Så frø i høst og nyt blomster til våren

Så frø tidlig og sent på høsten – og bli møtt av en blomstrende hage til våren. Hvilke frø egner seg godt for overvintring? Les mer her i guiden vår og få unna såingen i høst før frosten kommer.

Så frø i høst og nyt blomster til våren

Overvintrende frø og småplanter

Når høsten nærmer seg, er naturen moden og klar for ny såing til neste sesong. Sørg for å så overvintrende frø i jorden i september, oktober og november for et grønt og spirende gjensyn når våren og varmen vender tilbake.

Frø som skal sås tidlig på høsten

Enkelte frø bør du så tidlig på høsten, allerede i august og september. Disse skal nemlig rekke å gro til en liten plante før frosten kommer. Blant planter som egner seg til å så tidlig, er disse fem favoritter:

  • Fagerklokke Campanula persicifolia – en flerårig plante som trives i skrinn og godt drenert jord. Sås på et solfylt sted.
  • Mariaklokke Campanula medium – toårig plante som vil ha porøs og moldrik jord. Trives i sol til halvskygge.
  • Stemorsblomst Viola x wittrockiana – så i august for tidlig vårblomstring, overvintres beskyttet. Trives i sol til halvskygge.
  • Prestekrage Leucanthemum vulgare – klassiker som er både flerårig og nøysom. Trives i sol til halvskygge.
  • Forglemmegei Myosotis sylvatica – en toårig, søt plante som trives i de fleste typer jord. Kan sås i sol, halvskygge ogskygge.

Plant frøene og hold jorden fuktig med forsiktig vanning. Når plantene har vokst seg til og kulden kommer, er det på tide å dekke til med blader eller fiberduk. Da tåler de vinterkulden bedre.

Frø som skal sås senere

Det finnes også frø som du med fordel kan så senere på høsten. Dette for at planten ikke skal rekke å komme opp og bli skadet av vinterkulden, men i stedet spire og gro når våren kommer. Bare sørg for å få frøene i jorden før frosten kommer, så sent som i oktober og november.

  • Kornblom Centaurea cyanus – trives i næringsrik jord på solfylte steder. Sås om høsten for å blomstre rundt midtsommer. Ettårig og nøysom.
  • Ringblomst Calendula officinalis – lettdyrket bedblomst som frøsår seg og kommer igjen neste år. Trives i godt drenert og næringsrik jord på et solrikt sted.
  • Pionvalmue Papaver somniferum (Paeoniflorum-gr.) – ettårig valmue som trives i full sol i godt drenert jord. Sås sent om høsten.
  • Hageridderspore Delphinium elatum – en flerårig prydplante som trives i moldrik hagejord og vil tørke ut mellom vanningen. Bør plasseres i sol til halvskygge.
  • Kornvalmue Papaver rhoeas – ettårig blomst som gjerne frøsår seg og kommer igjen år etter år. Trives i villeng og full sol.

Tips: Sørg for å ha passende avstand mellom frøene når du sår, og følg anvisningene på frøposen. Fyll igjen med jord, men ikke dekk til for mye.

Hva vokser hvor?

Ikke glem å merke det du har sådd med etiketter eller små skilt, så vet du hva som titter fram når varmen kommer og snøen smelter. Ellers er det lett å forveksle unge planter med ugress.

Les mer

Les mer om å gjøre det høstfint på balkongen, terrassen og inngangspartiet her >>
Kompost – slik lykkes du >>  
Beskjæring – slik lykkes du >> 

Du er her:


Åkerridderspore 'Imperial' mix
Salg 50%

Åkerridderspore 'Imperial' mix

1245 2490
Les mer
Ringblomst 'Pacific Beauty'
Salg 50%

Ringblomst 'Pacific Beauty'

1245 2490
Les mer
Stemorsblomst 'Swiss Giants'
Salg 50%

Stemorsblomst 'Swiss Giants'

1995 3990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen