Enghumleblom – planting og stell

Hvis du er ute etter en søt, liten plante som samtidig er av det hardføre slaget, bør du prøve enghumleblom i hagen! Denne planten er akkurat like dekorativ i hagen som den er i vill tilstand, der den vokser langs veier og på enger.

Enghumleblom – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Geum rivale
Familie: Rosefamilien (Rosaceae)

Tips og råd for dyrking og stell av enghumleblom

Enghumleblom kan vokse hvor som helst, og er ikke avhengig av verken full sol eller skygge, selv om den trives i begge miljøene. Planten kan med fordel sås eller plantes i bed, der den blir nøyaktig like fin som når den vokser på enger og ved kanten av dammer og vassdrag.

 • Vanning
  Det er viktig å sørge for at enghumleblom står i fuktig jord, som gjerne kan helle mot det våte.
   
 • Jord og næring
  Enghumleblom kan plantes i vanlig plantejord og trenger ikke ekstra næring, bortsett fra når den plantes eller sås.
   
 • Beskjæring
  Det er heller ikke nødvendig å beskjære en enghumleblom, så når planten er i jorden eller frøene er sådd, er det bare å lene seg tilbake og nyte synet av det dekorative fargeinnslaget den byr på store deler av sommeren.

Enghumleblom – en dekorativ detalj i bedet

Denne vakre planten gir kanskje ikke et ruvende inntrykk med sine 30–40 cm, men det er en sterk, liten plante som tåler det meste, og som trives på steder der andre ikke overlever. Enghumleblom er en staude, dvs. at den er flerårig. Bladene er ikke grønne hele vinteren, men det finnes likevel nok av grunner til å plante enghumleblom i hagen, ettersom det er en herdig liten skjønnhet som samtidig bidrar med et vilt inntrykk i hagen.

Dette er dessuten en plante som med letthet sprer seg over større flater via frø, så tenk deg om både én og to ganger før du planter den, ettersom enghumleblom sannsynligvis kommer til å ta større og større plass i årene som kommer.

humleblomster blomma

Enghumleblom nikker vakkert og ikonisk med sine vakre, brunrøde begerblader og stengler. Fargen på selve blomsten varierer fra én sort til en annen, og kan være alt fra gul og hvit til rosa og lilla. Plantens dekorative, grønne blader vokser langs bakken og danner en vakker bladrosett. I tillegg vokser det mindre, grønne blader oppover planten.

Enghumleblom er som sagt svært herdig, så hvis du vil designe hagen med varierende og vakre blomster som er svært hardføre, er det aldri feil å velge å stole på en enghumleblom!

Interessante fakta

 • Hører hjemme på den nordlige halvkulen.
 • Vokser vilt helt opp til fjelltraktene i Norge.
 • Jordstammen kan brukes til å koke en sjokoladelignende drikk.
 • Brukes også som smaks- og dufttilsetning, f.eks. i øl eller vin.
 • Blomsten er spiselig.
 • Planten har tradisjonelt blitt brukt til å redusere feber og problemer med magen.
 • Blomstrer fra mai til juli.

Les mer

Inspirasjon og tips for å lykkes med stauder >>

Du er her:


Vannkanne galvanisert

5 L, Grå

249,-
Les mer

Hagehanske stoff

3 pk, Flerfarget

8990
3 for 2
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen