Gulbambus – planting og stell
Gulbambus er en plante som gjør seg aller best ute i hagen. Den kan utmerket godt brukes som innsynsbeskyttelse og hekk, og du kan la den vokse sammen i gruppe eller stå helt for seg selv. Uansett er gulbambus en hardfør og vakker plante som ikke sprer seg vilt, noe som gjør den til en takknemlig plante i hagen.

Vitenskapelig navn (Latin): Fargesia murielae
Familie: Gressfamilien (Poaceae)
Planting og stell av gulbambus
Gulbambus er en lettstelt plante, og mesteparten av tiden klarer den seg fint på egen hånd uten at du trenger å gjøre noe. Den kan imidlertid være litt utsatt i overgangen mellom årstider, da gulbambusen kan påvirkes av telen i bakken når den varme vårsolen står på. Det kan medføre at gulbambusen rammes av frosttørke, og det unngår man best ved å beskytte plantene mot solen til telen i bakken er borte. Som forebyggende tiltak kan man dekke til plantene med litt løv på høsten. Gulbambus trenger heller ikke å beskjæres hvis ikke det er behov for det av andre grunner.
Planting av gulbambus
For å gi gulbambus de beste forutsetningene for vekst, anbefales det at man planter tre eller fire gulbambus per meter, i hvert fall hvis det er en hekk man vil ha. Gulbambus trives også aller best i moldrik og veldrenert jord – vanlig plantejord fungerer helt fint. Det finnes ingen større grunn til å gjødsle gulbambus, ettersom planten er frodig i seg selv. Hvis man likevel vil gjøre det for å sikre et best mulig resultat, anbefales det å bruke hagegjødsel og kugjødsel. Gulbambusen plantes med fordel på våren.
En flott innramming av hagen med gulbambus
Mange velger i dag å bruke gulbambus som hekk, noe som gir mange fordeler. Med sin naturlig raske vekst går det som regel kjappere å få en fin og høy hekk, og den tette voksemåten skaper en effektiv innsynsbeskyttelse som ikke bare ser dekorativ ut, men som også beholder bladene gjennom hele året.
Gulbambus passer også rundt terrasser og uteplasser, og gir en koselig raslelyd når vinden tar tak i de små, grønnhvite bladene som vokser på bambusstenglene. Fordi den er herdig, passer den også godt til klimaet vårt, og den trives best i vekstsone 1–4. Gulbambus trives på mange ulike steder, både i skygge og direkte sol, men foretrekker å stå i halvskygge på et sted som er delvis vinterbeskyttet. Gulbambus kommer også i ulike sorter, som varierer i høyde, noe som gjør det lett å velge en sort som passer til et bestemt sted. Sorten bambu bimbo er betydelig mer kompakt og lavere enn de andre med sine knappe 150 cm, mens sorten jumbo kan vokse seg høy og rett og bli ca. 400 cm. Det finnes også andre sorter av gulbambus der bladene har en dypere grønnfarge (smaragd), eller der bladskuddene er røde (vampire).
Korte fakta
- Finnes i ulike sorter, med ulike lengder.
- Tilhører gressfamilien, ettersom bambus har mange av de samme egenskapene som gress.
- Den mest populære bambussorten i den vestlige verden.
- Blomstrer svært sjeldent, med intervaller på 40–120 år.
- I likhet med all bambus vokser den raskt.