Hjertebergblomst – planting og stell

Denne vakre skapningen kommer fra de kaldeste og mest ugjestmilde områdene i verden. Hjertebergblomst, en vakker plante som er blant de første som blomstrer når vårsolen begynner å varme. Denne planten stammer nemlig fra Sibir, Nord-Russland og Mongolia, noe som gjør den til en av de absolutt mest hardføre plantene vi kan finne i bedene våre.

Hjertebergblomst – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Bergenia crassifolia
Familie: Sildrefamilien (Saxifragaceae)

Tips for planting av hjertebergblomst

Selv om det ikke kreves særlig mye for å kunne nyte disse vakre plantene hele året, og spesielt blomstene om våren, finnes det likevel anbefalinger man bør følge for å få et så godt resultat som mulig i hagen. Det er med andre ord en plante som man med fordel kan velge når man har umulige områder i hagen, ettersom den trives godt i solskinn, men også i skygge.

Stell av hjertebergblomst

Du trenger ikke nødvendigvis å bruke en spesiell jord, men vanlig plantejorder en god idé for å gi plantene best mulige forutsetninger. Det er heller ikke nødvendig å gjødslehjertebergblomst, men det skader heller ikke å gjødsle litt. Det gir bare bedre forutsetninger. 

Hjertebergblomst skal vannes regelmessig, spesielt når den er nyplantet. Det kan også være en god idé å dekke til plantene med en duk om vinteren for å unngå eventuelle vinterskader.

Sikker skjønnhet året rundt med hjertebergblomst

Denne for mange glemte planten fortjener faktisk mer oppmerksomhet enn det den får i dag. Hjertebergblomst er en veldig hardfør plante, noe som betyr at den tåler å stå på svært utsatte steder, samtidig som den ikke krever særlig mye stell for at den skal overleve og trives.

Det er en grunn til at hjertebergblomst er en populær plante i norske hager, men nettopp fordi den ikke krever så mye oppmerksomhet, er det også lett å glemme den bort og ta den for gitt. Det kan bli problematisk, spesielt hvis hjertebergblomst ikke får det den trenger.

De vanligste sortene i dag har store, grønne blader som holder seg grønne hele året, men det kan skje at bladene får vinterskader, selv om de er hardføre. Bladene vokser seg store og kan til slutt dekke bakken.

Hjertebergblomst blomstrer på våren, et sted mellom april og juni, og da samles en rekke små, søte blomster på høye stengler. Som oftest er de rosa, men de kan like gjerne gå mot lilla. Det finnes også andre sorter hjertebergblomst som kan få andre farger, og det finnes varianter som ikke vokser seg like store. Alle har imidlertid det til felles at de er svært robuste planter som kan vokse på de mest ugjestmilde steder.

Denne flerårige stauden har store, læraktige blader og blomstrer med lillarosa blomster på tykke stilker.

Interessante fakta

  • Vokser og trives i ugjestmilde områder.
  • Blomstrer i Norge mellom april og mai.
  • Planten blir ca. 30–40 cm høy.
  • Brukes ofte som markdekker i hagen.
  • Trives i selskap med andre planter.
  • Flerårig.
  • Får intenst røde blader på høsten.
  • Kalles også bergenia.

Les mer

Ti gylne regler for vanning >>
Les mer om vinterdekking av planter >>

Du er her:

Temaer:

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen