Orkidéer – nye måter å bruke dem på

Orkidéer er en av våre største favoritter. Med sine herlige fargenyanser, vakre blomster og ulike slag er de alle eksempler på naturens fantastiske kunstverk. Phalaenopsis, eller brudeorkidé, er den mest populære sorten i Norge.

Orkidéer – nye måter å bruke dem på

Fem måter å arrangere orkidéen din på

Foruten å plassere orkidéen i en potte og sette den i vinduskarmen, presenterer vi noen tips om hvordan du kan plassere orkidéen din her. La fantasien løpe løpsk med gamle arveskåler eller loppemarkedfunn.

 1. Plant 3-5 orkidéer sammen i en skål eller stor potte toppet med dekorasjonsstein, mose eller bark. Det kan også være fint å sette en grønn plante med ranker i samme gruppe, f. eks. pletter i luften.
 2. Plant orkidéen i en sylindervase.
 3. Vikle røttene inn i en ball av mose og heng orkidéen opp som en svevende plante, også kjent som Kokadama. Vann ved å spraye mosekulen, eller ta den ned og dypp ballen i vann av og til.
 4. Plasser orkidéen i en ampel og fjern blomsterpinnene, slik at stilkene får henge fritt.
 5. Sett orkidéen med bare røtter i en vase sammen med en stilk eføy. Dette vil holde i minst 6 uker, sannsynligvis lenger dersom du bytter vann av og til.

Stell av orkidéen

 • Plassering
  Phalaenopsis trives med å stå lyst og varmt. Unngå direkte sollys eller nærhet til varmekilder. Et nordvendt vindu eller et sted litt innover i rommet fungerer som regel utmerket. Phalaenopsis blomstrer i minst 1 måned, og som oftest i opp til 3 måneder hvis de får nok vann. Noen ganger kommer det en ny stengel allerede før de andre har visnet, andre ganger må man vente i flere måneder før den føler for å blomstre på ny.
   
 • Vanning
  Vann 1-3 ganger i uken avhengig av varme, lys og om orkidéen blomstrer eller ikke. Sommertid med høye temperaturer gjør ikke bare oss tørstere. Også plantene trenger da mer vann. Lyset spiller også inn. Hvis orkidéen står i et nordvendt vindu om vinteren uten blomster, holder det å vanne sparsomt 1 gang i uken. Vann enten ved å dyppe hele potten i vann, holde den under kranen eller dusje den i noen sekunder. Det går bra å vanne en orkidé som ”vanlig”, altså med vannkanne eller liknende. Vær i så fall nøye med at den ikke får for mye vann hver gang. Når orkidéens luftrøtter og blader er grønne og tykke, vet du at den trives og får nok vann.
   
 • Næring
  Akkurat som oss mennesker trenger planter næring for å ha det bra og utvikles optimalt. Gi orkidéene dine næring en gang i måneden samtidig som du vanner. Du kan også bruke næringspinner som du trykker ned i potten. Disse varer i en lengre periode.
   
 • Jord
  De fleste orkidéer er epifytter, altså vekster som lever på andre trær eller vekster hvor de klamrer seg fast med lange luftrøtter som samler vann og næringsstoffer fra omgivelsene. Hjemmene våre er sjelden like fuktige som regnskogen, så for at orkidéen skal trives plantes den vanligvis i en barkblanding som kalles orkidéjord. Den er luftig, slik at røttene får mye luft og fuktighet. Når vi for eksempel henger opp orkidéen i en moseball er det moseballen som får opptre som fuktbeholder. Det finnes også en spesiell orkidémose som holder godt på fuktighet. Den kan du ha i både ampel, potte og blomstedekorasjoner.

Etter blomstring

Blomstene visner i etterkant, tørker og faller av. Hvis den begynner å miste blomster som ikke har tørket er sannsynligvis noe galt. Vanligvis på grunn av for mye eller for lite vann. Når alle blomstene har falt av, kan du skjære av hele stilken. Da kan det ta litt lengre tid før det kommer nye blomsterstengler, men du slipper i hvert fall å se på en uttørket stengel. Du kan også skjære av toppen av blomsterstengelen og la det være igjen omtrent en tredjedel. Du kan se hvor det vil komme nye skudd. En måte å fremskynde danningen av nye blomstringer på er å sette orkidéen på et lyst og kjølig sted i 2-3 uker. Når planten begynner å blomstre, kan du støtte opp stilken med en støttepinne hvis du vil. Hvis du vil ha blomster hele tiden, er det enklest å kjøpe nye og mate komposten med de gamle.

Phalaenopsis “Royal Blue”

En vanlig Phalaenopsis som injiseres med blekk fra bunnen av blomsterstengelen slik at blomstene blir blå. Effekten av fargingen er riktignok ganske kortvarig. Knopper som slår ut etter at du har kjøpt den vil være lysere blå eller hvite, avhengig av hvor langt de hadde kommet da planten ble injisert.

Se alle våre orkideer

Les mer

Vi har Nordens største utvalg av orkidéer og du finner helt sikkert din favoritt hos oss>> 
Orkidéer - slik lykkes du >>Orkidé

Høyde 25 cm, Flere farger

9990
2 for 169,-
Les mer

Orkidé

Ø12 cm, Hvit

199,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen