Sjømannstrøst (Aglaonema) – fakta og råd om stell
Sjømannstrøst er den perfekte planten om du vil innrede grønt i skyggefulle kroker eller mørke rom, for eksempel på badet. Planten er en av de minst lyskrevende vi har, og det siste året har etterspørselen vært enorm!
Vitenskapelig navn (Latin): Aglaonema
Familie: myrkonglefamilien (Araceae)
Sjømannstrøst stammer opprinnelig fra Filippinene, der den både vokser vilt og dyrkes som potteplante. Vært oppmerksom på at planten inneholder stoffer som kan gi svie i munnen og mageproblemer, så hold den unna små barn og firbeinte venner.
Se vårt utvalg av sjømannstrøst
Sjømannstrøst klarer seg der andre må gi opp
Sjømannstrøst skiller seg fra mange potteplanter ved at den ikke tåler så mye sol. Det betyr at den bør stå på et skyggefullt eller mørkt sted for å bli så fin som mulig.
Sjømannstrøst kan bli opptil 50 cm høy. Enkelte sorter tåler solen bedre, men som en hovedregel bør den stå i skyggen. Det betyr at sjømannstrøst heller ikke trenger særlig mye vann. Det er med andre ord en plante som passer for den som vi ha flotte grønne planter uten å måtte legge ned mye tid og arbeid i å ta seg av dem.
Tips og råd om stell av sjømannstrøst
Sjømannstrøst er en super plante for alle som tenker de ikke har grønne fingre. Den krever lite, men gir likevel mye tilbake.
- Jord
Sjømannstrøst trives best i en kombinasjon av moldrik, porøs og kalkfattig jord. Planten kan også fint deles og pottes om. Del den i så fall ovenfra og ned for å bevare røttene best mulig. - Vanning
Sjømannstrøst trenger ikke særlig mye vann, men den blir finest hvis du vanner den jevnlig. Hold jorden jevnt fuktig, og vann litt ekstra i sommerhalvåret. Om vinteren klarer den seg med mindre vann, men pass på at jorden aldri tørker helt ut. - Temperatur og luftfuktighet
Planten er glad i både varme og høy luftfuktighet, men vanlig stuetemperatur går fint. Hold planten unna kald trekk. Blir den utsatt for temperaturer under 15 grader, kan det oppstå frostskader, så pakk den godt inn om det er kaldt ute når du kjøper en. - Næring
Det anbefales å gi sjømannstrøsten flytende plantegjødsel ukentlig fra april til september. Om vinteren har den mindre behov for næring. - Omplanting
Sjømannstrøst vokser sakte, så den trenger ikke pottes om ofte. Den trives på liten plass, og det er først når bladverket har vokst betydelig at den bør pottes om. - Blomstring
Sjømannstrøsten har ikke så lett for å blomstre, men det er strengt tatt bare en fordel: Blomstene etterfølges nemlig av giftige røde bær, så vi anbefaler å fjerne eventuelle blomster som måtte dukke opp, og heller nyte synet av de vakre grønne bladene.
En plante du kan ha på badet
Sjømannstrøst forbedrer inneklimaet og vokser vilt i fuktige og varme miljøer. Den passer dermed fint på badet, siden den trenger relativt lite lys, men liker varme og høy luftfuktighet.
Ta avleggere og stiklinger av sjømannstrøst
Er du så heldig å ha en sjømannstrøst, kan du enkelt lage flere planter ved å ta avleggere eller stiklinger. Store planter kan også deles.
Ta planten ut av potten, og finn et sideskudd med røtter. Del sideskuddet forsiktig fra morplanten, og pass på at du får med røttene. Plant avleggeren i en ny potte med litt god jord, og vips så har du en ny liten plante.
Du kan også kutte av en stilk og sette denne i vann. Som de fleste planter i myrkonglefamilien, får sjømannstrøsten ganske lett nye røtter i vann. Plant ut i ny god jord når røttene har vokst seg mange og lange.
Fakta om sjømannstrøst
- Når sjømannstrøsten blomstrer av, får den røde bær som er giftige.
- Sjømannstrøst blomstrer sjelden som innendørs potteplante.
- Tåler ikke temperaturer under 15 °C.
Se vårt utvalg av sjømannstrøst
TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
Flere planter som tåler lite lys
Spør våre gartnereLurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen. |