Myske – slik dyrker du din egen

Denne planten er vanlig forekommende i naturen, særlig i områder der det er mindre tilgang på sol og svært fuktig. Derfor er det høyst sannsynlig at du allerede har sett myske i vill tilstand, kanskje i en blandingsskog, i et skogholt eller i en slukt.

Myske – slik dyrker du din egen

Vitenskapelig navn (Latin): Galium odoratum
Familie: maurefamilien (Rubiaceae)

Planting av myske

For å forstå hvor en myske trives aller best, er det bare å se på forholdene på de stedene der den vokser i vill tilstand. Myske foretrekker altså rolige, skyggefulle steder, og liker ikke direkte sollys. Det anbefales derfor at du planter den i et bed som ligger i skygge eller halvskygge.

Når det gjelder jord, vil den i likhet med mange andre planter stå i jord som er mer eller mindre fuktig hele tiden, samtidig som den er godt drenert og inneholder mye næring. Det er imidlertid viktig å tilføye at den også trives i magrere jord, så det finnes gode muligheter for å plante den på flere ulike steder.

Den absolutt enkleste måten å dyrke denne planten på, er ved å plante den direkte på voksestedet. Den sprer seg lett, så det er ikke nødvendig å ta stiklinger eller så frø, men det er naturligvis også mulig å dyrke frem myske fra frø.

Vakkert og velduftende med myske

Denne søte, lille markdekkeren har nok gått de aller fleste hus forbi. Den er utbredt i naturen, men ikke særlig populær som hageplante i dag, selv om den har en lang historie bak seg som en viktig plante, ikke bare på grunn av duften og smaken, men også på grunn av dens helbredende egenskaper.

I dag brukes den kanskje ikke like mye som legemiddel, men den er fortsatt populær å bruke som smakstilsetning i ulike drikker eller oppskrifter. I tillegg egner den seg godt som et velduftende element i for eksempel duftposer eller ulike blomsterkombinasjoner innendørs.

Utseende og voksemåte

Myske er en lavtvoksende plante som kan bli opptil 30 cm høy, og er en effektiv markdekker med sine omfattende, lansettlignende blader i en herlig grønnfarge. Bladene sitter som rosetter på den tynne stilken, og de hvite blomstene blomstrer tidlig i mai og juni.

Myske er en takknemlig plante å ha i hagen, ettersom den trives godt i norsk jord og er en effektiv markdekker som sprer seg lett.

myskmadra

Den trives godt på mange ulike steder, og er egentlig en ganske uvanlig hageplante, men det er det all grunn til å gjøre noe med. Myske er nemlig ikke bare en god markdekker, det er også en plante som dufter godt samtidig som den kan brukes som krydder.

Interessante fakta

  • Vanlig i naturen, vokser opp til polarsirkelen.
  • Vanligst i Mellom-Europa.
  • Brukes som krydder i f.eks. vin, likør og te.
  • Har en deilig duft som passer godt i duftposer.
  • Smaragdgrønne blader og små, hvite blomster.
  • Har vært brukt som medisinplante på grunn av plantens beroligende, potensfremmende og smertelindrende egenskaper.
  • Inneholder kumarin, som blant annet brukes i parfymeindustrien, men som samtidig er farlig i store mengder for oss mennesker. Moderat inntak er altså å anbefale.

Les mer

Dyrking av krydder – slik lykkes du >>
Dyrke i plantekasse >>

Du er her:

Temaer:

Redskapssett

Lengde 38 cm

5990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen