Lag et staudebed som blomstrer hele sesongen

Det kan være vrient å få til et bed som blomstrer uavbrutt gjennom hele sesongen, men med nøye utvalgte stauder er det fullt mulig. Her tipser vi om stauder med lang blomstringstid, og kommer med et konkret forslag til et bed som blomstrer både lenge og vel.

Lag et staudebed som blomstrer hele sesongen

For at bedet skal kunne blomstre hele sesongen, bør blomstene i bedet avløse hverandre i blomstringstid. Det får du enklest til ved å velge stauder som blomstrer lenge, som for eksempel storkenebb, flerårig stokkrose, småhjerte og steppesalvie. Du kan også forlenge blomstringen ved å velge planter som remonterer, altså planter som blomstrer på nytt etter hovedblomstringen. Noen planter får også nye blomster om du kontinuerlig klipper bort visnede blomster før de rekker å sette frø.

Slik lager du et blomsterbed

Når du lager et blomsterbed er det lurt å velge noen få planter som du bruker på flere steder i bedet, i grupper på minst tre. Dette gir et rolig og ryddig inntrykk.

Noe annet det er lurt å tenke på er høyden på plantene. Plasser de høye plantene bakerst og de lave foran, da synes alle og de høye skygger ikke for de lave.

Så kommer selvsagt din egen smak inn i bildet. Hvilke farger og strukturer synes du blir fine sammen? Kan du kombinere forskjellige typer bladverk for å gjøre bedet mer spennende?

Tre typer planter i blomsterbed

Planter i blomsterbed kan deles inn i følgende grupper:

 • Strukturplanter
  Disse plantene gir struktur og høyde til bedet, og spiller som regel en hovedrolle. Plantene har gjerne blader, blomster eller spirer som strekker seg oppover, og de passer fint lengst bak i et bed som sees fra én side eller midt i et bed som sees fra flere sider. Eksempler på typiske strukturplanter er kransveronika, ridderspore, flerårig revebjelle, strandkattehale og ormedruen.
 • Utfyllingsplanter
  Disse plantene vever strukturplantene sammen og fyller ut. De er ofte løsere i formen og kommer til sin fulle rett når de plantes i grupper med matchende farger. Eksempler på typiske utfyllingsplanter er bergblom, bladlilje, storkenebb og blodtopp.
 • Markdekkende planter
  Disse plantene er det nederste laget i bedet, lave planter som fyller ut og hindrer ugress fra å etablere seg. Eksempler på markdekkende planter er bitterbergknapp, hvit bergknapp, slør og maure.

 

Forslag – langblomstrende staudebed i rosa, hvitt, lilla og blått 

Merk at alle blomstene i listen nedenfor ikke trenger å være med. Juster antall sorter etter størrelsen på bedet. 

Strukturplanter 

 • Kransveronika: juni–august  
  Finnes i rosa, lilla og hvit, og ser også vakker ut i kombinasjon med høyere prydgress, som for eksempel glansmiskantus.
 • Blå ridderspore: juli–september

Utfyllingsplanter

 • Storkenebb eller Anisisop: juni–september 
  Noen lave typer kan også brukes som markdekkere.
 • Steppesalvie: juni–oktober
 • Hagesmørbukk er fin for å få kontroll på mellomsjiktet. Det er en rosa staude som blomstrer på sensommeren frem til frosten, men den er vakker med sin grønne farge lenge før det – og passer fint sammen med prydgress.

Markdekkende planter  

 • Slør: mai–juni
 • Alunrot med røde blader: juni–september

 

Vil du ha et bed som går i blomst ekstra tidlig?  

Legg gjerne til tidligblomstrende løker, som allium og påskeliljer. Det vil også biene og sommerfuglene sette pris på.

Du kan selvsagt også kombinere med ettårige sommerblomster, spesielt nyttig er dette i tiden før de nyplantede staudene har vokst seg store.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Flere tips og rådRidderspore 'Black Knight'

Ø11 cm, Blå

9990
3 for 249,-
Les mer

Ridderspore 'Blue Bird'

Ø11 cm, Blå

9990
3 for 249,-
Les mer

Alunrot 'Melting Fire'

Ø11 cm, Rød

9990
3 for 249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen