Chili – fra sterk til mild, hvilken vil du dyrke?

Stadig flere dyrker chili – og det er lett å forstå hvorfor! Chili er digg og både enkelt og morsomt å dyrke. Så hvis du ikke har begynt ennå – ta steget, du vil ikke angre.

Chili – fra sterk til mild, hvilken vil du dyrke?

Arkeologiske funn viser at mennesker på det amerikanske kontinentet spiste chili allerede for ti tusen år siden, hovedsakelig ville varianter som Chiltepin. Nå er det rundt 4000 varianter, fra virkelig milde typer som Ancho og Mulato til ekstremt sterke chilier som Trinidad Scorpion, Bhut Jolokia og Carolina Reaper.

Sjekk alle våre chili-frø

Verdens sterkeste chili – og de litt mer menneskelige

Pepper X er nå utpekt som verdens sterkeste chili, den er utviklet av amerikaneren Ed Currie, også kjent som Smokin' Ed, og det sies at han falt sammen på gulvet med alvorlige magesmerter under smaksprøven. Frø til denne sorten er foreløpig ikke tilgjengelige på markedet – og heldigvis for det.

For de av oss som foretrekker litt mildere chili, er det imidlertid mange andre spennende varianter å velge mellom, for eksempel chilipepper Hot Lemon, Jalapeños eller forskjellige typer Padron. Disse klassifiseres som middels sterke og passer i de fleste retter.

Scoville – slik måles styrken på chili

Chiliens styrke måles på en skala som kalles Scoville. Generelt sett er små røde frukter sterkere enn store grønne frukter, selv om det finnes unntak fra regelen. En vanlig paprika ligger på rundt null på skalaen, mens en ekstremt sterk chili som Carolina Reaper ofte passerer to millioner på skalaen. Til sammenlikning ligger middels sterke chilier som Jalapeños vanligvis på mellom 2500 og 8000 Scoville.

Det sterke stoffet i chili kalles capsaicin og sitter hovedsakelig i fruktens indre skall og frø.

Det er mulig å øve opp toleransen sin for sterk mat, og kanskje er det derfor vi reagerer så forskjellig på chili – de som vinner chili-spisekonkurranser har ofte trent smaksløkene sine over lang tid. 

Chiliens mange bruksområder 

Chili stammer fra Amerika og kom til Europa først på 1400-tallet. Her ble den en vanlig plante i klosterhager, og det sies at munker i en periode brukte planten som betalingsmiddel i stedet for penger. Nå brukes chili i retter og desserter over hele verden, og på noen steder, inkludert i Afrika, dyrkes den av og til i kanten av kornåkrer for å holde elefanter borte fra avlingen. Elefanter kan med andre ord også oppfatte styrken, akkurat som alle pattedyr. Fugler derimot føler ikke capsaicin, noe som gjør at de kan spise fruktene og spre chili-frøene med avføringen sin. 

Finn dine chili-favoritter 

Mild chili 

  • Anaheim – kulturarv fra begynnelsen av 1900-tallet, store milde frukter egnet for grilling, salater eller grillspyd.
  • Jamaican Bell – krydret, søt og mild. Formen er den virkelige sensasjonen, de ser ut som vakre små klokker.
  • Padron – en fruktig mild tapaschili, noen ganger er en og annen chili virkelig sterk, noe som kommer som en uventet overraskelse.

Medium sterk chili til sterk chili 

  • Habanero Lemon – en hot chili med litt sitrussmak. Habaneros stammer fra Vestindia og passer spesielt bra i chilisauser og marinader.  
  • Cayenne Long Slim – høyproduktiv og omtrent 20–25 ganger sterkere enn vanlig paprika. Klassisk form.  

Ekstremt sterk chili 

  • Bhut Jolokia Red – For noen år siden ble denne utpekt som verdens sterkeste chili. Selv om den ikke er ansett som verdens sterkeste lenger, er den omtrent 400 ganger sterkere enn tabasco.  
  • Trinidad Scorpion – med nesten 1,5 millioner scoville er dette en av de sterkeste chilisortene. Håndtering og smaking bør gjøres med stor forsiktighet.   
  • Carolina Reaper – sorten hadde lenge tittelen som verdens hotteste chili og er, som den nåværende verdensmesteren Pepper X, utviklet av dyrkeren Ed Currie i USA. Følelsen når man spiser denne har blitt sammenlignet med å drikke flytende lava.

Finn dine favoritter blant våre chili-frø

Dyrk chili – ting å tenke på 

Selv om chili er lett å dyrke, må planten få god tid til å utvikle seg. Det er best å så frøene innendørs allerede i desember til februar, slik at plantene blir skikkelig store og gir frukt før frost.  

Les mer om å dyrke chili i vår planteguide for chili
 

SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Du er her:


Chilipepper 'Anaheim Chili'
Nyhet

Chilipepper 'Anaheim Chili'

Grønn

6490
5 for 4
Les mer

Chilipepper 'Jamaican Bell'

Flerfarget

6990
5 for 4
Les mer

Chilipepper 'Habanero Lemon'

4990
5 for 4
Les mer

Chilipepper 'Cayenne long slim'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Chilipepper 'Trinidad Scorpion'

Flerfarget

7990
5 for 4
Les mer

Chilipepper 'Padron'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Chilipepper 'Bhut Jolokia Red'

5990
5 for 4
Les mer
Habanero 'Carolina Reaper'
Nyhet

Habanero 'Carolina Reaper'

Rød

8490
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen