Jordbær – slik dyrker du dine egne

Jordbær er noe de fleste elsker. De er lette å dyrke og inneholder mye antioksidanter. Ikke trenger du mye plass heller for å få noen gode munnfuller i løpet av sommerferien. En god avling kan gi 1–1,5 kg bær per kvadratmeter.

Jordbær – slik dyrker du dine egne

Jordbær bør plantes i full sol, det er en fordel om de plasseres mot sør, eller øst. Unngå å plante på et sted det har vært jordbær fra før, i tilfelle det ligger smitte igjen i bakken. Månedsjordbær trenger ikke fullt så mye sol som de andre sortene og de får bær til langt ut på høsten. Disse minner mye om markjordbær, som er små, søte og viltvoksende jordbærplanter.

Se vårt utvalg av jordbær

 

Jordbær – hvilken sort skal jeg velge?

   
Jordbær ’Korona’ 

Middels tidlig, robust sort som gir store, litt avlange, søte bær med god smak. En av de søteste sortene. Egnet til frysing.

Jordbær ’Beltran’ 
Svært tidlig, remonterende sort som gir avling fra juni til august. Bærene er røde, koniske og med mild sødme. Litt hengende. Godt egnet til ampel.

Jordbær ’Senga Sengana’
Middels sen sort med mellomstore, runde, mørkerøde bær med søtsyrlig smak. God sort til dessert, saft og syltetøy. Vannes jevnt og regelmessig.

Jordbær ’Polka’ 
Middels tidlig sort som gir runde, middelsstore mørke bær med god, aromatisk smak. Ganske fast sort. Egnet til frysing.

Jordbær ’Ostara’ 
Remonterende sort med vakre koniske jordbær med kraftig smak. Lang avlingsperiode, helt til frosten kommer. Egnet til frysing.

Jordbær ’Summer Breeze Snow’
Tidlig, remonterende sort med hvite, doble blomster og store søtsyrlige jordbær. Flott i ampel og potter.

Jordbær ’Summer Breeze Rose’ 
Tidlig, remonterende sort med mørk rosa, doble blomster og store søtsyrlige jordbær. Flott i ampel og potter.  

Markjordbær ’Rügen’ 
Månedsjordbær som gir rikelig med store, røde bær gjennom hele sommeren. En vakker og lettstelt sort. Månedsjordbær som gir rikelig med store, røde bær gjennom hele sommeren. En vakker og lettstelt sort. 

 

Stell av jordbær

Det er ikke så mye som skal til før du sitter med dine helt egne jordbær i hånden, men noen tips kan det være verdt å ta med seg: 

Jord, næring og vanning

Jordbær trives i veldrenert og normalt næringsrik jord. Jorda kan godt inneholde en del sand og grus. Sandholdig leirjord går fint. Fjern alt ugress fra området og bland inn kompost før du lager små opphøyde rader som du dekker med plastduk eller fiberduk. Det kan være lurt å dekke til med plast for å unngå luking, jorda blir varmere og jordbærene råtner ikke så lett som hvis de ligger rett på jorden. Plant ut plantene med 30-40 cm avstand og minst 50-60 cm mellom radene. Alternativ til duk er å legge halm eller gressklipp rundt plantene for å beskytte de mot jordsprut og skadedyr. 

På våren kan du gi de en omgang med gjødsel, og i tørkeperioder bør du vanne jevnlig.

Beskjæring/fornying

Hver vår fjerner du døde plantedeler. Fjern utløperne kontinuerlig i løpet av sommeren. På høsten klipper du ned plantene til cirka 5 cm høyde.

Etter 3–4 år begynner plantene å bære dårlig og bør fornyes. Hvis du hvert tredje år tar vare på utløperne og planter de et annet sted i hagen, vil du ha nye planter å sette ut året etter. Du bør ta vare på det første skuddet nærmest morplanten, og la det først rote seg i en potte.

Ideelt sett bør du drive vekselbruk i kjøkkenhagen din, så du kan godt anlegge et nytt jordbærbed et annet sted.

Tildekking

Fugler synes det er godt med jordbær, og om du ønsker å ha de i fred bør du dekke til bærene. Bruk nett. Hvis du ikke har for store bed, kan du lage en ramme som du fester hønsenetting over – den er lett å løfte av når du skal plukke.

Jordbær kan også dyrkes i krukker

Det er fullt mulig å få jordbær selv om du kanskje bare har en balkong til rådighet. Bruk potter og krukker for alt de er verdt.

  1. Legg et 4–5 cm tykt lag med lecakuler i bunnen av krukken.
  2. Legg et lag med markduk eller fiberduk over lecakulene.
  3. Fyll opp med plantejord blandet med kugjødselkompost.
  4. Plant jordbærplantene med ca.30 cm avstand.

Se alle våre jordbærplanter

Flere tips og råd

Du er her:


Jordbær 'Verity'
Medlem 40%

Jordbær 'Verity'

6 pk, Rød

199,-
Les mer
Jordbær 'Senga Sengana'
Medlem 40%

Jordbær 'Senga Sengana'

6 pk, Rød

199,-
Les mer
Jordbær 'Beltran' i ampel
Medlem 40%

Jordbær 'Beltran' i ampel

Ø25 cm, Rød

349,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen