Strutseving – planting og stell

Strutseving er en bregne som er staude (stauder er planter som visner og som hver vår begynner å vokse opp på nytt), den kan bli nærmere en meter høy. Den kjennetegnes av de manglende sporehusene på undersiden av bladene, og den kan leve i svært mange år under rette forhold.

Strutseving – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Matteuccia struthiopteris
Familie: Sisselrotplanter (Polypodiaceae) 

Stell og beskjæring av strutsevingen

Hvis du ser etter en lettstelt og frodig staude, vil du ikke bli skuffet over strutsevingen. Den er ideell som markdekker og vakker i et blandet bed. For å skape et bed som er så vakkert som mulig er det penest dersom du ikke planter alt for tett, du bør også passe på å tynne skuddene om våren. Et tips er å plante den sammen med ulike anemoner. Anemonenes blader kommer til å skjules av bregnen.

Det er ingen tvil om at strutsevingen er en herlig staude. Men det kan være lurt å holde oversikt over hvordan bregnen vokser, siden kan bli invaderende. Dette kan du umiddelbart kontrollere ved klipping når den sprer seg for mye.

Strutsevingen er veldig populær å plante i bed eller ved dammer, der den med de dekorative, traktformede bladene tilfører mer grønt og fylde. For deg som ser etter en lettstelt staude er strutseving et godt valg. Hvis du vil plante strutseving, bør du velge et sted i hagen hvor jorden er både fuktig og næringsrik. Det er ikke uten grunn av bregner ofte vokser i nærheten av bekker og sjøer når de vokser vilt, siden de liker fukt. Strutsevingen liker skygge og bør ikke plantes midt i solen.

Hvordan forplanter jeg strutseving?

Det er enkelt å forplante strutsevingen, du deler dem. I motsetning til fra mange andre stauder og planter får ikke strutsevingen blomster, siden de forplanter seg med sporer. Når bregnen trives, pleier de selv spre seg godt ut. Hvis du alikevel vil dele strutsevingen, er det best å gjøre det om våren. I tillegg til at strutsevingen har sporer som den forplanter seg med, gror den også utløpere. Disse kan du klippe av og plante et annet sted hvis du ønsker det.

Spise strutsevingen? Javisst!

Denne bregnen er faktisk spiselig. Hvis du vil høste den, skal du gjøre det rett før bladene begynner å rulles ut, da er de ca. 5–15 centimeter lange.

Spise strutseving

Bilde: Strutseving må høstes innen «ballene» begynner å rulles ut. Foto: Bjoertvedt, CC

Du skjærer av skuddet langs bakkenivå, spar en bit så de vokser opp igjen. For å tilberede strutseving begynner du med å skylle bladene godt, for å fjerne jord og smuss. Deretter koker du bladene i lettsaltet vann i ca. 10 minutter. Du kan også dampe eller woke bladene i ca. 10 minutter. Stekes eller wokes gjerne med vårløk. Godt, nyttig og utrolig vakkert på tallerkenen.

Vær på vakt – andre bregner er ikke spiselige og kan inneholde stoffer du ikke bør få i deg. Er du usikker på om bregnen virkelig er strutseving? La være å spise den!

Plantetips 

Plant strutsevingen sammen med ramsløk. Resultatet blir veldig fint, samtidig som bregnen vokser seg til rett etter at ramsløken har blomstret ferdig.

Les mer

Stauder - slik lykkes du >>

Du er her:

Temaer:

Bostonbregne

Høyde 30 cm, Grønn

9990
Les mer

Bostonbregne

Høyde 45 cm, Grønn

329,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen