Asalea – fakta og råd om stell

Asalea er en flott, fargerik blomst. Den bidrar med farge og prakt til hjemmet ditt, både i vinduet og på bordet, og er en av flere blomster vi gjerne omgir oss med til jul.

Asalea – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Rhododendron x
Familie: Lyngplanter (Ericaceae)

Hurtigguide for asalea

 • Plassering
  Asaleaen trives best i et luftig og lyst rom, uten direkte sollys. Vi bruker den som innendørs potteplante om vinteren og våren. Om sommeren kan den plasseres utendørs – da lagrer den energi og skyter knopper for å blomstre igjen om vinteren.
 • Vanning
  Asaleaen liker vann. Den trives best når den vannes hver tredje dag, gjerne ved at den får trekke opp vann fra et fat eller en skål i 10–15 minutter.
 • Gjødsel
  Asaleaen trenger ikke å gjødsles under blomstringen, men først og fremst om sommeren, når den skyter nye skudd.
 • Jord
  Ved omplanting av asalea bør du bruke hortensia- eller rhododendronjord.

  
Så vårt utvalg av asalea

Asalea inne og ute

Asalea anses å være en lettdyrket plante. Den trenger en jordblanding som holder på fuktigheten og en plastpotte som forhindrer tørke når den er innendørs, men mye mer enn det krever ikke denne vakre skjønnheten.

Plant alalea ut om våren

Våren er en god tid for å plante ut asaleaen din, gjerne ved siden av rhododendron ders om du har en. Med litt vann og næring får du en vakker plante som holder seg lenge og gir din hage det lille ekstra.

 • Velg en plass ute i hagen der du kan gi asaleaen enten direkte sol eller halvskygge. Det er også fordelaktig om du planter på et sted som gir gode forutsetninger for god drenering til din asalea.
 • Forbered et område som er omtrent 60 cm dypt og 100 cm bredt, gjerne litt over bakkenivå. Dersom du har flere planter bør du tenke på at de vil ha mye plass; alt fra 40 til 250 cm avstand til nærmeste plante, litt avhengig av hvilken asalea du har.
 • Asaleaen har et følsomt rotsystem, så vær forsiktig og forsøk å holde røtterne så intakte som mulig når du planter den ned i jorden. Før du gjør dette kan du sette rotklumpen i vann i ca. 10 minutter, slik at den får suge til seg.
 • Sett asaleaen ned slik at rotklumpen havner ca. 4–5 cm under jordoverflaten.
 • Fyllt opp halvveis med jord og vann litt. Deretter kan du klappe til jorden før du fyller opp med resten og vanner en gang til. Du kan med fordel bruke rhododendronjord som er spesielt tilpasset surjordsplanter som asalea. Med sin lave pH-verdi vil den gi din asalea et friskt og grønt bladverk.
 • Samtidig med plantingen kan du også markgjødsle ved å blande inn omtrent en halv sekk med kugjødselkompost per m2. Gjør du dette vil det ikke være behov for gjødsling av asaleaen på en god stund.
Asalea er en blomst mange forbinder med jul, men den er likevel en flott plante for hele året.

  
Stelletips for asalea

Denne blomstrende skjønnheten har sin opprinnelse i Japan og Himalayas bergskråninger, der de får vann regelmessig takket være de store regnskyene som daglig skyller over hele planten. Pleie av asalea handler det derfor om å forsøke å etterligne den typen klima som den hadde der den opprinnelig vokste. Asaleaen vil ha regelmessig vanning, men den vil ikke stå i vann – derfor kreves det et sted med god drenering.

Asaleaen er følsom for tørke, så det er viktig at du er nøye med vanningen, spesielt under tørre perioder og for nyplantede utendørsplanter. Vann disse rikelig minst en gang i uken og sørg for at planten da vannes helt inn til roten. Beregn rundt 20–30 liter per utendørsplante.

Stell av asalea i krukke innendørs

For deg som har din asalea i potte inne er det mest fordelaktig å vanne i den ytterste potten, noe som gjerne kan gjøres hver dag, i mindre mengder. Under blomstringstiden skal du imidlertid unngå å tilføre næring til din asalea.

 • Plassering
  Asalea foretrekker å stå lyst, men ikke i direkte sollys. Aller best vil den trives om den får stå i et vindu eller på et bord midt i rommet. Hvis den har mange knopper – trenger den mer lys enn ellers, så da kan du med fordel plassere den under en lampe.
 • Gjødsling
  Dersom du blander inn gjødsel i jorden i forbindelse med utplantingen holder dette godt og vel for asaleaen i en lengre periode. Annethvert år kan du fylle på med litt frisk rhododendronjord, og om høsten kan du bruke løv, barkmull, granbar og litt kompost av kugjødsel for å dekke bakken rundt din asalea.
 • Beskjæring
  Om våren kan du beskjære asaleaen, noe som kan gjøres ganske hardt, så lenge du lar planten få beholde sin naturlige form. For de kraftigere foryngelsene er det best å beskjære før blomstringen, og for de resterende kan du gjøre det etter. Etter blomstringen kan du også sørge for forsiktig å pusse bort de gamle, tørre blomsterstandene for å hjelpe frem nye knoppdannelser.

Azalea

Slik skiller asalea seg fra rhododendron

I dag er det et par ting som gjør det enkelt å skille en asalea fra en rhododendron. Det ene er at en del asaleasorter feller bladene sine om vinteren, noe som også gjør at disse tåler vinteren bedre enn det rhododendronbusken gjør. I tillegg foretrekker asaleaen betydelig mer sol enn sin slektning. Utover disse små forskjellene er det ikke spesielt mye som skiller de to fra hverandre og de kan med fordel plantes sammen, da de bygger fargesparkende kunstverk når de kombineres.

Når man snakker om asalea i dag utgjør dette to av totalt åtte underarter av rhododendron, som er de løvfellende asaleaene (pentanthera) og de eviggrønne asaleaene (tsutsusi). Vi bruker asalea som prydplante i de fleste tilfeller, og her finner vi arter og hybrider som for eksempel vindusasalea, rosenasalea og dvergasalea. Uansett hvilken av artene du velger, gir asalea et estetisk løft til hjemmet med sine herlige kontraster mellom rene blomster og mørke, grove blader.

Hos oss på Plantasjen kan du velge blant mange ulike asaleaer og finne den sorten som passer best til din smak – både ute og inne.

Kjekt å vite

 • Asalea finnes som både tre og busk, i et hundretalls ulike arter.
 • Kom til Europa fra Øst-Asia på 1800-tallet.
 • Betraktes som en lettstelt plante.
 • Det finnes både bittesmå og kjempestore asaleaer.
 • Blomstrer på høsten og vinteren.
 • Visse arter avgir en fantastisk duft når de blomstrer.

Flere tips og råd

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen