Dykk ned i vannplantenes verden og finn ut hvordan du, med enkle grep, kan få vann inn som et element i hagen din.

Vannplanter og vann i hagen

Å inkludere vann i hagen kan gjøres enkelt eller mer komplisert, alt ettersom hva du har ønske om av resultat og hvilken tid og motivasjon du har for oppgaven. I denne artikkelen vil vi konsentrere oss om de flotte plantene du kan få glede av ved å gi plass til vann i hagen – i tillegg tipser vi om noen lavterskel-metoder for å komme i gang. Er du interessert i å gå «all inn», kan du lese vår guide om å lage din egen hagedam.

De mest populære vannplantene

Det finnes et stort utvalg av vannplanter – fra de som flyter på vannoverflaten til de som vokser langs vannkanten. Felles for dem alle er at de trenger rikelig tilgang på vann for å trives. Her ser vi på de mest populære sortene.

Nøkkeroser (vannlinjer)

Du kommer ikke utenom nøkkeroser, kanskje bedre kjent som vannliljer, når du snakker om planter som lever i vann. Og det er det gode grunner til. Disse flytende vannplantene, med sine karakteristiske blader og fargerike blomster, er både slående vakre og myteomspunne. Nøkkerosene tilhører slekten Nymphaea og trives i stillestående ferskvann. De fleste krever litt plass, både i bredden og dybden, så disse egner seg best for større vannspeil eller hagedammer. Under ser du eksempler på våre mest populære nøkkeroser.

Nøkkerose ‘Alba’ er klassikeren over alle klassikere i hagedammen.

   

Nøkkerose ‘Marliacea Chromatella’ er sett på som en av de beste sortene av nøkkerose, med fløtegule blomster og lang blomstringstid.

   

Nøkkerose ‘Attraction’ er et sikkert blikkfang i vannet, med sine dypt rosa blomster.

   

Nøkkerose ‘Madame Wilfron Gonnère’ vekker romantikeren i nesten hvem det måtte være, med sine lyserosa blomster, mørkere i midten og nesten hvite i kantene.

   

Soleihov (bekkeblom)

Kjært barn har mange navn. Det mest brukte navnet er nok bekkeblom, men planten heter også soleihov, og det vitenskapelige navnet er Caltha palustris.

Soleiehov (bekkeblom) vekker barndomsminner hos mange, og den trives som plommen i egget langs kanten av en dam.

   

Iris

Det finnes mange typer iris, og slett ikke alle passer like godt i et vått miljø, men noen typer er perfekte i hagedammen. Under ser du to eksempler.

Praktiris (Iris versicolor) har sverdformede, opprette blader, og blomstrer i harmonisk blålilla farge – perfekt som kantplante rundt en dam.

   

Tvilling-iris (Iris ensata, tidligere kaempferi) er en annen iris-favoritt langs hagedammen, den har brede kronblader og knallgule blomster.

   

Strandkattehale

Strandkattehale (Lythrum salicaria) vokser vilt flere steder i Norge. Planten har høyreiste og elegante blomsteraks og mørkerosa blomsterspir i toppen. Den kan plantes i et blomsterbed, men liker at jorden er fuktig og er derfor et godt valg til damkanten.

Sommerfugler og bier setter stor pris på de små, rosa blomstene til strandkattehalen.

   

Lobelia cadinalis

Denne vannplanten har rødgrønne blader og flotte blomsterspir med dypt røde blomster.

Lobelia cadinalis brukes også som akvarieplante, siden den tåler å være helt under vann i perioder.

   

Grønne vannplanter

Akkurat som inne i stua, vil grønne planter løfte enhver hage – og det finnes mange sorter som trives godt i vann og fuktige omgivelser.

Hesterumpe (Hippuris vulgaris) har opprette stilker og kransstilte små blader, den vokser fort og brer seg utover.

   

Bustsivaks (Isolepis cernua) er et dekorativt prydgress til dam som får små sølvhvite blomsterdusker på duppen av bladene.

   

Japansk strandsnelle (Equisetum japonica) er en dekorativ vannplante med oppreiste, grønne stilker med markerte leddknuter.

   

Vannspeil – en enkel løsning for vann i hagen

En egen hagedam er en drøm for flere, og det er slett ikke umulig, men det er ikke nødvendig med verken stor hage eller et stort prosjekt for å introdusere vann i hagen. Et vannspeil gir ikke bare en visuell appell og ekstra liv i hagen, det kan også tiltrekke seg smådyr og insekter, som bier og sommerfugler. Her er noen enkle måter å få vann inn i hagen på:

  • Fyll en stor potte, krukke, tønne, bålpanne eller annen egnet beholder med vann – bruk fantasien, bare sørg for at beholderen er tett og at den tåler å stå ute.
  • Eksperimenter med flere beholdere i ulike størrelser og former, for å lage et større vannspeil og tilpasse inntrykket til hagens stil.
  • Grav ned en beholder, slik at vannet går nesten kant i kant med bakken, hvis du vil lage en illusjon av en hagedam.
  • Plukk ut planter som trives i våte forhold og plasser dem elegant i eller rundt beholderne.

Vipps, så har du vann i hagen!

Tenk på sikkerheten

Til slutt vil vi minne om at vann alltid kommer med en viss risiko. Husk at små barn kan drukne selv i grunt vann, så ha alltid tilsyn med de minste. Legg også gjerne til en redningsplanke, slik at eventuelle dyr kan komme seg opp hvis de ved et uhell faller ned i vannet.



TIPS FRA GARTNEREN
Elin F. Nordli, planteviter og tekstforfatter på Plantasjen, med mastergrad i hagebruk og en helt spesiell forkjærlighet for dagliljer (Hemerocallis).
 

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.


Temaer:

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen