Alle vet vi at planter trenger ulike mengder vann og næring. Det samme gjelder også for lys. Noen planter trives med masse lys, mens andre foretrekker et litt mørkere sted, beskyttet mot solen. Her skal vi gjøre et dypdykk i hvordan vi kan finne det beste stedet for plantene i hjemmet.

Lysveiledning for inneplanter

Det beste stedet for plantene dine

Iblant må du prøve deg frem for å finne det beste stedet for plantene dine. Ta en sjekk når du vanner. Hvis bladene ser friske og sunne ut, har de det bra, men hvis planten blekner og bladene begynner å henge, kan det være at den trenger mer lys eller kanskje litt mer vann.

Noen planter som står i full sol, kan få brannskader på bladene i form av brune flekker. Sett dem i så fall på et mer beskyttet sted og klipp bort de brunsvidde bladene, så kommer de seg snart igjen. Kaktuser og sukkulenter tåler solfylte vinduer bedre.

Solen

Det mest naturlige for planter er å vokse utendørs med solen som lyskilde. I vår del av verden er sollys en mangelvare om vinteren, derfor kan det i enkelte tilfeller være nødvendig med ekstra belysning. Dette gjelder først og fremst når du vil dyrke grønnsaker innendørs, men også hvis du har mørke kroker og rom hvor lyset ikke når inn.

Vinduenes plassering

  • I et sørvendt vindu kan du dyrke grønnsaker, krydderurter, stiklinger og så frø om våren og høsten uten å tilføre ekstra lys. Tidlig på våren kan det imidlertid være nødvendig å hjelpe plantene litt på vei med noen timer ekstra lys. Dette gjelder også hvis dine beste dyrkingssteder innendørs vender mot nord. Om sommeren kan det være nødvendig å beskytte plantene litt i et sørvendt vindu, ettersom det kan bli utrolig varmt, spesielt hvis plantene står nærme vindusruten.
  • Øst- og vestvendte vinduer er litt mer passende når solen er på sitt sterkeste. De fleste grønne planter trives med å stå litt beskyttet mot solen.

Lyse rom

Et rom som vender mot sør, blir varmt om våren og sommeren. Mange planter liker det, f.eks. pelargonia, sitrus, oliven og kaktus. Det kan være lurt å unngå at plantene står altfor nærme vindusruten, ettersom bladene kan bli brunsvidde hvis de berører ruten. I lyse rom finnes det mange muligheter for å plassere planter lenger inn i rommet på hyller og bord.

Mørke rom

Med en varmhvit plantelampe som gir et behagelig lys både for deg og plantene dine, kan du plassere plantene hvor du vil i hjemmet, slik at også de mørke rommene kan få et grønt og frodig uttrykk. I vinduer trenger du sjelden å tilføre plantelys hvis du har grønne planter.

Les mer

Plantelys gir frodighet året rundt >>
Vanning av dine inneplanter - slik lykkes du >>Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen