Forleng vekstsesongen – så i høst

Forleng vekstsesongen – så i høst

Høsten er en god tid for å så. Det viser naturen oss, når den slipper frøene sine om høsten for at det skal spire og gro til våren. Selv om nettene blir kjøligere, nyter vi ofte varme dager til langt uti september. Nettene er fuktige og skadedyrenes aktivitet avtar. Benytt anledningen til å så en siste omgang av de hurtigvoksende grønnsakene etter ferien, og nyt spede salatblader, ruccola og sukkererter utover høsten.

Så i august

August er fortsatt en fin måned å så hurtigvoksende grønnsaker som salat, reddik og asiatiske bladgrønnsaker i. Til og med de trendy «micro greens», som er ulike typer salat, som for eksempel bladsalat, ruccola, rødbeter, basilikum og spinat, som høstes når bladene er små, kan du med stort hell så ute nå. Micro greens kan du dyrke både i pallekarm, krukke og i vinduskarmen alt etter som hva som passer deg.

Så senere på høsten for tidlig start til våren

Rett før jorden fryser til, kan du forberede en tidlig start i kjøkkenhagen din. Frøene blir da liggende uten å gro gjennom vinteren, og spirer ekstra tidlig når lyset og varmen kommer tilbake. Grønnsaker og urter som tåler å bli dyrket på denne måten, er for eksempel gressløk, gulrot, løkfrø (altså ikke setteløk), vårløk, ramsløk, dill, persille og pastinakk. Vær nøye med å luke bort ugress og lufte jorden godt. Hvis jorden er for kompakt og holder for godt på vannet, risikerer du at frøene råtner hvis det blir en våt vinter. Litt sand i frøradene toppet med såjord gir frøene en god seng å overvintre i. Vann forsiktig, gjerne med sprederhode på vannkannen, dekk med fiberduk eller løv, og la så naturen gjøre resten. Når varmen kommer, hjelper du til med vanning igjen. Det kan være lurt å merke av hva du har sådd – det er lett å glemme i løpet av vinteren.

Ferdige planter

Du kan også forlenge sesongen ved å fylle krukker og pallekarmer med ferdige planter av chili, paprika, tyttebær og urter. Da tar du snarveien til en god innhøsting. Når det blir utrygt for nattefrost må først og fremst chili, paprika og basilikum flytte inn, men de kan fortsette å vokse og gi en god avling også inne. Når dagene blir kortere, vil du trenge en vekstlampe.