Guide: Kjøpe gressklipper og kantklipper – velg riktig modell

Hvis du skal holde gressplenen og kantene ryddige, er gressklipperen og kantklipperen dine beste venner i redskapsboden. Men det finnes mange ulike modeller, og det kan være vanskelig å vite hvilken som passer best for akkurat din hage. Her går vi i dybden på emnet.

Guide: Kjøpe gressklipper og kantklipper – velg riktig modell

Uansett hvor vakre bed du har, blir hagen umiddelbart mer tiltalende og ryddig når gressplenen også er nyslått og kantene er velstelte. Den oppgaven utføres enklest med hjelp av en gressklipper og en kantklipper – forutsatt at du har valgt modeller som passer akkurat din hage.

Valg av gressklipper

La oss begynne med å se på de ulike typene gressklippere du kan velge mellom.

Har du en skikkelig stor gressplen – større enn 2500 kvadratmeter – er ofte en robotgressklipper eller en sitteklipper et godt valg. Det tar tid å klippe så store områder med mer manuelle modeller. Om du velger det ene eller det andre avhenger av budsjett, terreng, jordforhold og hvor mye tid du vil bruke på klippingen. Noen velger en sitteklipper for å kunne trekke tilhenger eller fjerne snø; noen større modeller har denne muligheten.

På en litt mindre gressplen velger de fleste mellom en robotgressklipper eller en vanlig gressklipper som du selv skyver rundt – i noen tilfeller til og med en god gammeldags sylinderklipper. Økonomi har ofte mye å si for valget, men hvor komplekst gressområdet er (om det er mange skråninger, fordypninger, røtter osv.), størrelsen på gressplenen og hvor gøy – alternativt kjedelig – du synes det er å klippe gresset spiller også inn.

Robotgressklipper

En robotgressklipper tar seg av plenen uten at du trenger å involvere deg, i alle fall etter at du har kommet i gang. Du setter opp et klippeskjema, og den klipper deretter etter det. Det finnes både trådløse robotgressklippere og robotgressklippere som bruker en sensortråd i plenen som en slags inngjerding. Trådløse modeller krever fri sikt rundt plenen, det bør for eksempel ikke være høye trær eller bygninger som forstyrrer signalet.

Tradisjonell gressklipper 

Den tradisjonelle gressklipperen styrer du selv mens du går rundt. Noen er selvgående og beveger seg fremover (og bakover) av seg selv, slik at alt du trenger å gjøre er å styre, mens andre krever at du skyver dem fremover med egen kraft. Med en slik gressklipper kan du klippe gresset etter behov. De finnes som bensindrevne, batteridrevne eller elektriske modeller. En bensindrevet gressklipper passer godt for større hager, det er en pålitelig og enkel løsning som ikke krever at du husker å lade batteriet. En batteridrevet gressklipper produserer ikke farlige avgasser, og den veier og lager mye mindre støy. Samtidig er det begrenset hvor lenge batteriet går – og du må huske å lade. Batteridrevne modeller kan være gode valg i mellomstore hager. De elektriske modellene kobles til en stikkontakt. Du får ofte mye ytelse for pengene, men begrenset rekkevidde, og du trenger tilgang til en stikkontakt i nærheten av plenen. Elektriske modeller passer derfor best for små hager.

Sitteklipper/traktorklipper

Dette er en klipper du sitter på og kjører. Den passer for store områder der vanlige gressklippere rett og slett blir for tidkrevende og slitsomme å bruke. Det finnes både batteridrevne sitteklippere og bensindrevne, og akkurat som med vanlige gressklippere varierer prisen, miljøaspektene og ytelsen i forhold til områdekapasitet.

Se vårt utvalg av gressklippere

Tenk på dette før du velger gressklipper

Hvis du har bestemt deg for å klippe gresset selv, og derfor ikke trenger en robotgressklipper, må du vurdere hvor ofte du kommer til å klippe. Hvis du ofte lar gresset vokse en stund mellom klippingene, trenger du en gressklipper med kraftigere motor. 

Dersom plenen har skråninger og litt ulent terreng, eller om den fysiske formen er litt redusert, er det vel verdt å velge en klipper med hjuldrift, slik at du ikke må skyve gressklipperen med egen muskelkraft.  

Hvis du vet at du ofte justerer klippehøyden, kan det være lurt å velge en modell med enkel høydejustering. Noen modeller har sentral klippehøydejustering, der du kan justere alt med én håndbevegelse, mens andre krever 2-4 justeringspunkter – på enkelte modeller må du justere høyden på hvert enkelt hjul.

En annen viktig ting å vurdere er hva klipperen gjør med gresset som klippes. Bioklippere har mulching-funksjon, der kniven kutter gresset i flere deler, slik at det blir veldig smått gressklipp som deretter synker ned i plenen og blir til næring. En annen type gressklipper har oppsamler, der gresset samles i en bakmontert kurv som du deretter kan tømme i komposten. Kombiklippere har både mulching og oppsamlerfunksjoner, slik at du kan velge den funksjonen du vil ha. Den enkleste modellen har bare sidetipp, der gresset skyves ut til siden etter hvert som du klipper, og deretter må du rake det sammen.

Les også
Bruk gressklipp til å forbedre hagen

Valg av gresstrimmer/kantklipper

I tillegg til en gressklipper, er en kantklipper eller gresstrimmer en god hjelper for å holde hagen i sjakk. Med en kantklipper kan du klippe i ujevnt terreng der det er steiner og annet som kan skade gressklipperen. En kantklipper kan gå på batteri eller strøm, sistnevnte krever at du kobler den til en stikkontakt (og passer på å manøvrere ledningen). En bensindrevet kantklipper eller gresstrimmer er en kraftigere variant, vanligvis egentlig mer en ryddesag enn en ren kantklipper.

Kantklippere med strømtilkobling har fordelen av at du ofte får akseptabel ytelse til en relativt lav pris. Ulempen er selvfølgelig at du er begrenset av kabelen og trenger tilgang til strømuttak. For små områder nær huset kan det være tilstrekkelig, men hvis du har en stor hage eller en oppkjørsel som skal klippes, er det vanligvis best å velge en batteridrevet kantklipper.

Gresstrimmere/kantklippere for ulike behov

  • Enkle forhold og små områder
    Hvis du bare skal klippe ytterkanten av en mindre plen og rundt et par bed, er det vanligvis tilstrekkelig med en enkel 18-volts modell. Disse modellene kan vanligvis justere klippehodet, noe som gjør det enklere å klippe gress i skråninger.
  • Middels store og krevende forhold
    Hvis du har litt større områder som skal klippes og tøffere vegetasjon som bringebærkratt, tykke gresstuster, enggress, ugress og liknende, kan det være lurt å velge en litt kraftigere modell i 36-voltsklassen eller høyere. Disse modellene kan ikke justere klippehodet, men de har vanligvis en kraftigere motor, og med større batteri kan du holde på lenger før det sier stopp. Noen av modellene kommer også med økomodus samt muligheten til å bytte rotasjonsretning og dermed fjerne ugress som har satt seg fast.
  • Krevende forhold og store områder
    Hvis du skal rydde områder med mye kvist og kvast eller store enger, områder med grøfter og kratt, kan du trenge en ryddesag i stedet. Disse har ikke bare trimmertråd, men også en krattkniv eller et stålblad. Noen ganger kan du også montere en sagklinge på dem.

Se vårt utvalg av kantklippere og gresstrimmere

Flere tips og råd

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen