Få på plass juletreet tidligere – og få mer lykkefølelse

Få på plass juletreet tidligere – og få mer lykkefølelse

Vi som elsker planter vet nok allerede at det å omgi oss med grønt gjør at vi føler oss vel. Men forskning viser faktisk at vi også blir mer lykkelige av å få på plass juletre og dekorasjoner noen uker tidligere enn det vi er vant med.

Jo tidligere man pynter til jul, dess raskere kommer man i julestemning – og dette påvirker humøret.

- I en stressende hverdag setter vi pris på å tenke på ting som gjør oss glade. Juledekorasjoner og julepynt vekker sterke følelser fra vår barndom, forteller den britiske psykoanalytikeren Steve McKeown til det internasjonale nettstedet Unilad.

Les mer om Steve Mckeown (EN)>>
Les artikel fra Unilad (EN)>>

Den magiske følelsen

McKeown forteller at julepynt hjelper oss å få tak i den magiske stemningen fra barndommen. Om man dekorerer til jul litt tidligere, så forlenger vi altså denne.

Psykologen Deborah Serani støtter også påstanden om at juletre og julepynt har en positiv effekt på humøret vårt.

- Juledekorasjoner og julepynt øker nivået av dopamin i hjernen, som gjør at vi føler velbehag. Jeg tror alle inntrykk som rokker ved våre hverdagslige vaner vekker sansene våre, forteller hun til innredningsnettstedet Today Home.

Les mer i Today home (EN) >>

Fargeterapi påvirker lykkefølelse

En annen forklaring kan være at lyslenker og glade farger utløser gledeshormoner som gir energi og lykkefølelse. Med andre ord kan dekorasjonene og julepynten vi pynter juletreet med fungere som en dose fargeterapi.

Det er også en god porsjon nostalgi knyttet til våre juletradisjoner.

- For mange av oss er julen en magisk tid, som vi forbinder med barnlig uskyld og glede, forteller Serani.

Signalene man sender med juledekorasjoner og julepynt

Våre dekorerings- og pyntevaner signaliserer at vi er vennlige mennesker, beskriver Journal of Environmental Psychology. Forskere ba her en gruppe mennesker sammenligne et juledekorert hus med et hus uten pynt, og svaret de fikk var at de som bodde i det dekorerte huset ble oppfattet som «vennligere og mer sosiale».

Les mer i Journal of Environmental Pschyology (EN) >>

Tips – tre aktiviteter som senker julefreden

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc