Marikåpe – planting og stell

Denne vakre og lettstelte stauden, som i dag vokser mange steder rundt om i vårt langstrakte land, kommer opprinnelig fra Kaukasus. Marikåpen er et like vanlig syn i veikanter og på jorder som i blomsterbed rundt omkring i landet.

Marikåpe – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Alchemilla vulgaris
Familie: rosefamilien (Rosaceae)

Dyrking og stell av marikåpe

Marikåpen er en nøysom og hardfør staude som ikke krever mye stell. Sett den i vanlig plantejord og gi den gjødsel, så har du gjort det du trenger for at marikåpen skal trives.

Den er lettstelt, vokser raskt og frør seg lett, noe som betyr at du vil kunne ha glede av den lenge. Det betyr også at den raskt kan spre seg i hagen. For å unngå dette kan du klippe av blomstene før de blomstrer av.

Trives best i sol til halvskygge, noe som vil si at du kan plassere den omtrent hvor som helst i hagen og gjerne på utfordrende steder der andre planter ikke trives så godt.

Du bør imidlertid holde jorden temmelig fuktig og sørge for at den får tilstrekkelig med næring – mager jord er en sikker metode for å ta livet av marikåpen. Marikåpen beskjæres om våren, da bør hele planten skjæres ned til bakkenivå.

En historisk populær plante

Som nevnt har marikåpe vært en viktig plante på flere områder av livet. Den har vært en viktig medisinplante, særlig for kvinner, og den har også vært svært viktig når det gjelder sårbehandling og bekjempelse av infeksjoner.

I tillegg ble den brukt av alkymister, som mente at den lille dråpen med væske som samler seg i midten av marikåpens blader, var en viktig ingrediens for å fremstille gull.

Utseende

Mye kan sies om marikåpens funksjon og bruksområder, men når det kommer til utseendet, finnes det flere forskjellige sorter.

Felles for de forskjellige marikåpevariantene er at de vokser som frodige tuer, noe som gjør dem til fine bunndekkere. Bladene, som er blågrønne eller grønne, er lette å dra kjensel på takket være den skålformede, håndlappede fasongen.

Marikåpen får store mengder gulgrønne blomster i juni. Fjerner du visne blomster, kan den blomstre én gang til før vinteren kommer. Marikåpen blir ca. 30–50 cm høy.

Mange mener at marikåpen sprer seg for mye og for raskt, og at den dermed er for ugress å regne. Vi mener imidlertid det er god grunn til å se på marikåpen som en plante som beriker hagen. Planten har tradisjonelt vært brukt som medisinplante, så den har både historisk og estetisk verdi.

Kort om marikåpe

  • Bladene kan spises og for eksempel brukes i salat.
  • Kan brukes til farging av tekstiler.
  • Kan brukes som medisinplante i forbindelse med graviditet, etter fødsel og for å få mer regelmessig menstruasjon.
  • Har historisk sett også vært brukt som sårkompress for å få sår til å gro raskere og forhindre hevelser og infeksjoner.
  • Navnet har lange røtter i folketroen, der det er knyttet til jomfru Maria.
  • Kommer opprinnelig fra Kaukasus og Karpatene.
  • Kalles også maristakk, marikjortel, jomfru marjablomst, fedlestakk, rukkestakk, kåpegras, marimynte, løvefot, vasskåpe og sjuskjæring.

Les mer

Velg riktig jordtype til plantene dine med vår veiledning >>

Du er her:

Temaer:

Blomstergjødsel

1 L

119,-
Les mer

Redskapssett

Lengde 38 cm

5990
Les mer

Hagehanske stoff

M, Flerfarget

7990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen