Rådhusvillvin – planting og stell

Rådhusvillvin er en klatreplante som gjør seg bemerket der den klatrer oppover vegger og blir flammende rød om høsten. Plant rådhusvillvin i hagen og se hvor raskt den klatrer oppover espalierer, pergolaer og murverk. Få tips og råd om stell her i planteguiden vår!

Rådhusvillvin – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Parthenocissus tricuspidata
Familie: Vinrankefamilien

Klatrende villvin

Rådhusvillvin har en fantastisk høstfarge og en enestående evne til å kle fasader. Den er kraftigvoksende og klatrer av seg selv ved å suge seg fast til underlaget. Om sommeren er den grønn og frodig og fremhever hus, vegger og uteområder. Det finnes mange forskjellige sorter å velge mellom, noen mer hardføre enn andre. Den vanligste sorten rådhusvillvin heter ‘Veitchii’.

Plant rådhusvillvin i hagen

Når du skal plante rådhusvillvin, ta hensyn til at planten vokser raskt og trives i full sol til halvskygge. Bladene er treflikete og minner om lønneblader, og er mørkegrønne om sommeren og flammende røde om høsten. Plantes f.eks. inntil steinvegg, teglsteinsfasade, tregjerde, pergola eller espalier.

  • Hardførhet. Sone 3–4.
  • Jord. Godt drenert, moldrik jord.
  • Vann og næring. Ikke la den stå for tørt eller magert, det vil hindre veksten.
  • Beskjæring. Du kan selv velge om du vil klippe ned rådhusvillvinen hvert år eller la planten styre seg selv. Villvin krever nesten ikke noe vedlikehold og klarer seg selv. Vil du ikke ha planten over tak eller vindu, kan du toppe greinene så ofte du vil. Med tiden danner rådhusvillvin kraftig greinverk som kan tiltrekke seg fugler som bygger rede – ikke minst på steder hvor villvinen enkelt klatrer over hele husfasader.

Andre sorter villvin

I tillegg til rådhusvillvin finnes det andre typer villvin å velge mellom. Enkelte har femdelte blader, og andre sorter, som rådhusvillvinen, trenger litt støtte å slynge seg rundt eller klatre på for å bli høy. Her er to varianter:

  1. Vanlig villvin – perfekt for deg som ikke vil ha en altfor kraftig vekst, men heller en smidig bunndekker. Villvinens blader er femdelte i bladstilken, og planten har et frodig utseende. Den kan også bære duggete druer som er spiselige for fugler. Trenger litt støtte som den kan slynge seg rundt eller klatre på for å bli høy.
  2. Klatrevillvin – vokser vilt i løvskoger i Nord-Amerika, hvor den klarer opp store trær. Har kraftigere vekst enn vanlig villvin og klatrer lett opp flere etasjer på en husfasade. Den vanligste sorten klatrevillvin heter ‘Engelmannii’.

Les mer

Jordskole >>
Klatreplanter – slik lykkes du >>

Du er her:


Vegg-espalier

Høyde 165 cm, Svart

799,-
Les mer

Hekksaks HS86 smart fit Fiskars

Lengde 73.5 cm

749,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen