Orkidéer - slik lykkes du

Orkidéer - slik lykkes du

Phalaenopsis er den klart mest populære orkidésorten i Norden; den trives lett og sprer mye glede i hjemmene våre. Phalaenopsis finnes i mange nyanser av rosa, gul og hvit.

Stell av orkidéer

 • Plassering
  De fleste orkidéer skal stå lyst uten direkte sol. De bør stå trekkfritt og sett gjerne ekstralys på vinteren, eller sett de i et sydvendt vindu over vinteren.  I vekstsesongen er et sydvendt vindu for solrikt og varmt så da bør de trekkes litt inn i rommet og skjermes litt. Et østvendt vindu med morgensol, som ikke er så varm, eller et vestvendt vindu med kveldssol er bra. De trives best i romtemperatur mellom 18-25 grader.
   
 • Blomstring og gjenblomstring
  Orkidéer blomstrer stort sett veldig lenge avhengig av sort. Gjerne fra 2-6 uker. Etter at de er ferdig blomstret kan blomsterstilken klippes ned. Se vårt sortiment her. Eller se info under «tips og råd» på vår nettside for mer konkret info om de vanligste sortene.
   
 • Jord
  Orkidéer skal plantes i spesiell orkidejord som består av barkbiter med ulik struktur og størrelse. Dette er et luftig og porøst materiale som orkidéer trives i. Blir jorda for oppløst holder den godt på fuktigheten, noe som orkidéer ikke liker.
   
 • Vanning av orkidé
  Det beste er å vanne orkidéer ved å dyppe de i en bøtte med mykt temperert vann, eller holde den under springen og la vannet renne over røttene til de er grønne og fine. Har du glemt å vanne de så de har blitt veldig tørre, kan de trenge litt mer tid i vannet før du ser at røttene blir grønne. Løft de opp og la vannet renne godt av. La de tørke lett opp mellom hver vanning.
   
 • Næring
  I vekstperioden bør vi gi de orkidénæring. Følg anvisningen på flasken eller gi de en svakere oppløsning litt oftere enn anvist om vi ønsker å gi de optimale forhold.
   
 • Ompotting
  Orkidéer bør pottes om hvert 1-3 år avhengig av sort. Noen sorter trenger ompotting oftere, spesielt sorter som er vare for opphopninger av næringssalter i jorda. For disse orkidéene kan det lønnes å vanne under springen slik at salter vaskes ut. Da kan de også klare seg lenger uten ompotting. Generelt kan du potte om når vekstmediet har gått for mye i oppløsning eller planten har vokst seg ut av potten. Plant om på våren (kan være unntak), men vent om den står i blomst.

Se alle våre orkidéer >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc