Slik skaper du en allergivennlig hage

Slik skaper du en allergivennlig hage

Sommeren kan være en vanskelig tid for pollen- og planteallergikere med symptomer som rennende nese og øyne, men det er mye du kan gjøre for å fortsatt ha det hyggelig i hagen din. Her er triksene som vil hjelpe.

Det er store variasjoner når det kommer til allergi, men ofte reagerer planteallergikere på pollen, lukter og plantesaft. Vanlige reaksjoner kan være rennende øyne, rennende nese, hudirritasjon og pustevansker.

Unngå større mengder pollen i luften

Mange planteallergikere er allergiske mot pollen og plages spesielt av planter som er vindbestøvet. Disse plantene har store mengder med flyktige små pollen som er lett å puste inn. Insektsbestøvede planter har ofte tyngre pollenkorn og gir ikke samme problem.

Grunnen til at vindbestøvede planter har så store mengder pollen, er at pollineringen deres er mer tilfeldig. Hvis et enkelt pollenkorn skal havne på en egnet plass, må planten spre store mengder av dem. Takket være de små pollenkornene, kan de havne langt bort fra den opprinnelige planten. I nord kan vi til og med finne pollen fra land som Tyskland, selv om det ikke er i store mengder. Den største andelen pollen faller, heldigvis, veldig nær treet eller planten. Det betyr at plantene du velger å ha i hagen din påvirker polleninnholdet i stor grad.

Når det gjelder insektsbestøvede planter, tar insektet litt pollen fra en blomst til en annen på en mer presis måte. Planten trenger dermed ikke å produsere like store mengder. Kornene er også tyngre og mer klissete, noe som gjør at de fester seg til insektet og som hindrer dem i å fly rundt i luften. Hvis du er allergisk mot pollen, er det derfor bedre å velge insektbestøvede planter eller planter som har lite eller ingen pollen i det hele tatt.

Allergivennlige blomster

Det finnes mange allergivennlige blomster og planter å velge mellom. Kjærlighetsurt er en av dem – den har mye nektar, men lavt polleninnhold og blomstrer helt frem til frosten kommer. Akeleie, forskjellige typer klokkeblomst og alunrot er også allergivennlige, og er planter som er enkle å ta vare på. For de som liker solsikker, finnes det nå flere varianter som ikke har pollen. I tillegg finnes det noen typer liljer som ikke har pollen i seg.

Et tips er å plante en base av allergivennlige stauder og deretter prøve ut ettårige planter. Hvis du ikke skulle tåle dem, er det bare å bytte dem ut.   

Tips til allergivennlige blomster i hagen

 • Akeleie
 • Alunrot
 • Daglilje
 • Rød sporeblom
 • Bladlilje
 • Høstanemone
 • Lammeøre
 • Blåklokke
 • Smørbukk
 • Pollenfrie solsikker
 • Kanariblomkarse
 • Hengelobelia
 • Fuksia

Rens bort allergifremkallende planter

Å lage en allergivennlig hage betyr ikke nødvendigvis bare å velge allergivennlige planter, men også at du velger bort planter du ikke tåler – du kan for eksempel erstatte allergifremkallende trær med hunntrær som mangler pollen. Noen er også allergiske mot velduftende planter som syriner og hyasinter, og da er det lurt å erstatte dem med noe annet.

Planter og trær som er kjent for å forårsake allergi er for eksempel sypress, morbær, alm, bjørk, bøk, selje, bynke, hassel, ambrosia og gress.

Slik skaper du en allergivennlig hage på seks steg

 1. Unngå vindpollinerte blomster, trær og busker. Plant i stedet insektbestøvede planter, det gagner også mangfoldet og mange truede insekter.
 2. Plant planter som har lavt polleninnhold eller ingen pollen i det hele tatt – mange ferdigvokste planter har lave nivåer. Doble blomster er også bra, da de holder pollen inne i bladverket. Ulempen er at de ikke er like lett tilgjengelige for insekter.
 3. Mange reagerer på blomstrende gress av ulike slag. I disse tilfellene kan det være lurt å unngå gress helt, eller klippe det så ofte at det ikke rekker å blomstre. La gjerne noen som ikke er allergisk gjøre jobben for deg, hvis muligheten byr seg.
 4. Er det tørt ute, vann med spreder i løpet av kvelden, så skylles mye av pollenet ned fra løv og strå i stedet for at det forflytter seg opp i luften. Vil du spare på grunnvannet, kan du bruke  regnvann fra en regntønne. Selv en liten dam kan fange flygende pollen.
 5. Klipp allergifremkallende hekker og busker før de begynner å blomstre. Det kan kanskje være en litt kjedelig oppgave, men det fungerer effektivt.
 6. Plant allergivennlige hekker som blåhegg eller barlind rundt i hagen, de filtrerer ut mye vindbåren pollen.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Allergivennlige inneplanter som passer for omtrent alle

Akeleie miks

3990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen