Rhododendron – planting og stell

Et rhododendronbed er et fantastisk skue på forsommeren. Med den store variasjonen i høyde og farge, passer rhododendron i mange hager og beplantninger. Rhododendron er spesielt vakker hvis du planter flere sammen i en gruppe.

Rhododendron – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Rhododendron
Familie: Lyngplanter (Ericaceae)

Å dyrke frem sin egen rhododendron er en investering som vil gi tilbake i mange år fremover. I tillegg til at de blomstrer tidlig, lukter godt og er relativt lettstelte, gir de også vintergrønt til hagen din. Med de rette forutsetningene og litt omsorg har du alle muligheter for å få frem vakre, friske rhododendroner som trives i hagen din.

Ulike typer rhododendron

Slekten rhododendron omfatter over 900 ulike hageplanter, som alle har sine ulike farger, former og blomstringstider, selv om de fleste blomstrer tidlig på forsommeren. De senere år har interessen for denne vakre planten økt, og enda flere hybrider kommer inn på det norske markedet. Navnet har den fått fra det greske rhodo som betyr rose eller tre, kombinert med dendrom  som betyr tre.

Se vårt utvalg av rhododendron

Slik planter du rhododendron – steg for steg

Velg først ut hvor i hagen du planlegger i plante din rhododendron, og velg plassering eller art. Sett gjerne flere busker sammen, da dette er en slektskjær plante som trives med selskap.

 • Plassering og voksested
  Rhododendron foretrekker et rolig og beskyttet voksested, helst i delvis skygge, men de kan også stå på et mer solrikt sted. Velger du en slik plassering, må du sørge for å vanne ekstra på varme dager.
 • Jord for rhododendron
  Jorden der busken skal plantes bør være sur, med en pH-verdi på ca. 4,5 – 5,5 for at rhododrendron skal trives. Sjekk også at den er kalkfattig, porøs og veldrenert. Bruk rhododendronjord ved planting Du kan med fordel blande ugjødslet torv, kompost fra eik- eller bøkløv og/eller -bark i jorden for å øke kvaliteten enda mer. Du kan til og med blande inn litt grus.
 • Planting av rhododendron
  Rhododendron har et grunt rotsystem, og bør derfor ikke plantes for dypt. For de store plantene bør du forberede en dybde på ca. 40 cm for busken, og rundt 70 cm i diameter. La rotklumpens overside være kun et par centimeter under jordoverflaten. Vann rikelig i forbindelse med plantingen, og i hele den første sesongen.
 • Dekk jorden for å beskytte busken
  Etter planting er det bra å dekke marken med bøk- og eikeløv, barkbiter eller andre langsomt nedbrytbare plantedeler med lav pH-verdi – for å beskytte busken din.

Rhododendron-blomsten

Stell av rhododendron

Å ta vare på rhododendronen sin krever ingen stor innsats.

 • Vanning
  Rhododendron vil ha mye vann, men tåler ikke konstant fuktighet. Sørg derfor for god drenering. På høsten, før telen kommer, er det lurt å vanne rikelig, selv om det har regnet mye i det siste. Rhododendronen samler opp og bruker vannreserver under hele vinteren, da de fordamper en god del væske gjennom bladene, året rundt.
 • Gjødsle rhododendron
  Rhododendron vokser sakte, og krever derfor begrenset med næring. På våren kan du gjødsle etter at busken har blomstret, og da finnes det en spesiell rhododendrongjødsel som du med fordel kan bruke. Har jorden sunket sammen, kan du fylle på med mer rhododendronjord.
 • Beskytt mot vårsolen
  Om solen begynner å skinne på vårparten, men telen ikke har gitt slipp, er det lurt å beskytte busken med striesekker. Hvis ikke risikerer busken nemlig å få skader som er vanskelig å overkomme.
 • Fjern visne blomster
  Hold busken din frisk og fin med regelmessig fjerning av visne blomster. Dette legger også til rette for at nye blad og knopper skal vokse frem.

Slik beskjærer du din rhododendron

Beskjæring er ikke nødvendig, men har busken blitt bar og er lite dekorativ, kan den fornyes med nedskjæring. Enten hele planten på en gang, eller deler av planten over noen år. Rensk bort alle skadde og døde grener du finner i busken, og skjær busken ned om du synes den har blitt for stor eller tung. Da kan du ta sikte på en beskjæring ned til cirka 10–15 cm over bakkenivå, og gjør det helst om våren.

Rhododendron-blomsten

Rhododendronens historie

Første gang navnet er blitt funnet i historien er rundt 100 e.Kr., da den dukker opp hos legen og botanikeren Dioskorides. Da var det derimot en helt annen plante som gikk under det navnet, nemlig Nerium Oleander. Det var Linné som siden skulle ta navnet, og i stedet gi det videre til rhododendronslekten. Linné var også først ute med å artsbestemme noen rhododendronart, blant annet den svenske  Azalea Lapponicum som finnes i Jämtland i Härjedalen.

Det går også an å datere det hele til Aleksander den stores tid, der man har funnet beskrivelser av rhododendron, nærmere bestemt arten azalea luteum. På folkemunne heter det at deler av Aleksanders hær skal ha spist luteumhonning og blitt syke av denne. Men selv om planten ikke er nevnt i historien tidligere enn dette, har man funnet 50 millioner år gamle fossiler som tyder på at denne planten har eksistert i minst 200 millioner år.

Kort om planten

 • Blomstene er enten hvite, gule, røde, grønne eller blå.
 • Mange arter dyrkes som prydplanter.
 • Det finnes både gigantiske planter med 1 meter lange blader, og miniatyrer med 8–10 mm lange blader.
 • Skal ha eksistert i nærmere 200 millioner år.
 • En lettstelt busk som passer de fleste hager.

Se alle våre rhododendron

Flere tips og råd

Azalea – tips og dyrkingsråd

Du er her:


Rododendron 'Polaris'
Medlem 30%
Nyhet

Rododendron 'Polaris'

Ø19 cm, Rosa

499,-
Les mer
Rododendron 'Grandiflorum'
Medlem 30%

Rododendron 'Grandiflorum'

Ø23 cm, Lilla

499,-
Les mer
Rododendron 'Blumiria'
Medlem 30%

Rododendron 'Blumiria'

Ø17 cm, Blå

299,-
Les mer
Parkrododendron 'Cunningham's White'
Medlem 30%

Parkrododendron 'Cunningham's White'

Ø23 cm, Hvit

499,-
Les mer
Rododendron 'Fantastica'
Medlem 30%
Nyhet

Rododendron 'Fantastica'

Ø19 cm, Rosa

499,-
Les mer
Rododendron 'Dreamland'
Medlem 30%
Nyhet

Rododendron 'Dreamland'

Ø19 cm, Lyserosa

499,-
Les mer
Parkrododendron 'Nova Zembla'
Medlem 30%

Parkrododendron 'Nova Zembla'

Ø23 cm, Rød

499,-
Les mer
Dverg-rododendron
Medlem 30%
Nyhet

Dverg-rododendron

Ø17 cm, Lilla

299,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen