Azalea

Tidligere var alle azaleaer en egen slekt, men de artene som en gang inngikk der tilhører nå rhododendronfamilien, der de finnes i en rekke ulike sorter under en mengde ulike navn. Deres latinske navn begynner alltid med rhododendron, og etterfølges deretter av et latinsk navn for den spesifikke azaleaen.

Vitenskapelig navn (Latinsk): Rhododendron x
Familie: Lyngplanter (Ericaceae)

Tips og råd for deg som dyrker hjemme

Azalea anses i dag for å være en lettdyrket plante. Den trenger en jordblanding som holder på fuktigheten, og en plastpotte som forhindrer tørke når den er innendørs, men mye mer enn det krever ikke denne vakre skjønnheten. Våren er en god tid for å plante ut azaleaen din, gjerne ved siden av rhododendronen din om du har en. Med litt vann og næring får du en vakker plante som holder seg lenge og gir din hage det lille ekstra.

Slik gjør du

 • Velg en plass ute i hagen din der du kan gi azaleaen enten direkte sol eller halvskygge. Det er også fordelaktig om du planter på et sted som gir gode forutsetninger for god drenering til din azalea.
 • Forbered en plass som er omtrent 60 cm dyp og 100 cm bred, gjerne litt over bakkenivå. Om du har flere planter, tenk på at de vil ha mye armplass og krever alt fra 40 til 250 cm avstand til nærmeste plante, litt avhengig av hvilken azalea du har.
 • Azaleaen har et følsomt rotsystem, så vær forsiktig og forsøk å holde røtterne så intakte som mulig når du planter den ned i jorden. Før du gjør dette kan du imidlertid plassere rotklumpen i vann i ca. 10 minutter, slik at den får suge til seg.
 • Sett ned azaleaen slik at rotklumpen havner ca. 4–5 cm under jordoverflaten.
 • Fylt opp halvveis med jord og vann. Deretter kan du klappe til jorden før du fyller opp med resten, og vanner en gang til. Du kan med fordel bruke rhododendronjord, som er spesielt tilpasset surjordsplanter som azaleaen. Med sin lave pH-verdi vil den gi din azalea et friskt og fresht grønt bladverk.
 • Samtidig med plantingen kan du også markgjødsle ved å blande inn omtrent en halv sekk med kompost av kugjødsel per m2. Om du gjør dette kreves det ingen videre gjødsling av azaleaen din en god stund fremover.

Pleieråd

Denne fantastiske blomstrende skjønnheten har sitt hjem i Japans og Himalayas bergskråninger, der de vannes regelmessig takket være de store regnskyene som daglig skyller gjennom hele planten. Når det dreier seg om pleie av azalea handler det derfor på mange måter om å forsøke å etterligne den typen klima som den hadde der den opprinnelig vokste. Azaleaen vil ha regelmessig vanning, men den vil ikke stå i vann – så derfor kreves det et sted med god drenering.

Azaleaen er følsom for tørke, så det er viktig at du er nøye med vanningen – spesielt under tørre perioder og for nyplantede utendørsplanter. Vann disse rikelig minst en gang i uken, og sørg for at planten da vannes helt inn til roten. Beregn rundt 20–30 liter per utendørsplante.

Pleie av azalea i krukke innendørs

For deg som har din azalea i innendørs i krukke er det mest fordelaktig å vanne i ytterkrukken, noe som med fordel kan gjøres hver dag, i mindre mengder. Under blomstringstiden skal du derimot unngå å tilføre næring til din azalea.

Plassering, gjødsling og beskjæring av din azalea

Plasseringsmessig foretrekker azalea å stå lyst, men ikke i direkte sollys. Aller best vil den trives om den får stå i et vidu, eller på et bord midt i rommet. Om den har mange knopper, trenger den mer lys enn ellers, så da kan du med fordel plassere den under en lampe.

Om du blander inn gjødsel i jorden i forbindelse med utplantingen, holder dette godt og vel for azaleaen for en lengre periode. Annethvert år kan du fylle på med litt frisk rhododendronjord, og om høsten kan du bruke løv, barkmuld, einerbar og litt kompost av kugjødsel for å dekke marken rundt din azalea.

Om våren kan du beskjære azaleaen, noe som kan gjøres ganske hardt, så lenge du lar planten få beholde sin natulige form. For de kraftigere foryngelsene er det mest beleilig å beskjære før blomstringen, og for de resterende kan du gjøre det etter. Etter blomstringen kan du også sørge for forsiktig å pusse bort de gamle, tørre blomsterstandene for å hjelpe frem nye knoppdannelser.

Azalea

Slik skiller azalea seg fra rhododendron

I dag er det et par ting som gjør det enkelt å skille en azalea fra en rhododendron. Det ene er at en del azaleasorter feller bladene sine om vinteren, noe som også gjør at disse tåler vinteren bedre enn det rhododendronbusken gjør. I tillegg foretrekker azaleaen betydelig mer sol enn sine slektninger. Utover disse små forskjellene er det egentlig ikke spesielt mye som skiller disse to slektningene fra hverandre, og de kan med fordel plantes sammen, da de bygger utrolige kunstverk når de får kombineres.

Når man snakker om azalea i dag, utgjør dette to av totalt åtte underarter av rhododendron, som er de løvfellende azaleaene (pentanthera) og de eviggrønne azaleaene (tsutsusi). Vi bruker azalea som prydplante i de fleste tilfeller, og her finner vi arter og hybrider som for eksempel vindusazalea, rosenazalea og dvergazalea. Uansett hvilken av alle artene du finner deg, gir azalea et estetisk løft til hjemmet med sine herlige kontraster mellom rene blomster og mørke, grove blader.

Hos oss på Plantasjen kan du velge blant mange ulike azaleaer, og finne den sorten som passer best til din smak - både for ute og inne.

Kjekt å vite

 • Azalea finnes som både tre og busk, i et hundretalls ulike arter.
 • Kom til Europa på 1800-tallet, fra Øst-Asia.
 • Betraktes som en lettstelt plante.
 • Det finnes både bittesmå og kjempestore azaleaer.
 • Blomstrer på høsten og vinteren.
 • Visse arter avgir en fantastisk duft når de blomstrer.

Mer om azalea, rhododendron, pleie og stell

Azalea – pleie og tips >>
Rhododendron >>
Beskjæring – slik lykkes du >>
Tips for vanning av utendørsplantene dine om våren og sommeren >>
 

Azalea 'Roza'
Ikke i sesong
Azalea 'Johanna'
Ikke i sesong
Asalea
Ikke i sesong
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc