavene på staudene

Staudene merkes med bokstavene A–D avhengig av hvor hardføre de er, altså hvor bra eller dårlig de tåler vinteren i det nordiske klimaet. De mest hardføre staudene får bokstaven A, de minst hardføre får bokstaven D. Noen stauder er særlig avhengig av å stå på en veldrenert plass. Disse merkes med en stjerne* bak den aktuelle bokstaven.

 • Planten er hardfør og overvintrer bra
  A = Kan trygt overvintres
  A* = Kan trygt overvintres i veldrenert jord
   
 • Planten overvintrer som regel bra på rett vokseplass
  B = Overvintrer vanligvis
  B* = Overvintrer vanligvis i veldrenert jord
   
 • Planten er følsom for ulike former for vintervær
  C = Overvintrer noen ganger
  C* = Overvintrer noen ganger i veldrenert jord
   
 • Planten tåler normalt ikke en nordisk vinter
  D = Overvintrer ikke

   

Hvordan kan jeg få mindre hardføre stauder til å overvintre?

En staude som får riktig jord, mengde sollys, vann og vind blir sunn og sterk i løpet av vekstsesongen. Denne vil være bedre rustet til å tåle vinteren enn en staude som har måttet streve litt for å vokse der den står.

Men noen ganger forelsker man seg helt i en staude, og vil prøve å se om den kan overleve selv om forholdene i hagen ikke er helt optimale. Noe av gleden med å pusle i hagen er jo også å eksperimentere. Det skader ikke å prøve, og du kan gjøre flere ting for å forbedre sjansene for å lykkes:

 • Dyrk eller plant staudene i et opphøyd og veldrenert bed
 • Beskytt staudene fra vinden
 • Dekk til staudene om vinteren

Symboler på våre stauder

I tillegg til overvintringsbokstavene er staudene våre merket med en rekke symboler, som blant annet sier noe om hvor høye staudene blir, hvor tett de bør plantes, når de blomstrer og hvilket behov de har for lys, vann og næring.

Som et ledd i arbeidet med å fremme biologisk mangfold har vi også merket planter som er ekstra gunstige for bier og andre pollinerende insekter.

Se alle våre stauder

Flere tips om stauder


Temaer:

Hagesildre miks

Ø12 cm, Flere farger

5990
3 for 139,-
Les mer

Hagepute

Ø12 cm, Flere farger

5990
3 for 139,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen