No dig – dyrk uten å grave

No dig-metoden er kommet for å bli, så ignorer spaden og gjør nytte for mikrolivet og meitemarkene. Du vil få en flott hage – helt gratis.

No dig – dyrk uten å grave

Det er nok mange som har gravd potetåkrer og slitt med vonde skuldre. Men det finnes alternativer, for eksempel en dyrkemetode som handler om å unngå å grave: «No dig». Denne metoden utvikler en jord som tar vare på seg selv og som ikke krever særlig mer enn at du legger på et lag kompost og muligens litt gjødsel én gang i løpet av året.

Ignorer spaden

Når du legger igjen spaden og jordfreseren, vil jordlivet, enten det er mikroliv, insekter eller meitemark, trives. De får ro til å bygge opp en fin struktur i jorden med porer og passasjer som kan holde på næringsstoffer, vann og oksygen – alt de og plantene kan ønske seg. De skaper også en fin balanse som reduserer faren for sykdommer og skadelig sopp.

Metoden minner om dekkdyrking, men i stedet for å bruke lag av ufordøyd materiale som blader, gress og lignende, bygges dyrkingslagene av nedbrutt kompost og forhåndsbrent naturlig gjødsel – og de kan dermed dyrkes fra dag én.

Men hvordan gjør man det?

Det hele er veldig enkelt og kan kort beskrives i tre trinn.

  1. Dekk bakken med tykk papp, slik at alt rotugresset blir kvalt.
  2. Hell på et tykt lag (15-20 cm) med ferdig nedbrutt kompost og muligens litt gjødsel.
  3. Plant, og bruk helst ferdige frøplanter, da frø kan synes det er litt for næringsrikt. Plant litt tettere enn du ellers ville ha gjort.

Hvert år etterpå fyller du på et nytt lag på cirka 5 cm, som skal påføres tidlig på våren eller høsten. Du kan lage et No dig-bed når som helst i løpet av året.

Kompost og gjødsel

Komposten som brukes må være godt nedbrutt. Hvis du ikke har din egen kompost, kan du kjøpe ferdig materiale i sekk. Hvis du komposterer selv, er det viktig å få varmen ordentlig opp slik at frøugress og skadelig sopp og bakterier forsvinner. Det er vanligvis tilstrekkelig å kompostere cirka 40 prosent brunt, karbonrikt materiale (for eksempel flis, papir, kvister) og 60 prosent nitrogenrikt grønt materiale (gressklipp, friske blader, ferskt luket ugress). Du kan også bruke godt drenert kugjødsel – det er utmerket mat for mark og mikroorganismer.

Gjør det vanskelig for ugresset

Materialet er veldig næringsrikt, som gjør det mulig å dyrke både tettere og mer intensivt enn normalt. Når plantene utvikler seg, vokser bladene sammen som et slags tak. Da skapes det et mikroklima under, noe som betyr at vann fra bakken ikke fordamper på samme måte. Det blir litt som regnskogeffekten. Tettere dyrking betyr også at ugress har vanskeligere for å etablere seg.

Ettersom du bør grave minst mulig, er det viktig at du sørger for å holde det så ugressfritt som mulig fra begynnelsen av. Grunner du med et lag papp før du fyller bedet, falmer ugresset på grunn av mangel på lys. Det er også lurt å ha en ekstra kant rundt slik at vegetasjonen får det vanskeligere å trenge gjennom fra sidene. Om vinteren kan bedene dekkes med fiberduk for å holde de frie for ugressfrø. Å rake gjennom overflatene av og til er også en god måte å holde ugresset i sjakk. Det som fremdeles etablerer seg, må fjernes med så lite graving som mulig for ikke å forstyrre mikrolivet og meitemarkene.

Mer liv og mangfold

No dig er en økologisk metode og en boost for jordlivet. Små mikroorganismer, sopp og mark bryter ned kompostmaterialet og gjør dermed næringsstoffene tilgjengelig for nye planter. De er nødvendige for at en jord skal fungere, og dette skiller seg ikke så mye fra oss mennesker som man skulle tro. Plantene vil også ha oksygen, vann og mat. Med andre ord; nøyaktig hva du gir dem når du planter og dyrker med kompost. Når jord og planter trives, vil også sommerfugler, humler og bier trives. Og med denne nesten arbeidsfrie metoden vil du ha god tid til å nyte dem – kanskje med en kopp kaffe i hengekøya.

4 fordeler med No dig

  1. Gagner mikroliv og meitemark som forbedrer jorda.
  2. Gir mulighet til å dyrke tett, noe som betyr at ugress blir utkonkurrert.
  3. Sparer vann.
  4. Gir store, friske avlinger.

   


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se flere tips og råd

Dekkdyrking – snarveien til nytt liv i jorden >>



Gummifiken 'Robusta'

Høyde 30 cm, Grønn

9990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen