Nøkkerose – planting og stell

Nøkkeroser er kanskje ikke en plante vi tenker på at vi faktisk også kan dyrke i hagen. For de aller fleste er nøkkeroser noe som vokser i vill tilstand, i innsjøer og dammer der dybden er perfekt og soltimene mange.

Nøkkerose – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Nymphaea
Familie: nøkkerosefamilien (Nymphaeaceae)

Planting og stell av nøkkeroser

Å plante en nøkkerose er ikke nødvendigvis spesielt vanskelig.

 • Jord
  Først og fremst er det viktig å tenke på at man ikke kan bruke vanlig jord, ettersom det vil bidra til økt algevekst. I stedet må man bruke en spesialtilpasset leirejord for nøkkeroser.
   
 • Plassering
  Nøkkerosen er også svært avhengig av å bli plassert på et sted som er varmt og solrikt. Jo mer sol den får, desto bedre er det. I skygge vil nøkkeroser nemlig ikke vokse særlig bra, og de vil heller ikke blomstre. Nøkkerosen er også en plante som liker å ha det stille og rolig. Det betyr at det ikke anbefales å plassere nøkkeroser i nærheten av en fontene eller et vannfall, ettersom planten ikke liker å få vann på seg.
   
 • Næring
  Nøkkeroser trenger mye næring for å vokse, men gjødsel eller vanlig moldrik jord er ikke et alternativ. Det må i stedet brukes næringsrik leirejord. Det er en fordel å bruke en nøkkerosekurv ved planting, slik at planten får optimale vekstforhold. Det finnes spesialtilpassede kurver for alle typer nøkkeroser, fra dvergnøkkerosen til de virkelig store variantene.

Planting av nøkkerosen

Du planter nøkkerosen ved å legge leire i bunnen av kurven, plassere planten i leiren og deretter fylle på med mer leire, gjerne med noen næringskuler i.

For å sikre god etablering er det viktig å tenke på at man må la nøkkerosen vokse trinnvis. Det betyr at man ikke skal senke den ned på det dypeste nivået med én gang, men la den vokse litt før man gradvis flytter den mot dypere vann. Hvis den plantes for dypt med én gang, er det fare for at planten ikke klarer å vokse opp til overflaten og dør. Et tips hvis man ikke vil flytte den gradvis i dammen eller vannet, er å la den vokse i en bøtte i en måned før utplanting.

Overvintring

Nøkkeroser kan overvintre uten problem, men da kreves det at de står i et vann der ikke stammen og rotsystemet fryser til is. Det gjør med andre ikke noe om overflaten fryser til is, men planten må stå på en frostfri dybde for å kunne overvintre på en god måte. Hvis man vet at vannet risikerer å bunnfryse, må planten tas opp og plasseres svalt og frostfritt, gjerne i en garasje eller kjeller. 

Dybden er avgjørende

For at man overhodet skal lykkes med å dyrke nøkkeroser, er det viktig å vite hvor dypt vannet er der man planlegger å plante dem. Det er viktig å velge en sort som kan vokse på den dybden, hvis ikke vil ikke planten klare å vokse opp til overflaten, men dø før den når dit. Det er nemlig en forutsetning for at en nøkkerose skal trives – at den har nøyaktig den dybden som sorten krever, samtidig som at solen skinner på den store deler av dagen.

Det finnes mange sorter, og noen nøkkeroser er tilpasset for å vokse på en dybde på 40–80 cm, mens andre varianter skal plantes på en dybde på 150 cm. Det finnes også varianter av nøkkeroser som kun trenger 15 cm dybde, så mulighetene er mange for å eksperimentere og finne den nøkkerosen som er riktig for deg.

Å velge mellom røde, hvite, gule, rosa eller fargeskiftende nøkkeroser er ganske enkelt et hyggelig problem, og hvis man tanker på hvor strålende vakre nøkkerosene er når de blomstrer, er det all grunn til å prøve!

näckros

En fantastisk, men følsom skjønnhet

Hvis man er så heldig å ha en dam i hagen, eller nettopp har bygd seg noe lignende, tar det ikke lang tid før man begynner å fundere på hvilke planter man ønsker å ha rundt dammen, eller til og med i dammen.

Et valg som mange lander på, er nøkkeroser – en vakker drøm for alle som elsker blomster med en helt unik voksemåte og en nærmest uslåelig skjønnhet. Disse vakre plantene ser ut som om de praktisk talt flyter rundt på overflaten, noe som for så vidt er sant, men de er også festet til bunnen med en kraftig stamme som holder dem på plass.

Nøkkeroser har forskjellig utseende avhengig av sorten. Det finnes nøkkeroser som har vakre lotusblomster med hjerteformede blader, og det finnes nøkkeroser som har små, søte blomster. I tillegg finnes det varianter som har karakteristiske avrundede blader med oppbrettet kant og taggete underside.

Det finnes med andre ord mange muligheter for at vi alle kan finne en nøkkerose som passer til dammen, karet eller baljen, og ikke minst – en nøkkerose som passer ens egen smak.

Dyrking uten dam eller tjern

Nøkkeroser er ikke bare til for dem som har en dam eller et tjern i hagen. Det er faktisk slik at hvem som helst kan dyrke nøkkeroser hjemme. Det eneste som trengs er et kar eller en beholder med riktig vanndybde og en spesialtilpasset leire for nøkkeroser.

Selv om mulighetene blir flere med en dam eller et tjern, er det fortsatt mange grunner til at du bør la denne vakre planten få en plass i hagen din. Den blomstrer som få andre planter gjør, og har dessuten en herdighet som ikke mange andre planter kan matche!

Fakta om nøkkerose

 • Det finnes ca. 90 ulike arter av nøkkeroser
 • Noen lotusplanter hører også til denne plantefamilien
 • Er flerårig og kan vokse seg veldig kraftig
 • Finnes både som herdige og tropiske, der de tropiske blomstrer dag og natt
 • Fire arter vokser vilt i Norge – gul nøkkerose, soleinøkkerose, hvit nøkkerose og kantnøkkerose
 • Har fått navnet sitt etter nøkken, en nifs, mannlig vette som holder til i elver, tjern, vann og innsjøer
 • Har en symbolsk verdi i mange kulturer, og er nasjonalblomst i Bangladesh og Sri Lanka
 • Hvit nøkkerose er Norges største blomst

Les mer

Hagemøbler – vår og sommer i hagen >>

Du er her:

Temaer:

Hagehanske syntetisk skinn

L, Grønn

129,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen