Dette kan du bruke lavendel til

Den lukter fantastisk, er vakker og en skikkelig sommerfuglmagnet. Få blomster er så høyt elsket som lavendel – ei heller så nyttige. Her får du tips om hvordan du kan få mest mulig ut av denne herlige blomsten.

Dette kan du bruke lavendel til

Lavendel er en middelhavsplante som antas å ha eksistert her i nord siden 1400-tallet, da det hovedsakelig var munker som dyrket den i sine klosterhager. De eteriske oljene i planten ble ansett som både beroligende og til hjelp mot kramper.

I dag dyrker mange av oss lavendel i bed og potter utelukkende fordi den er så vakker – men vi kan også gjøre mye med de nesten visne blomstene og stilkene vi klipper bort. Les videre og bli kjent med lavendelens mange bruksområder. 

Duften av lavendel – 6 måter å ta vare på den

 • Tørkede buketter 
  Lavendel har en herlig duft, og den enkleste måten å nyte den på er å henge små buketter til tørk på badet, soverommet eller andre steder der du gjerne vil ha en god duft.

 • Duftposer 
  Blomstene kan også sys inn i duftposer som du kan legge i kommoden eller garderoben, det gir ikke bare god lukt, men kan også hjelpe til med å holde møll unna. Posene kan du sy selv eller kjøpe ferdig, men er du ute etter en enda enklere løsning, fungerer det også godt å legge blomstene i en sokk eller et lite tøystykke.

 • Lavendelspray 
  En annen måte å nyte duften av lavendel på er å lage lavendelspray som kan brukes i stedet for parfyme. Legg blomstene i kokt vann en stund før du siler av vannet og heller det i en passende beholder. 

 • Duftsåpe 
  Du kan bruke lavendel i din egen såpe. 

 • Velduftende sko 
  Legg lavendel i sko som ikke dufter av blomster, så får de en bedre lukt.

 • Spre god duft om vinteren 
  Stilkene kan du ta vare på og brenne i peisen om høsten og vinteren, det gir en krydret og beroligende duft i hjemmet. 

Lavendel i maten

Lavendel er spiselig og smaker av blomster, den kan med fordel bruke som dekorasjon på kaker, desserter, is og bakverk. Men vær litt forsiktig og velg din lavendel med omhu. Unngå sprøytede varianter og lavendel som har vokst i nærheten av veier – de kan være forurenset med eksos eller hundetiss.  

Det beste tidspunktet for å høste blomstene er når de nesten har blomstret ferdig, da inneholder de nemlig aller mest av den eteriske oljen. 

Lavendel kan brukes som den er, tørkes eller blandes inn i sukker for fremtidig baking. Å bruke lavendel i maten er fortsatt litt uvanlig i Norden, men i middelhavsområdet brukes den ofte på samme måte som rosmarin og timian – og da er det først og fremst bladene som brukes. Bladene kan forresten også brukes i salat, men ta bare en liten klype, for smaken kan lett bli overveldende.

Lavendel tiltrekker seg nyttige insekter og skremmer bort de plagsomme

Lavendel er en skikkelig insektsmagnet og det er kanskje blomstens viktigste oppgave. Ved å tiltrekke seg pollinatorer som sommerfugler og bier får du bedre pollinering av planter i nærheten og dermed større innhøstinger. En hekk av lavendel rundt kjøkkenhagen kan derfor være en god idé. 

Som mange andre lilla blomster, er lavendel spesielt populær blant sommerfugler – men mygg og flått liker den ikke. Nok en god grunn til å velge lavendel! Litt lavendel i lyset ved uteplassen bidrar til å holde myggen på avstand, og lavendelolje på huden til mennesker og husdyr sies å skremme bort flåtten.

Bruk gjerne lavendelolje sammen med kokosolje eller rosmarin for maksimal effekt. 

Lavendel virker beroligende

Lavendelolje kan du enkelt lage selv, og den regnes som både beroligene, angstdempende og betennelsesdempende. Men husk at den kun skal brukes utvortes, ikke drikkes!

Noen dråper lavendelolje før leggetid kan gi bedre søvn, det samme med en bukett ved siden av sengen.  

Lag din egen lavendelolje – trinn for trinn

 1. Legg ferske lavendelblomster i et sterilisert glass med lokk, for eksempel et syltetøyglass eller Norgesglass.

 2. Hell en fin matolje over, for eksempel rapsolje – det skal være så mye at oljen akkurat dekker blomstene.  

 3. Sett på lokket og plasser oljen i en solfylt vinduskarm i en ukes tid.

 4. Sil den ferdige oljen og hell den opp på en ren flaske.

 5. Oppbevar oljen i mørket. 

Men husk at hagearbeid skal være kos, ikke press, vil du ikke gjøre noe med blomstene så gjør du ikke det – lavendel kan nytes akkurat som de er!

Se vårt utvalg av lavendel


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og rådLavendel 'Felice'
Medlem 40%

Lavendel 'Felice'

Ø10,5 cm, Blå

5990
Les mer
Lavendel 'Essence Purple'
Medlem 40%

Lavendel 'Essence Purple'

Ø26 cm, Blå

399,-
Les mer
Lavendel 'Grosso'
Medlem 40%

Lavendel 'Grosso'

6 pk, Blå

199,-
Les mer
Lavendel 'Felice'
Medlem 40%

Lavendel 'Felice'

Ø15 cm, Blå

169,-
Les mer
Sommerfugllavendel
25%

Sommerfugllavendel

Ø10,5 cm, Blå

5990
3 for 149,-
Les mer
Lavendel 'Felice White'
Medlem 40%

Lavendel 'Felice White'

Ø15 cm, Hvit

169,-
Les mer
Sommerfugllavendel
25%

Sommerfugllavendel

Ø19 cm, Blå

14925 199,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen