Laurbærhegg – planting og stell

Skap en frodig ramme rundt hagen med laurbærhegg. Denne eviggrønne planten har et tett, glinsende og mørkegrønt løvverk, er lett å forme og krever minimalt med stell. Perfekt som hekk, uansett om du vil formklippe eller la den vokse fritt!

Laurbærhegg – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Prunus laurocerasus 
Familie: Rosefamilien (Rosaceae)

Laurbærhegg er blant de mest brukte hekkplanene i Europa, og stadig flere får øynene opp for denne praktiske og vakre planten også her i nord. Selv om den som regel brukes som hekk, kan den også være fin i samplantinger med for eksempel buksbom, rhododendron og mindre nåletrær eller som en høydeplante i bakkant av stauder. 

Fordeler med laurbærhegg 

Som hekkplante har laurbærheggen nesten alt man kan drømme om: 

  • Estetisk tiltalende med blanke, læraktige, mørkegrønne blader.  
  • Eviggrønn, like fin året rundt, og blomstrer med kremhvite blomster på våren. 
  • Enkel å forme gjennom beskjæring, men like fin som frittvoksende – kan brukes som både høy og lav hekk. 
  • Tett løvverk som gir god skjerming og demper støy.  
  • Motstandsdyktig mot sykdommer og skadedyr.
  • Krever lite stell. 

Laurbærheggens blomster er populærere blant bier og andre pollinerende innsekter. Når på våren blomstene kommer varierer mellom sortene, og det samme gjør blomstenes utseende – noen sorter har store blomsterklaser, mens andre blomstrer mer beskjedent.    

Laurbærhegg og herdighetssoner 

Listen over fordeler med laurbærhegg er lang. På minussiden kan vi neve at den har begrenset hardførhet. Nettopp derfor ser du mest laurbærhegg langs kysten i Sør-Norge, opp til Trøndelag. Mange typer laurbærhegg klarer seg opp til herdighetssone 4, men aller best på kysten. I innlandet, hvor vinteren er tøffere, bør man bo i herdighetssone 3 for å være sikker. Bor du i herdighetsone 1–3 eller opptil 4 ved kysten, er vi imidlertid ikke i tvil; Laurbærhegg er en helt fantastisk hekkplante. 

Laurbærhegg er giftig 

En annen ting du bør være oppmerksom på, er at laurbærheggen er giftig. Både bladene og bærene inneholder hydrocyanic acid, også kjent som blåsyre. Heldigvis setter dette stoffet en forferdelig smak på både bær og blader, slik at det skal mye til før noen tar mer enn en liten smakebit, men likevel er det lurt å ha i bakhodet om man skulle ha små barn eller dyr i hagen.  

Planting og stell av laurbærhegg 

Det beste tidspunktet for å plante hekk, inkludert laurbærhegg, er på våren eller høsten. Dette gir plantene tid til å etablere seg før de blir utsatt for ekstreme temperaturer – heten og tørken på sommeren, og kulden og frosten på vinteren.

  • Plassering 
    De fleste typer laurbærhegg trives best i halvskygge til skygge.  
  • Jord og forberedelser 
    Grav en plantegrøft som er cirka 50–70 cm bred. Luk bort alt ugress, løsne jorden på stedet og bland den med plantejord. Tilsett kugjødselkompost for å gi ekstra næring dersom du planter på våren, planter du på høsten kan du vente med å gjødsle til neste vår. 
  • Planting
    Sett planten ned i samme høyde som den sto i potten. Fyll på med jord, og press forsiktig rundt planten for å sikre at den står stødig. Vann grundig. 
  • Vanning 
    Vann jevnlig de første ukene etter planting, slik at planene får etablert seg skikkelig. Deretter trenger du kun å venne ved lengre tørkeperioder. For å hjelpe plantene til å dra nytte av vannet, kan du dekke jorden rundt plantene med gressklipp eller dekkbark.  
  • Beskjæring 
    For å opprettholde ønsket form, er det lurt å beskjære hekken. Den beste tiden å beskjære laurbærhegg på, er i den såkalte JAS-perioden – juli, august og september. Plantene skyter villig nye skudd etter beskjæring, så hekken blir tettere når du beskjærer.  
  • Vinterdekking og frostskader 
    Laurbærhegg kan få sviskader på våren, når solen er sterk, men røttene fortsatt står i frossen jord. Det kan derfor være lurt å dekke til plantene på vårvinteren, i alle fall de første årene etter planting. Greiner som er skadet av frost bør klippes av, ned til den friske delen.  

Ulike typer laurbærhegg 

Det finnes flere sorter laurbærhegg, her er noen av de vanligste på våre breddegrader. 

  • Laurbærhegg ’ETNA’ 
    Opprett, eviggrønn busk med kraftig, bred vekst. Blanke, læraktige, mørkegrønne blader. Hvite blomster i opprette klaser i mai-juni. Trives på en varm plass i veldrenert, jevnt fuktig sur jord. Bør vinterdekkes. 
  • Laurbærhegg ‘Otto Luyken’ 
    Eviggrønn busk med tett og vid vekst og smale, blanke blader. Moderat vekst. Hvite blomster i mai-juni. Trives på en varm plass i veldrenert, jevnt fuktig, humusrik, sur jord. Tåler luftforurensning og skygge. 
  • Laurbærhegg ’Mano’ 
    Lav laurbærhegg med vakre rødfargede årsskudd. Vintergrønn, blankt mørk grønt bladverk. Duftende hvite blomster på aks. Trives på et lunt sted i halvskygge-skygge i veldrenert, jevnt fuktig jord. 

Fakta om laurbærhegg 

  • Laurbærhegg vokser opprinnelig fra Sørøst-Europa til Vest-Asia. På grunn av sine gode egenskaper som hekkplante, er den imidlertid nå å finne i mange deler av verden.  
  • Til tross for navnet, er laurbærhegg ikke det samme som laurbærtre (Laurus nobilis), disse tilhører forskjellige plantefamilier.  
  • Laurbærkranser, som ble brukt som symbol for seier i antikkens Helles, var laget av blader fra ekte laurbærtrær. I dag blir sorten ‘Otto Leuyken’ ofte brukt til å lage laurbærkranser av, som erstatning for ekte laurbærgreiner. 


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
 

Flere tips og råd

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen