Vanning av inneplanter – slik lykkes du

Hvor mye vann er nok? Det kommer an på planten, jorden, plasseringen og årstiden. Her får du våre beste tips og råd for å lykkes med vanning av potteplantene du har inne.

Vanning av inneplanter – slik lykkes du

Først og fremst bør du bli kjent med hvilke behov planten din har. Noen planter trenger mye vann, mens andre vil ha mindre.

Finn råd for din plante bland våre planteguider

Hvor mye vann vil potteplantene ha?

Ulike potteplanter har altså ulike behov. Men like planter som står på forskjellige steder, kan også ha ulike behov. Plasseringen spiller en rolle.

Mange er redde for at plantene skal få for lite vann, og vanner gjerne litt ekstra for å være på den sikre siden. Men det er faktisk mye mer vanlig å vanne for mye enn for lite. Og ettersom plantene gjerne ser ut som de tørker ut når de egentlig drukner, er det fort gjort å gjøre vondt verre ved å fylle på med enda mer vann. Hvis bladene på planten din blir gule, har den høyst sannsynlig fått for mye vann. For å unngå overvanning kan du bruke en innerpotte med hull i, eller en ytterpotte med hull og skål – da kan overflødig vann få fritt rom bort fra jorden.

Kjenn med fingeren i jorden

Kjenn med fingeren i jorden eller løft på potten for å bli kjent med hvordan den kjennes ut når den er tørr versus nyvannet. 
Jorden skal normalt sett føles lett fuktig. Dersom den er våt, bør du unngå å vanne. Hell ut overskuddsvann for å unngå at røttene kveles og planten visner. Er jorden hard og tørr, trenger planten noe mer vann, eventuelt at du vanner den litt oftere.

Plassering, varme og luftfuktighet

Varmen og luftfuktigheten i hjemmet har stor betydning for plantens behov for vann. I et svalt rom med mye skygge er fordampingen fra planten betydelig lavere, og den trenger mindre vann, sammenliknet med om den står i et varmt, solrikt rom vendt mot sør.

Tiden på året

I vinterhalvåret trenger de fleste potteplanter mindre vann enn på sommerstid. Det kommer av at fotosyntesen i plantene ikke er like aktiv i mørket, og da bruker ikke planten like mye vann.

Tykkelsen på bladene

En tommelfingerregel er at planter med tykke blader tåler tørke bedre enn de med spede og tynne blader. 

Rotsystem og jordvolum

En plante som har stått i samme potte i flere år har trolig et solid rotsystem. Hvis du planter om til en større potte med mer jord, kan du vanne sjeldnere. En nyinnkjøpt plante har tynne, fine røtter og trives best med sparsommelig vanning i begynnelsen, slik at ikke det skjøre rotsystemet druknes.

Vår definisjon på vannbehov

For å forklare behovene til plantene du finner hos oss på Plantasjen, har vi plassert ikoner på plantens potter. Ikonene beskriver behov og gir råd om stell. Tipsene er generelle, og mengden vann som må til kommer som sagt an på forholdene vi har skrevet om over.

  • Sparsommelig vanning
    Disse plantene holder det å vanne hver annen eller tredje uke. Dette gjelder for eksempel ildtopp, svigermorstunge og porselensplante.
  • Medium vanning
    Vann cirka en gang i uken. Her finner du orkidé, eføy, fredslilje og flere andre.
  • Rikelig vanning
    Den enkleste måten å vanne disse plantene på er å dyppe hele innerpotten i vann én til to ganger i uken. La planten stå og trekke i noen minutter, slik at jorden blir skikkelig gjennomfuktig. Eksempler på planter som vil ha mye vann er asalea, hibiskus og hortensia.

Det er naturlig at blomster faller av etter hvert

Sist, men ikke minst kan det være lurt å ha med seg at planter blomstrer i sykluser. At blomstene til slutt faller av betyr altså ikke at du har mislykkes med vanningen. Om plantene får riktig stell, vil de imidlertid blomstre igjen og igjen – når plantene er klare for det. Bli kjent med potteplantene dine om du vil vite hva de trenger for å trives og blomstre på nytt. 

Les våre planteguider med stelletips for ulike planter


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
 

Flere tips og råd

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen