Fredslilje – fakta og råd om stell

Fredslilje er en plante som hører til gruppen enfrøbladete planter, og er én av over 2 000 arter i myrkonglefamilien. Det er en populær plante som har sin naturlige plass i mange hjem.

Fredslilje – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Spathiphyllum wallisii
Familie: Myrkonglefamilien (Araceae)

Fredslilje – lettstelt plante

Fredslilje er i utgangspunktet en sumpplante. Det betyr at den er vant til å stå i mye vann, men bare fordi den trives i mye vann, er det ikke nødvendig å holde den gjennomvåt. Det beste er å sørge for at jorden alltid er fuktig, og det kan du gjøre på flere måter. Du kan enten ha den i en vanlig potte som normalt, eller du kan vanne den ved hjelp av en ytterpotte, noe som sørger for at den holder seg fuktig lenge.

Du kommer uansett til å merke om jorden er for tørr, siden fredsliljen da begynner å henge med bladene. Det kan også lønne seg å dusje planten med jevne mellomrom for å få god luftfuktighet.

Stell av fredslilje

 • Plassering
  Når det gjelder plassering av en fredslilje, har du mange muligheter. Den trives like godt på et mørkt sted i hjemmet som på et sted med mye lys. Vær imidlertid oppmerksom på at fredsliljen ikke liker å stå i sterk og direkte sol, og du må for all del unngå å plassere den på steder der det er tørt eller trekkfullt. Husk at fredsliljen kommer til vokse basert på hvor mye lys planten får, dvs. at lite lys gir mindre blomstring og vekst.
   
 • Vanning
  Fredsliljen er vant til å stå i mye vann, det beste er å sørge for at jorden alltid er fuktig. Du kommer til å merke om jorden er for tørr, siden fredsliljen da begynner å henge med bladene. Det kan også lønne seg å dusje planten med jevne mellomrom.
   
 • Jord
  Fredslilje trives aller best i vanlig, næringsrik blomsterjord.
   
 • Næring
  Det anbefales å tilføre ekstra næring i svak dose fra vår til høst. Resten av året holder det med én gang i måneden. Bruk da plantenæring for grønne planter.

Total kreativ frihet

Det er ingen som helst tvil om at man kan være veldig kreativ når det gjelder fredsliljer. Ettersom det finnes ulike sorter, der noen blir så høye som én meter, er man ikke bundet til å ha fredsliljen i en potte på et bord – med fredsliljen kan du i stedet eksperimentere med ulike potteformer, gjerne høye og avlange. Eller hvorfor ikke hoppe på trenden med gjennomsiktige potter, slik at man kan se det vakre rotsystemet?

Fredslilje trives også på de fleste steder i hjemmet, så det går minst like fint å plassere en av de større variantene i en potte på gulvet som å henge den opp og la den vokse som en ampel. Takket være fredsliljens imponerende vekst blir den et vakkert innslag og bidrar til å skape en frodig, grønn atmosfære i ethvert hjem.

Vakker plante som kan nytes året rundt!

Denne vakre planten stammer fra de subtropiske og tropiske områdene i Sentral- og Sør-Amerika, og er et godt valg til hjemmet. Den vokser veldig raskt og kan den i prinsippet blomstre når som helst på året, noe som gjør den til en plante som kan overraske på mer enn én måte.

Nyttige fakta:

 • Det vitenskapelige navnet kommer fra ordet spathe – sverd, sleiv, og phyllon – blad, dvs. «sverdblad» hvis man oversetter ordrett
 • Kalles i visse land «hvite segl»
 • De hvite bladene er ikke en del av blomsten, men høyblad
 • Formeres med frø eller ved deling, og ved vevsformering
 • Svært hardfør og fleksibel når det gjelder stell og plassering
 • Inneholder stoffer som virker irriterende ved inntak
 • Tåler å stå i vann

Les mer

Vanning av dine inneplanter - slik lykkes du >>

Du er her:


Fredslilje 'Verdi'

Høyde 70 cm, Hvit

299,-
Les mer
Calla miks ‘Cool Breeze’
Medlem 4 for 3

Calla miks ‘Cool Breeze’

3 pk, Flerfarget

7990
Les mer

Fredslilje

Høyde 45 cm, Hvit

129,-
Les mer

Fredslilje

Høyde 100 cm, Hvit

699,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen