Vintertildekking av planter

Når vinteren er på vei, trenger noen planter litt hjelp for å takle vinteren, spesielt i de kaldere delene av landet vårt. Avhengig av hvor og hvordan de er plantet, må vi bruke litt ulike knep.

Vintertildekking av planter

Slik lykkes du

I potte ute

Vi planter stadig mer i potter ute, enten fordi vi ønsker å skape en hage nærmere uteplassen eller fordi vi rett og slett ikke har en hage å plante i.

 • Røttene til planter som står ute i potter om vinteren utsettes for sterkere kuldestress, fordi de ikke er beskyttet av jorda. Derfor bør pottene stå skjermet ved husveggen og pakkes inn så godt som mulig. 
   
 • Ellers kan du sette pottene på f.eks. isoporblokker eller liggeunderlag. Dekk til rundt potten med bobleplast, papp, gamle pledd, halm eller hva du ellers har tilgjengelig som gir en isolerende effekt. Det er først og fremst røttene som må beskyttes.
   
 • Så lenge det er plussgrader, vannes plantene sparsomt, men så snart det fryser til, er det bare å la plantene sove til våren kommer. Når lys og varme kommer tilbake, pakkes plantene forsiktig opp, og vekkes med vann og ernæring.

I potte som oppbevares innendørs over vinteren

Noen planter kan ikke stå ute om vinteren, deriblant oliventrær, sitrustrær, pelargoner og Afrikas blå lilje.

 • De to sistnevnte tar seg gjerne en hvilepause om vinteren, og kan plasseres på et mørkt og kjølig sted for å visne ned. Vann noen få ganger i løpet av vinteren.
   
 • Planter fra Middelhavet vil derimot helst ha en lys og kjølig plassering, romtemperatur går vanligvis også bra, bare plantene får ekstra vekstbelysning og mye vann.

I hagen

 • Hageplanter som har en anbefalt plantesone som er lavere enn der hvor de plantes, dekkes forslagsvis til med et 10–15 cm tykt bladdekke, helst eik- eller bøkeblader som ikke absorberer så mye vann, eventuelt dekkbark og småkvist. Dette gjelder også for roser og rhododendron.
   
 • Ekstra følsomme busker må kanskje heldekkes med vinterduk eller sekkduk.
   
 • Vintergrønne busker skades oftere av vårsolen enn av kulden. Dette betyr at når solen titter frem i januar/februar, og jorden fortsatt er frossen, dras væsken ut av blader og bark, uten at busken kan ta til seg mer fra sine frosne røtter. Dette resulterer i at bark og blader brunes, det er særlig yngre trær og busker som risikerer dette. Du kan forhindre slik tørrfrysing ved å dekke til med juteduk eller spesielle vinterduker og ved å vanne grundig om høsten, slik at plantens vannreserver er gode. 

Les mer

Se dekkematerialer og dekorasjon >>

Du er her:


Plantebeskyttelse, stor

Høyde 180 cm, Beige

169,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen