Blodstorkenebb – planting og stell

Kåret til årets staude i 2007. Med tanke på hvor mange stauder vi har å velge mellom, er ikke det noen liten bedrift! Det er imidlertid lett å forstå hvorfor nettopp blodstorkenebb pekte seg ut i konkurranse med alle de andre flotte staudene. Denne hardføre og vakre planten blomstrer fra våren til sent på høsten og er svært lettstelt.

Blodstorkenebb – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Geranium sanguineum
Familie: storkenebbfamilien (Geraniaceae)

Planting og stell av blodstorkenebb

Blodstorkenebb passer like fint i et velholdt bed som i mer «viltvoksende» åpne partier, skråninger og steinbed. Den kan med fordel brukes som kantplante og den høye herdigheten og de sterke fargene gjør at den også tar seg flott ut sammen med andre planter.

Vi anbefaler å gi blodstorkenebb litt vanskelige vekstforhold: Den foretrekker riktignok veldrenert jord, men bortsett fra det, er det i et tørt klima med lite sol og minimalt med næring at den blir som flottest. Du bør derfor ikke gjødsle den for mye, da risikerer du bare å få masse blader, men få blomster.

Selv om blodstorkenebbet trives godt i skyggen, er direkte sol det som er mest gunstig for denne planten. Vanlig veldrenert og kalkholdig plantejord er et godt valg, og blodstorkenebb trenger ikke beskjæres eller klippes ned.

Blodstorkenebb – en lettstelt fargeeksplosjon

En plante som er enkel å ha med å gjøre, hardfør som få og vokser seg frodig med massevis av blader og blomster – det er blodstorkenebb i et nøtteskall. En stabil plante som mange setter pris på.

Den leverer år etter år og skaper raskt et vakkert teppe av mørkegrønne blader før den slår ut i full blomst i juni og fortsetter å blomstre helt til august. Blodstorkenebb er med andre ord en flott plante til bed, skrenter og steinbed, for den trives nesten overalt.

Blomstene er et kapittel for seg. De sitter øverst på hårete stilker med sterkt flikete blader og har en intens purpurfarge som formelig stråler i det grønne myldret av blader og stilker.

Historien om blodstorkenebbet slutter imidlertid ikke der, for når sommeren går over til høst, har planten enda et imponerende skue å by på før vinterdvalen: Det er nå blodstorkenebbet lever opp til navnet sitt og får en intens rød høstfarge som garantert hjelper på høststemningen.

Dette er den perfekte planten for deg som er ute etter en friskt grønn bunndekker som i tillegg har svært vakre blomster. Med blodstorkenebb i hagen har du en skjønnhetsgaranti som få andre stauder kan matche.

Visste du dette?

  • Vokser vilt i Norge og finnes i store deler av Europa og Asia.
  • Navnet kommer av den intense rødfargen som bladene og stilkene får om høsten.
  • Er en hurtigvoksende bunndekker.
  • Ble kåret til årets staude i Norge i 2007.
  • Denne varianten kalles også Max Frei etter oppdagerens far.
  • Blir rundt 20 cm høy.

Les mer

Slik forlenger du hagesesongen >>
Slik går du fram for å lykkes med stauder >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen