Svibel – fakta og råd om stell

Svibel (hyasint) er for mange en nødvendighet til jul. De sprer en herlig lukt, og er lette å stelle ettersom de står på en løk som gir dem næring.

Svibel – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Hyacinthus orientalis
Familie: Aspargesfamilien (Asparagaceae)

Du kan få svibler i mange ulike farger. De vanligste er hvit, blå og rosa. Svibel er veldig lett å ta vare på, men hvordan du steller den avhenger av hvordan du har tenkt å bruke svibelen.

Se vårt utvalg av svibler

Hyasintblomst

Svibler på tre ulike måter

  • Svibler i en gruppe
    Svibler er vakre å plante i en gruppe med andre planter og blomster, gjerne sammen med små echeveria eller minijulestjerner. Dekorer med putemose eller grønnmose, en rosett, en nisse eller en stjerne. Vann når jorden har tørket opp rundt løken.
  • Svibler i en svibelvase
    Du kan også sette svibler i en svibelvase. Ta bort all jord, og skyll av løken. Pass på røttene. Fyll vann i vasen slik at røttene rekker ned.
  • Svibler i et vindu
    Hvorfor ikke henge opp sviblene i et vindu? Pakk inn jordklumpen (som du først har vannet) med grønnmose, og bind den fast med en grov snor. Heng sviblene opp i ulike høyder. Dusj mosen noen ganger i uken for å holde den frisk.

Hyasintblomst

Stell av svibel i potte

  • Plassering
    Den vil stå på et lyst sted, men ikke spesielt varmt. Lyst og kjølig fungerer best for planten.
  • Jord
    De fleste av oss har svibel i potter rundt juletider. Basert på dette er det vanlig blomsterjord som gjelder.
  • Vanning
    Vann alltid rundt – ikke på selve løken. 
  • Næring
    Svibel får næring fra sin løk, ikke fra tilsatt næring som andre potteplanter. Løkens størrelse har derfor noe å si. Jo større løk, desto mer næring lagrer den.

Plante svibel ute etter blomstring

Når planten har visnet som potteplante er det ingen grunn til å kaste den – løken kan fortsatt brukes til å dyrke nye svibler.

Når stilken har visnet kan du dra den opp og la bladene være igjen. Nå skal løken få vann og næring frem til frosten slipper taket. I løpet av denne perioden vokser løkene, og etterpå kan du plante dem i blomsterbed på et kjølig og lyst sted i hagen.

Du kan også plante ut planten rett ut etter blomstring. Når løken med blader plantes ute vil bladene visne og gi mer næring til løken. Du kan ikke regne med at svibelen vil vokse og blomstre samme vår, men det er store sjanser for at våren deretter vil gi hagen din vakre og velduftende svibler når våren sakte men sikkert kommer tilbake til landet vårt!

Se våre holdbarhetstips for å finne ut hvordan du kan gi nytt liv til julens blomster

Hyasintblomst

Like vakker om våren som til jul

For mange nordmenn er svibel tett knyttet til julen, og det merker man ikke minst på den store mengden svibel som blir solgt til jul i Norge. Faktum er at svibel deler egenskaper og voksemåte med en annen populær plante fra Nederland – tulipanen.

Akkurat som tulipanen er svibel en løkplante som gjerne dyrkes i stort omfang i landet. De har samme voksemåte siden de stikker opp av løkene i blomsterbedene om våren, og de blomstrer vakkert. Svibel er med andre ord en plante du vil kunne bruke flere ganger, så ikke kast den etter jul – oppbevar den på et kjølig og mørkt sted, og plant den utendørs etterpå!

Populær potteplante

Svibel er som sagt en populær potteplante om vinteren. Når desember nærmer seg kan man også kjøpe løk i butikken, gjerne som har nådd ulike faser i utviklingen. Dersom løken ennå ikke har begynt å blomstre kan det være vanskelig å si hvilken farge blomstene vil få, men ofte kan du se det på potten den blir solgt i. Svibel er lett å få fin, og det går selvfølgelig an å plante svibelens løk selv og være kreativ med de ulike arrangementene i potten.

Plante svibelløk i jord

Sett den ned i vanlig blomsterjord og pass på at dreneringen er god. Sørg for at løkene står stødig og unngå å få vann på selve løken når du vanner. Etter dette skal svibelen stå så lyst som mulig, gjerne på et kjøligere sted.

Slik dyrker du svibel i glass

Du kan også dyrke en svibel i et glass eller i glasskrukke – en spennende og flott måte å dyrke på. For å lykkes med det tar du opp løken og børster bort så mye jord som mulig. Får du ikke bort alt kan du skylle bort det siste med vann. Det er nå du må være forsiktig, for du må finne et glass der løken kan henge over selve vannoverflaten. Fyll glasset og plassér løken på en måte som gjør at røttene kommer ned i vannet. Her må du passe på at selve løken ikke står i vann. Etter en stund vil røttene vokse og gi et vakkert virvar av mange fine og små, hvite røtter. Fyll på med vann når det minker.

Hyasintblomst

Plantens karakter

Svibel finnes i en rekke farger og former. Selve blomsten på en svibel er traktformet og mange av dem sitter i tett klase på en stilk. Selve planten er rett og sylindrisk og vokser rett opp fra løken.

 

Svibel briljerer med sine omfattende klaser med vakre og velduftende blomster som kan være blå, hvite, lilla, røde eller lysegule. Svibel kan dyrkes både ute i blomsterbed og i potte eller glass innendørs, og det er kanskje potteplanten vi nordmenn har tatt mest til oss.

Nyt planten hele året

Det finnes veldig mange grunner til å la svibel være en vakker vårblomst som gir blomsterbedet et vakkert utseende, samtidig som den sprer sin deilige duft. Selv om denne planten er synonymt med julen og juletider for de fleste, er den veldig anvendelig på flere måter i ulike perioder av året. Den kan plantes alene i potte, ute blant mange andre planter eller hvorfor ikke prøve deg på å dyrke svibelløk i et glass?

Gjør svibel til noe mer enn bare en velkommen og verdsatt juleplante, for hos denne løkplanten finnes det mye uutnyttet potensial!

Fakta om svibler

  • Svibel ble dyrket allerede i romertiden, og ble skrevet om så tidlig som i år 700 f. Kr.
  • Siden 1600-tallet er svibel blitt dyrket for kommersielle formål, og en stund konkurrerte den i popularitet med tulipanen i Nederland.
  • Det finnes rundt 150 ulike sorter svibel som har ulike egenskaper.
  • Det selges rundt 11 millioner av denne populære planten hver desember.
  • Svibel deles inn i et duftkodesystem hvor enkelte dufter mer enn andre.
  • At svibel er populær rundt juletider er unikt i Norge, siden det normalt anses for å være en vårblomst.
  • Svibel har fått navnet sitt fra den greske gudeverden. Den vakre ynglingen Hyakintos ble drept av en diskos, og Apollon skapte en blomst av hans blod, på norsk kalt hyasint.

Se vårt utvalg av svibler

Flere tips og råd

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen