Gjør det høstfint på balkongen, terrassen og ved inngangen

Ta vare på høstens deilige dager og gjør det fint på balkongen, terrassen og inngangen med vakre høstblomster. Det finnes mange fine planter i varme, duse farger som passer godt i terrakotta-fargede, svarte og grå potter. En kombinasjon av hvitt og grønt passer også fint til høsten.

Gjør det høstfint på balkongen, terrassen og ved inngangen

Når den første frostnatten har kommet, pleier mange sommerblomster å se ganske triste ut. Da er det på tide å bytte til mer holdbare planter, som står hele høsten og godt inn på vinteren, som for eksempel lyng, prydkål, alpefiol, ildtopp, krysantemum, aster, smørbukk, hebe, forskjellige typer av vakre bladverk, sølvtråd, eføy og liknende. Barvekster i forskjellige farger og former passer utmerket i potte sammen med lyng og kål.

Du kan også legge i flis, dekorasjonssteiner eller mose i arrangementet. Dekorer gjerne med alt som hagen og sesongen kan by på av gresskar, epler, nyper og vakre blader. Prikken over i-en setter du med en vakker lyslykt eller to.

Husk å se over pottene dine, slik at du vet om de tåler frost eller ikke. Det finnes også fine og praktiske isoporpotter som gir planterøttene god isolasjon.

Høstblomster for potter og urner

 • Berglyng, vakre røde bær gir planten en stor dekorasjonsverdi. Helt ufarlige bær som er spiselige.
 • Skimmia, buskete plante med rosa/røde blomster i klaser. Står pent til langt ut på vinteren.
 • Lyng (Calluna og Erica), staude- eller høstlyng. Staude-lyngen holder lengre på vinteren, mens høstlyngen lyser mer opp med sin rosa/røde farge.
 • Smørbukk (Hylotelephium), soldyrker som blomstrer lenge med røde, flate blomsterstander. Fin å snitte og ta inn, og står også lenge da.
 • Prydkål (Brassica), rød/lilla eller hvit/grønn. Står hele høsten og holder seg også fin når snøen har kommet.
 • Alpefiol, krafige og blomsterrike som lyser opp i potten. De finnes med hele fargespekteret fra hvitt til den mørkeste røde. Det finnes også sorter med frynsete eller vridde kronblader.
 • Kalanchoe, inneplante som også gjør seg fint ute i en potte, gjerne med mange sammen i en større krukke.
 • Celosia, med eftige klare farger og former på blomstene. Gir høstarrangementet et utropstegn.

Grønne planter for høsten

 • Sølvsvineblom (Senecio) passer i de fleste plantearrangement med sine grå og lodne blader. Trives i både sol og skygge.
 • Sølvregn (Dichondra) passer bra alene i ampel, men gir også fin karakter ved samplanting. Som navnet sier, skifter bladene i sølvgrønt, noe som gir en fin effekt i høstsolen.
 • Eføy (Hedera) er en ettdyrket, hengende grønn plante som passer i de fleste sammenhenger. Finnes også med gul eller hvitspraglete blad.
 • Alunrot (Heuchera) er en staude som blomstrer med lange og tynne stilker tidlig på våren. Under sensommeren og høsten er det virkelig en plante som med sitt vakre bladverk løfter, fremhever og gir ekstra liv til plantingen.
 • Sølvtråd (Calocephalus) sølvblinkende grener som utgjør en fin kontrast til for eksempel heuchra og prydkål. Rund til hengende voksemåte. Prydgress av forskjellige sorter med vakre farger på blader og vipper. Finnes i forskjellige høyder.
 • Takløk (Sempervivum) er en solelsker som tåler å tørke. Lekker i den moderne, minimalistiske stilen.
 • Nåletrær passer også godt i potter sammen med høstvekster. De holder seg fine hele vinteren. Det er også fint å pynte med en lysslynge i små einer og dverggraner før jul. Avhengig av hvor du bor og hvilken potte de er plantet i, kan de overleve selv neste sesong. Det er likevel best å tenke på dem som en fin plante over vinteren, og deretter bytte den ut når våren kommer igjen.

Jord og vanning

En god jord betyr alt når det kommer til planting i potter og kar. Hvis du allerede trenger å bytte ut alle eller visse planter, kan du bruke opp igjen den jorden som finnes. Mange ganger forsvinner en hel del jord med røttene på sommerblomstene. Fyll på med ny U-jord eller hagejord.

Høstplanter krever vanligvis ikke like mye næring som sommerblomster, og siden det er kaldere trenger de heller ikke så mye vann. Som utgangspunkt kan du vanne én gang i uken, men under solfylte perioder kan du vanne oftere.

Planting i potter og kar

Egentlig kan man plante i hva som helst. Det er viktig å tenke på at karet er rikelig i størrelsen. Små potter gir mindre volum av vann og næringsstoffer, noe som resulterer i at du må vanne og gjødsle mye oftere når plantene har begynt å vokse. For å kunne regulere fuktigheten i potten, er det bra at det finnes ett eller flere dreneringshull i bunnen, slik at overflødig vann kan renne ut. Det vi som regel bruker er potter, urner og blomsterkasser. La fantasien løpe løpsk, du har kanskje en fin gammel trillebår, en rusten bøtte eller kanne, kurver, trekasser eller liknende. Bland gjerne forskjellige størrelser og former.

Alt trenger ikke å stå på gulvet eller bakken. Bygg i høyden med hengeampler fra taket, veggampler på veggen og pidestaller. Tenk på at karene i løpet av vinteren utsettes for frost og is, så velg holdbare kar. Dette er ekstra viktig dersom potten står under åpen himmel. Mye regn på høsten etterfulgt av minusgrader kan gi en eksplosiv effekt på jorden i potten, med en økt risiko for at den sprekker.

Planting i potte

 1. Fyll bunnen med Leca-kuler. For å beholde den drenerende effekten, bør man legge i en fiberduk før man fyller på jord.
 2. Hell i ny U-jord (bland gjerne ut jorden med langtidsvirkende gjødsel).
 3. Plant blomstene. Samplant gjerne blomster i samme fargenyanser, men med forskjellige former.
 4. Vann rikelig umiddelbart etter planting.
 5. Klipp av visne blomster for å fremme oppblomstringen av nye blomster.

Plant flere planter sammen

Det finnes egentlig ingen regler for hvordan man kan blande sammen forskjellige planter, men vær nøye med at det du planter sammen i en potte eller blomsterkasse trives i samme miljø, i sol eller skygge.

Når du planter sammen i pottene og blomsterkassene dine, kan du for eksempel holde deg til én fargetone, altså toner i hvitt, blått, rosa eller rødt, men bland gjerne planter med forskjellige former og voksemåte.

I store potter er det fint å få opp komposisjonen litt på høyden ved å velge noen planter som er høye, som for eksempel gress eller barvekster. Skal potten ses fra ulike vinkler, bør den høyeste planten settes i midten. For øvrig kan du tenke på at plasseringen av plantene bør ha en viss symmetri som gjør seg godt fra forskjellige synsvinkler. Dersom arrangementet skal stå inntil en vegg eller lignende, bør den høyeste veksten plasseres lengst bak i arrangementet.

Fine kombinasjoner

 • Røsslyng, prydkål og sølv-dichondra
 • Smørbukk, høstlyng, eføy
 • Alpefiol, sølvtråd, balltuja
 • Dverggran, calluna, alunrot med røde blader
 • Prydgress, berglyng og mose
 • Prydkål og hebe (lavt og tett)
 • Takløk og mose

Det er også pent å bare plante én type i en potte, eller kanskje én blomstrende plante og én bladvekst for å la både potten og planten komme fram ordentlig. For øvrig kan man tenke på følgende:

 • Sterke farger vises godt i sollys
 • Lyse farger lyser opp om kvelden
 • Knip av blomstene så fort de begynner å bli stygge. Dette gjør blomstringen rikeligere.
 • Sett en «bunndekker» sammen med andre vekster, så blander den seg inn imellom og gir vakre kontraster. For eksempel en slyngvekst, gress, eføy eller annen bladvekst.

Lys – lamper, lykter

Når mørket kommer på kveldene, kan man gjøre hagen enda mere levende med lamper og lys. Å lyse opp et tre eller en buske, gjør at hagen blir mere levende også i de mørke månedene. Et bål i en panne liver opp hagen. Små lyskilder i form av lykter, lysslynger og fakler skaper mystikk og stemning. Heng små lykter i trærne hvis du ikke vil dra strøm gjennom hagen.

Les merTuja 'Smaragd'
Medlem 40%

Tuja 'Smaragd'

Høyde 60-70 cm, Grønn

9990
Les mer
Tuja 'Smaragd'
Medlem 40%

Tuja 'Smaragd'

Høyde 80-100 cm, Grønn

249,-
Les mer
Tuja 'Brabant'
Medlem 40%

Tuja 'Brabant'

Høyde 50-70 cm, Grønn

9990
Les mer

Plantejord Kvalitet

40 L

8990
5 for 399,-
Les mer
Blomstergjødsel
Medlem 89,90,-

Blomstergjødsel

1 L

119,-
Les mer
Vannkanne
Salg 30%

Vannkanne

1.5 L, Hvit

10430 149,-
Les mer

Eføy lange ranker

Høyde 80 cm, Grønn

9990
Les mer
Alunrot
Medlem 40%

Alunrot

Ø15 cm, Svart

149,-
Les mer

Fjørkam

Ø19 cm, Lilla

259,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen