Sjømannstrøst (Aglaonema) – fakta og råd om stell

Sjømannstrøst er den perfekte planten om du vil innrede grønt i skyggefulle kroker eller mørke rom, for eksempel på badet. Planten er en av de minst lyskrevende vi har, og det siste året har etterspørselen vært enorm!

Sjømannstrøst (Aglaonema) – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Aglaonema
Familie: myrkonglefamilien (Araceae)

Sjømannstrøst stammer opprinnelig fra Filippinene, der den både vokser vilt og dyrkes som potteplante. Vært oppmerksom på at planten inneholder stoffer som kan gi svie i munnen og mageproblemer, så hold den unna små barn og firbeinte venner. 

Sjømannstrøst klarer seg der andre må gi opp

Sjømannstrøst skiller seg fra mange potteplanter ved at den ikke tåler så mye sol. Det betyr at den bør stå på et skyggefullt eller mørkt sted for å bli så fin som mulig.

Sjømannstrøst kan bli opptil 50 cm høy. Enkelte sorter tåler solen bedre, men som en hovedregel bør den stå i skyggen. Det betyr at sjømannstrøst heller ikke trenger særlig mye vann. Det er med andre ord en plante som passer for den som vi ha flotte grønne planter uten å måtte legge ned mye tid og arbeid i å ta seg av dem.

Tips og råd om stell av sjømannstrøst

Sjømannstrøst er en super plante for alle som tenker de ikke har grønne fingre. Den krever lite, men gir likevel mye tilbake.

 • Jord
  Sjømannstrøst trives best i en kombinasjon av moldrik, porøs og kalkfattig jord. Planten kan også fint deles og pottes om. Del den i så fall ovenfra og ned for å bevare røttene best mulig.
 • Vanning
  Sjømannstrøst trenger ikke særlig mye vann, men den blir finest hvis du vanner den jevnlig. Hold jorden jevnt fuktig, og vann litt ekstra i sommerhalvåret. Om vinteren klarer den seg med mindre vann, men pass på at jorden aldri tørker helt ut.
 • Temperatur og luftfuktighet
  Planten er glad i både varme og høy luftfuktighet, men vanlig stuetemperatur går fint. Hold planten unna kald trekk. Blir den utsatt for temperaturer under 15 grader, kan det oppstå frostskader, så pakk den godt inn om det er kaldt ute når du kjøper en.
 • Næring
  Det anbefales å gi sjømannstrøsten flytende plantegjødsel ukentlig fra april til september. Om vinteren har den mindre behov for næring.
 • Omplanting
  Sjømannstrøst vokser sakte, så den trenger ikke pottes om ofte. Den trives på liten plass, og det er først når bladverket har vokst betydelig at den bør pottes om.
 • Blomstring
  Sjømannstrøsten har ikke så lett for å blomstre, men det er strengt tatt bare en fordel: Blomstene etterfølges nemlig av giftige røde bær, så vi anbefaler å fjerne eventuelle blomster som måtte dukke opp, og heller nyte synet av de vakre grønne bladene.

Kjøp sjømannstrøst hos Plantasjen

Lenge har det vært vanskelig å få tak i sjømannstrøst, men fra januar 2023 kan du endelig kjøpe et utvalg forskjellige typer sjømannstrøst i våre butikker. Flere varianter kommer i løpet av året!

Se våre sjømannstrøst


En plante du kan ha på badet

Sjømannstrøst forbedrer inneklimaet og vokser vilt i fuktige og varme miljøer. Den passer dermed fint på badet, siden den trenger relativt lite lys, men liker varme og høy luftfuktighet.

Ta avleggere og stiklinger av sjømannstrøst

Er du så heldig å ha en sjømannstrøst, kan du enkelt lage flere planter ved å ta avleggere eller stiklinger. Store planter kan også deles.

Ta planten ut av potten, og finn et sideskudd med røtter. Del sideskuddet forsiktig fra morplanten, og pass på at du får med røttene. Plant avleggeren i en ny potte med litt god jord, og vips så har du en ny liten plante.

Du kan også kutte av en stilk og sette denne i vann. Som de fleste planter i myrkonglefamilien, får sjømannstrøsten ganske lett nye røtter i vann. Plant ut i ny god jord når røttene har vokst seg mange og lange.

Fakta om sjømannstrøst

 • Når sjømannstrøsten blomstrer av, får den røde bær som er giftige.
 • Sjømannstrøst blomstrer sjelden som innendørs potteplante.
 • Tåler ikke temperaturer under 15 °C.


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
 

Flere planter som tåler lite lys

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Sjømannstrøst 'Key Lime'

Høyde 70 cm, Grønn

699,-
Les mer

Næring

1 L

139,-
Les mer

Sjømannstrøst 'White Lime'

Høyde 40 cm, Grønn

399,-
Les mer
Kurv Alex
50%

Kurv Alex

Ø35 cm, Beige

22450 449,-
Les mer

Sjømannstrøst 'Cutlass'

Høyde 30 cm, Grønn

179,-
Les mer
Kurv Elias.
50%

Kurv Elias.

Ø27 cm, Flerfarget

8450 169,-
Les mer

Sprayflaske

800 ml, Grå

5990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen