Storkenebb – planting og stell

Dette er en stor familie med mange forskjellige sorter som på ulike måter kan bidra til en herlig blomsterprakt i hagen. Noen sorter er tidligblomstrende, mens andre blomstrer sent, så det kan være lurt å kombinere ulike sorter av denne stauden for å sikre at fargene holder seg lenge i bedene dine.

Storkenebb – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Geranium
Familie: storkenebbfamilien (Geraniaceae)

Planting av storkenebb

Storkenebb er generelt sett en nøysom plante som ikke krever spesielt mye omsorg fra deg som hageeier. Den klarer seg altså godt på egen hånd, og er i tillegg en god markdekker som hjelper til med å holde ugress borte.

 • Jord
  De aller fleste storkenebbsortene trives veldig godt i vanlig plantejord, og det skader heller ikke om den er godt gjødslet og har et høyt moldinnhold.
   
 • Plassering
  De fleste storkenebb foretrekker imidlertid å stå i halvskygge, så det er lurt å unngå å plante dem på et sted der de står i stekende sol. Det bidrar også til bedre vekst, sterkere farge på blader og blomster, og lengre blomstringstid.
   
 • Vanning
  Det er bra om jorden er godt drenert, og hvis den blir for tørr i de varmeste sommermånedene, er det viktig å vanne.

Sett prikken over i-en med storkenebb

Den store variasjonen innenfor slekten av storkenebb gjør at man kan finne mange ulike varianter med egenskaper som passer ens egne ønsker og ambisjoner for hagen. Noen storkenebb er ganske lave, som f.eks. blodstorkenebb, balkanstorkenebb og rosestorkenebb, og disse passer derfor best som markdekker, kantplante eller steinbedplante.

Andre storkenebb er av det høyere slaget, som f.eks. prydstorkenebb, engstorkenebb eller praktstorkenebb. Disse passer utmerket som dekkende planter for andre planter som har blomstret og visnet i løpet av sommeren, for eksempel tulipaner. Det finnes med andre ord mange måter å bruke storkenebb på, avhengig av hvilken sort du foretrekker og hvilke egenskaper du er på jakt etter.

Det finnes mye godt å si om storkenebb og dens egenskaper, men det er viktig å ikke glemme at den også har et utrolig vakkert utseende. Avhengig av sort kan en storkenebb blomstre alt fra tidlig vår til langt ut på høsten. Noen blomstrer veldig lenge, mens andre har en litt kortere blomstringstid. Uansett gir storkenebb deg muligheten til å ha lange perioder med farge i bedene, og de søte, små blomstene kan være i alt fra hvitt, lilla og blått til rosa. 

Näva blomma

Med over 300 ulike sorter å velge mellom er det ikke vanskelig å finne et sted i hagen hvor de kan trives. Så da gjenstår det bare å finne ut om du vil plante en storkenebb som et praktfullt innslag i bedene dine eller helt for seg selv som en vakker markdekker!

Korte fakta om planten

 • Finnes i sorter med kort eller lang blomstringstid, og i ulike størrelser.
 • Bladverket danner et vakkert markdekkende teppe.
 • Er en staude.
 • Kan med fordel settes sammen med andre planter.
 • Holder ugress borte med sitt tette bladverk.
 • Vokser over hele verden i tempererte områder og i tropiske fjellområder.

Les mer

Veiledning om riktig jord til plantene dine >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen