Fredslilje

Fredslilje er en plante som hører til gruppen enfrøbladete planter, og er én av over 2 000 arter i myrkonglefamilien. Det er en populær plante som har sin naturlige plass i mange hjem, ikke bare på grunn av sin skjønnhet, men også på grunn av effekten den har på inneklimaet.

Latin: Spathiphyllum wallisii
Familie: Myrkonglefamilien (Araceae)

Fredslilje – lettstelt og helsefremmende

Fredslilje er i utgangspunktet en sumpplante. Det betyr at den er vant til å stå i mye vann, men bare fordi den trives i mye vann, er det ikke nødvendig å holde den gjennomvåt. Det beste er å sørge for at jorden alltid er fuktig, og det kan du gjøre på flere måter. Du kan enten ha den i en vanlig potte som normalt, eller du kan vanne den ved hjelp av en ytterpotte, noe som sørger for at den holder seg fuktig lenge.

Du kommer uansett til å merke om jorden er for tørr, siden fredsliljen da begynner å henge med bladene. Det kan også lønne seg å dusje planten med jevne mellomrom for å få god luftfuktighet.

Stell av fredslilje

 • Plassering
  Når det gjelder plassering av en fredslilje, har du mange muligheter. Den trives like godt på et mørkt sted i hjemmet som på et sted med mye lys. Vær imidlertid oppmerksom på at fredsliljen ikke liker å stå i sterk og direkte sol, og du må for all del unngå å plassere den på steder der det er tørt eller trekkfullt. Husk at fredsliljen kommer til vokse basert på hvor mye lys planten får, dvs. at lite lys gir mindre blomstring og vekst.
   
 • Vanning
  Fredsliljen er vant til å stå i mye vann, det beste er å sørge for at jorden alltid er fuktig. Du kommer til å merke om jorden er for tørr, siden fredsliljen da begynner å henge med bladene. Det kan også lønne seg å dusje planten med jevne mellomrom for å få god luftfuktighet.
   
 • Jord
  Fredslilje trives aller best i vanlig, næringsrik blomsterjord.
   
 • Næring
  Det anbefales å tilføre ekstra næring i svak dose fra vår til høst. Resten av året holder det med én gang i måneden. Bruk da plantenæring for grønne planter.

Total kreativ frihet

Det er ingen som helst tvil om at man kan være veldig kreativ når det gjelder fredsliljer. Ettersom det finnes ulike sorter, der noen blir så høye som én meter, er man ikke bundet til å ha fredsliljen i en potte på et bord – med fredsliljen kan du i stedet eksperimentere med ulike potteformer, gjerne høye og avlange. Eller hvorfor ikke hoppe på trenden med gjennomsiktige potter, slik at man kan se det vakre rotsystemet?

Fredslilje trives også på de fleste steder i hjemmet, så det går minst like fint å plassere en av de større variantene i en potte på gulvet som å henge den opp og la den vokse som en ampel. Takket være fredsliljens imponerende vekst blir den et vakkert innslag og bidrar til å skape en frodig, grønn atmosfære i ethvert hjem.

Fredslilje for bedre helse og inneklima

Med sine vakre, mørkegrønne blader og sitt karakteristiske høyblad i hvitt eller nyanser av grønnhvitt som kapsler inn blomsten som er formet som en kolbe, har fredsliljen bevist at den har andre gode egenskaper i tillegg til det flotte utseendet.

Det er nemlig en plante som er en mester i å rense luften rundt seg, og den kan ta opp direkte skadelige og farlige stoffer. Med tanke på at vi ønsker å leve i et miljø som gjør oss godt, finnes det med andre ord svært gode grunner til å ha mange fredsliljer i hjemmet.

Luftrenser

Fredsliljen absorberer nemlig stoffer i luften, og det er spesielt stoffene formaldehyd, benzen og trikloretylen den suger til seg. Den er også svært effektiv når det gjelder å ta hånd om eksos fra biler og sigarettrøyk, og dette uten at planten selv tar noen som helst skade av det. Med tanke på disse egenskapene er det ikke vanskelig å forstå hvorfor fredsliljen er et must for ethvert hjem! 

Luftfukter

Og det er heller ikke alt en fredslilje kan bidra med. De store, grønne bladene avgir også mye vanndamp, noe som gjør fredsliljen til en effektiv luftfukter. Den tar altså ikke bare hånd om skadelige stoffer i luften, men sørger også for å fukte den på en måte som gir bedre inneklima. Det påstås at en middels stor fredslilje kan fukte luften i et område på 10 kvadratmeter. Nettopp størrelsen på de ulike fredsliljene kan variere ganske mye, og det finnes sorter i miniatyrformat og sorter som ser nesten unaturlig store ut.

Vakker helseplante som kan nytes året rundt!

Denne vakre planten stammer fra de subtropiske og tropiske områdene i Sentral- og Sør-Amerika, og er et godt valg til hjemmet. Den vokser veldig raskt og er dessuten en mester i å ta hånd om luftforurensninger og erstatte dem med god og sunn luft, noe som gjør den til en ekte helseplante!

Fredslilje er i utgangspunktet en sumpplante med blader som vokser nedenfra, slik at de danner store tuer. I tillegg til fredsliljens fantastiske evne til å vokse seg stor på kort tid, kan den i prinsippet også blomstre når som helst på året, noe som gjør den til en plante som kan overraske på mer enn én måte. Fredsliljens mange gode egenskaper gjør den til et naturlig valg i hjemmet, og den kan kjøpes hos oss hele året.

Nyttige fakta:

 • Det vitenskapelige navnet kommer fra ordet spathe – sverd, sleiv, og phyllon – blad, dvs. «sverdblad» hvis man oversetter ordrett
 • Kalles i visse land «hvite segl»
 • De hvite bladene er ikke en del av blomsten, men høyblad
 • Formeres med frø eller ved deling, og ved vevsformering
 • Renser luften effektivt for skadelige stoffer
 • Svært hardfør og fleksibel når det gjelder stell og plassering
 • Inneholder stoffer som virker irriterende ved inntak
 • Tåler å stå i vann

Les mer

Skap et bedre innemiljø med planter som renser og fukter luften >>
Slik fungerer luftrensende planter >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc