Lavendel – planting og stell

Lavendel er herlig, både i sin fulle prakt, i oljer og som dekorasjon. Her kan du lese om hvordan man planter og steller lavendelen, slik at du kan nyte den lenge og vel.

Lavendel – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Lavandula angustifolia
Familie: Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)

Det er vanskelig å slå duften av lavendel. Dyrk din egen lavendelhekk og nyt den deilige blomsten hele sommeren. Lavendel er en flerårig busk med blålilla, mørkeblå, hvite eller rosa blomster.

Hurtigguide og stelletips for lavendel

 • Plassering
  Lavendel trives best i åpne plasser med masse solskinn.
 • Jord
  Bruk middelhavsjord ved planting i potter og bedkanter.
 • Vanning
  Vann jevnlig et par ganger i uken, dette er spesielt viktig ved planting og potting.
 • Gjødsel
  Gir du dem litt gjødsel nå og da, blomstrer de hele sommeren.
 • Overvintring
  Overvintrende planter klippes ned om våren når det ikke er mer fare for frost.

 

Lavendel kan brukes til mange ting, både på balkong, altan og i en hage. Den er fin som en liten, lav hekk i bedkanten eller plantet sammen med andre stauder eller busker. Lavendel er også fin å plante i krukker og blomstrer fra sommer til høst. Den har deilig duft og tiltrekker seg sommerfugler og bier. Halvåpne blomster og blader kan tørkes og brukes for eksempel til å lage duftposer.

Se vårt utvalg av lavendel

Dyrke lavendel i Norge

Lavendel krever kun et solrikt, tørt og lite område, og er sånn sett en enkel plante å dyrke. Det man må huske på er at denne planten trives i områder som minner dem om sin opprinnelse fra landene rundt Middelhavet. I Norge er den hardfør nok til å kunne plantes opp til plantesone 5, om den har gunstige forhold – men for deg som bor i plantesone 3 og nordover, anbefales det å plante i en forhøyet rabatt, et bed eller i utepotter som oppbevares lyst og frostfritt, om du vil lykkes.

Velg frø eller stikling

 • Lavendelen kan du sette enten med frø eller ved hjelp av en stikling. Frøene bør sås tidlig på året, enten inne eller i drivhus, direkte i såjord.
 • Sett frøene ca. 0,5 cm dypt og sørg for at de står fuktig til frøplantene kommer.
 • Når plantene har satt seg og er store nok til å flyttes, kan du sette dem i hver sine krukker på maks. 8 cm i diameter. Bytt ut såjorden med en blanding av blomsterjord og sand.
 • Plasser dem deretter på et beskyttet sted der de kan vokse seg ordentlig til før du planter dem ut. Forbered siden et sted for lavendelen din som er veldrenert og gjerne litt sandholdig. Du kan med fordel også kalke opp plassen litt før du planter.

Plante lavendel i potte

 • Om du har til hensikt å plante i potte, bør du enten lage din egen jordblanding, som skal være mager – eller bruke middelhavsjord, som er en mer sandholdig jord. Til denne trenger du imidlertid å tilføre enda litt mer sand for at lavendelen skal like den.
 • For lavendel som er plantet utendørs, trenger du ikke tenke altfor mye på vanning, så lenge den ikke utsettes for unormalt lange tørre perioder, mens den krukkeplantede lavendelen må vannes like regelmessig som andre krukkeplanter. For den sistnevnte kan du også tilsette bittesmå mengder næring litt nå og da.
 • Når blomstene er helt utsprungne kan du høste lavendelen din og bruke den til dekorasjon eller tørke den.
 • Beskytt lavendelen din når vinteren kommer, enten ved å dekke med granbar, tørre løv, vinterduk eller lignende – eller ved å stille krukkene inntil en varm vegg, innhyllet i sekkestrie eller annet lignende materiale som beskytter, fremfor alt mot regn.

Stiklinger og frø ved beskjæring

Om du velger å beskjære lavendelbusken din på våren, er det en suveren anledning til å finne seg noen fine stiklinger. Bryt eller skjær av en bit av en gren eller topp på lavendelbusken din og stikk disse ned i en jord som er utblandet med sand eller perlite. Sørg for først å renske bort de nederste bladene på stiklingen, og plasser deretter i skyggen.

Innen 3 uker til 3 måneder vil stiklingene dine begynne å danne røtter, så vent til du ser at stiklingene dine begynner å skyte ut nye skudd før du planter disse ut i rabatt, bed, eller omplanter til en annen potte eller balkongkasse. Nye skudd er et tegn på at stiklingen har dannet nye røtter.

Lavendel

Pleieråd for lavendelen din

Lavendelen vil gjerne trimmes, enten ved at du klipper den ned på høsten, senest i midten av september, eller på våren så snart faren for nattefrost er over. Beskjærer du lavendele din om våren, ta vare på de delene du klipper bort og du kan bruke dem som stiklinger. Utover dette handler det meste om lavendel om å sørge for å holde væte og fukt borte fra denne middelhavsplanten, som ikke er så glad i å stå vått. Dette gjør du ved å bruke en mager og tørr jord som skal være sandholdig, ved å være forsiktig med vanningen og sørge for at plantingsstedet er veldrenert.

Lavendel – den aromatisk duftende planten med flere bruksområder

I dag er lavendel først og fremst en prydplante eller for bruk i parfymeindustrien, selv om du kan treffe på den som smakstilsetter i både godteri, bakverk og te, og som krydder for ulike kjøttretter. I tillegg har lavendelen også en historie som medisinplante, der den sies å ha både beroligende og krampestillende effekter. Navnet har den fått fra latinske lavare som betyr «vaske» ettersom den i århundrer har blitt brukt i såpe og vaskemiddel.

Les også
Dette kan du bruke lavendel til

Kjappe fakta om lavendel

 • Blir ca. 50 cm høy.
 • Brukes mest for dekorasjon og for sin gode duft.
 • Stammer fra Middelhavs-området.
 • Blomstrer på høysommeren og utover høsten.
 • Kan dyrkes frem med frø og stiklinger.
 • Trives i mager og sandrik jord.

Se vårt utvalg av lavendel

 

Du er her:


Lavendel 'Felice'
Medlem 25%

Lavendel 'Felice'

Ø10,5 cm, Blå

5990
Les mer
Sommerfugllavendel
Medlem 25%

Sommerfugllavendel

Ø10,5 cm, Blå

5990
Les mer

Lavendel 'Grosso'

6 pk, Blå

199,-
Les mer
Sommerfugllavendel
Medlem 25%

Sommerfugllavendel

Ø23 cm, Blå

399,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen