Vanning av dine inneplanter - slik lykkes du

Vanning av dine inneplanter - slik lykkes du

Hvor mye vann er nok? Her får du våre beste tips og råd for å lykkes med vanningen av dine innendørs potteplanter.

Hvor mye vann vil potteplantene ha?

 • Kjenn med fingeren i jorden
  Når du skal vanne er det lurt å kjenne på jorden med en finger. Jorden skal normalt sett føles lett fuktig, og dersom den er våt bør du unngå å vanne. Hell ut overskuddsvann for å unngå at røttene kveles og planten visner. Er jorden hard og tørr trenger planten noe mer vann, alternativt at du vanner den litt oftere.
   
 • Tykkelsen på bladene har betydning
  Planter med spede og tynne blader, som asalea, trenger gjerne en del vann ofte. Planter med tykke blader, som ildtopp, skal vannes sjeldnere ettersom de har en vannreserve i bladene.
   
 • Rotsystem og jordvolum
  En plante som har stått i samme potte i flere år har trolig et solid rotsystem. Omplanting til en større potte med ny jord gjør at du kan vanne sjeldnere. En nyinnkjøpt plante har derimot tynnere, finere røtter og trives best når den vannes mer sparsommelig i begynnelsen, slik at ikke det skjøre rotsystemet druknes.
   
 • Blomster eller bare blader
  Blomstrende planter trenger generelt mer vann enn grønne planter, dette gjelder også orkideer. Når de har avblomstret og «hviler», kan du kutte ned på vanningen.
   
 • Plassering, varme og luftfuktighet
  Varmen og luftfuktigheten i hjemmet har stor betydning for plantens behov for vann. I et svalt rom med mye skygge er fordampingen fra planten betydelig lavere og den trenger mindre vann enn hvis den står i et varmt, solrikt rom vendt mot sør.

Vår definisjon på vannbehov

For å forklare ulike planters behov kommer en definisjon over piktogrammene, altså de små ikonene som sitter på pottene våre, der vi angir plantens ulike behov og vedlikeholdsinstruksjoner. Vi tar utgangspunkt i en normalstor potte som er mellom 11 og 13 cm i diameter, deretter kan du legge til eller trekke fra mengde vann i forhold til de planter du har hjemme.

 • Sparsommelig vanning
  Disse holder det å vanne med ca. 1,5 dl hver annen eller tredje uke. For eksempel ildtopp, svigermorstunge og porselensplante.
   
 • Medium vanning
  Vann med ca. 1 dl hver uke. Her finner du orkidé, eføy, fredslilje, guzmania og flere andre.
   
 • Rikelig vanning
  Den enkleste måten å vanne disse plantene på kan være å dyppe hele innerpotten i vann én til to ganger i uken. La den stå og trekke noen minutter slik at jorden blir skikkelig gjennomfuktig. Eksempler på planter som vil ha mye vann er asalea, hibiskus og hortensia.

Nyt når de blomstrer

Sist, men ikke minst kan det være lurt å ha med seg at visse blomstrende potteplanter som krysantemum, ildtopp og begonia blomstrer i to til seks uker og deretter er de ferdige. Bruk energien som plantene fortsatt har til å mate komposten. Det er altså ikke noe feil med vanningen som gjør at blomstene faller av etter en stund, det er helt naturlig. Orkideens blomster holder betydelig lenger og kan stå opp til et halvt år med en god plassering, men også disse har begrenset levetid. Med litt mindre vannmengder og lys plassering uten direkte sol, finnes det likevel store muligheter sor at nye orkidéstilker kan titte opp i løpet av noen måneder.

Les mer

Jordskole >>
To produkter som hjelper deg a gjødsle inneplantene>>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc