Vanning av dine inneplanter - slik lykkes du

Vanning av dine inneplanter - slik lykkes du

Hvor mye vann vil plantene ha? Her kan du lese litt generelle tips og råd om vanning av dine inneplanter.

Kjenn med fingeren – grønn eller ikke spiller ingen rolle

Start med å kjenne i jorden med fingeren når du skal vanne. Jorden skal i de fleste tilfeller kjennes lett fuktig, er jorden våt bør du ikke vanne. Overflødig vann i potten må tømmes ut for å unngå at røttene kveles og planten visner. Er jorden steinhard og tørr trenger planten mer vann, alternativt at du vanner litt oftere.

Om du ser og kjenner på planens blader vil du oppleve at visne blader er tykkere en andre. De med spedest og tynnest blad, for eksempel asalea, trenger vann oftere. De med tykkere blad trenger ikke vann like ofte da de lagrer vann i bladene, for eksempel kalanchoe.

Rotsystem og jordvolum

En plante som har stått i samme potte i flere år har sannsynligvis et betydelig rotsystem. Omplanting til en større potte gjør at den ikke trenger vann like ofte. En nyinnkjøpt plante derimot har tynnere, finere røtter og har det best hvis den vannes sparsommelig i begynnelsen, for ikke å drukne det skjøre rotsystemet.

Blomstrende eller bare blader

Blomstrende planter trenger generelt mer vann enn grønne planter, dette gjelder også orkidéer. Den tiden de er uten blomst og «hviler» kan du vanne mindre.

Varmt eller kaldt?

Varmen og luftfuktigheten i hjemmet spiller en stor rolle i plantens behov av vann. I et svalt rom i skygge/mot nord er fordampningen fra planten betydelig lavere og planten behøver mindre vann, enn i et varmt og solrikt rom/mot sør.

Plantasjens definisjon

For å forklare de ulike planters behov bruker vi i Plantasjen pictogram, her kommer en definisjon over de som symboliserer vannbehov. Vi går ut i fra en krukke som er 11-13 diameter (normal stor), deretter kan du legge til eller trekke fra mengde vann i forhold til de planter du har.

  • Lite vanning
    Disse planter kan vannes med 1,5 dl hver andre eller hver tredje uke. For eksempel kalanchoe, svigermors tunge og porselensblomst.

  • Normal vanning
    Disse planter kan vannes med ca. 1 dl hver uke. For eksempel brudeorkidé, eføy og fredslilje.

  • Rikelig vanning
    Den letteste måten og vanne disse plantene på kan være å dyppe hele innerpotten i vann og la den stå og trekke i noen minutter slik at jorden blir gjennomfuktig, 1-2 ganger i uken. For eksempel asalea, hibiskus og hortensia.

Nyt blomstringen

Sist men ikke minst kan det være nyttig å huske på at noen, spesielt blomstrende planter som krysantemum, kalanchoe og begonia, blomstrer i 2-6 uker og er deretter ferdigblomstret. Komposter det som er igjen av planten, og finn en ny herlig plante som kan pryde kjøkkenbordet eller vinduskarmen.

Du mislykkes ikke dersom blomstene faller av etter en tid, det er helt naturlig. Orkidéens blomster holder betydelig mye lenger, og kan stå opp i mot 6 måneder, men selv disse har begrenset levetid. Med litt mindre vann og lys plassering (ikke direkte sollys) er det store muligheter for at nye stengler titter opp i løpet av noen måneder.

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc