Chili – slik dyrker du din egen

Chili er en populær spansk pepper som ofte brukes i matlaging over store deler av verden. Man kan bruke chili som en smakstilsetter for å gi matretter en ekstra piff, og bruke den hel, oppdelt, tørket eller fersk.

Chili – slik dyrker du din egen

Vitenskapelig navn (Latinsk): Capsicum

Det viktigste å tenke på ved dyrking av chili er å sørge for at såingen får: 

 • god jord og regelmessig næring (gjerne chilinæring
 • jevn fuktighet – slik at frø og spede planter ikke tørker ut 
 • ekstra lys fra plantelampe – siden lyset fra våre vinduer ikke er tilstrekkelig om vinteren

Se vårt utvalg av chili- og paprikafrø

Når bør du så chili?

Slutten av januar er en passende tid for å plante chilifrø. Plant 2–3 frø i hver potte med jord, og plasser pottene på et varmt sted i hjemmet, for eksempel ovenfor et varmeelement. Frøene trenger ikke spesielt mye lys før de begynner å gro. Det tar vanligvis et par uker før frøene begynner å spire. Når skuddene kommer opp av jorden, er det ekstra viktig at planten får godt med sollys eller ekstra hjelp ved bruk av plantebelysning.

Når du planter chilifrøene må du ha noen centimeter med jord øverst. Påse at jorden alltid er fuktig. Etter at skuddene har blitt ca. 15 centimeter høye er det tid for omplanting. 

Potte om og plante ut chili 

Plantene bør regelmessig pottes om til større potter etter hvert som rotsystemene fyller opp eksisterende potter. Den siste potten bør være stor, 15 liter eller mer.  

Tenk også på at chili er en plante fra varmere breddegrader, så vent med å flytte den ut til det er varmt døgnet rundt (rudt 10 grader), og sett dem gjerne i le – langs en varm vegg eller i et drivhus.  

Hjelp til med pollineringen ved å børste blomstene med en pensel eller riste plantene jevnlig. 

På høsten (før temperaturen går under 10 grader), kan du ta inn de store plantene for å modne de siste fruktene.  

Ta stiklinger av chiliplante

Chili er en flott plante som du sikkert kommer til å ville ha mer av. Hvis du vil ta stiklinger fra chili, kan du klippe av en myk del av grenen. Sørg for å klippe rett i en vinkel på cirka 45 grader. Når du har den avklipte grenen, kan du ta av større blader, knopper og blomster.

Når dette er gjort, kan du sette grenen i en liten potte med vanlig jord. Etter plantingen er det best å plassere potten og stiklingen på et varmt og fuktig sted, gjerne i drivhus. Det kan ta litt tid før stiklingene får nye blader og røtter, fra 2 til 10 uker. Du er godt på vei når grenen begynner å få nye blader.

Sjekk på undersiden for å se når chilien har fått egne røtter. Da er det nemlig tid for å plante den i en potte med plantejord, eller enda bedre, en spesiell grønnsaksjord. Når du vanner chilien bør du sørger for at vannet er romtemperert ved for eksempel å helle opp vannet dagen før, eller ta passe varmt vann fra springen.

Stell chilien din på riktig vis – stell

 • Det er forholdsvis enkelt å stelle chiliavlingen din. Etter at du har plantet og det har vokst opp en plante, trenger chilien gjødsel. Du kan gi den samme gjødselmiddel som du gir for eksempel tomater. Rundt midten av mai er en passende tid. Start med små doser.
 • Omtrent samtidig som du begynner å gjødsle, pleier det også å være egnet tid for å sette ut plantene på for eksempel terrassen eller i hagen. Solen kan være meget sterk på denne tiden av året. Du bør derfor sette plantene i skyggen, og gjerne på et lunt sted. Et tips er å bruke fiberduk som gir plantene bedre beskyttelse.
 • På solrike dager er det viktig å gi chilien rikelig med vann, siden den tar til seg mye væske. Enkelte ganger kan det være nødvendig å vanne både morgen og kveld – kjenn på jorden.

Chili

På tide å høste chili

Du kan høste chilifruktene når de har antatt en grønn farge, de modner senere på kjøkkenbenken. Det kan være greit å være oppmerksom på at smaken ofte ikke er like utviklet når de ikke får modne hengende. Det kan med andre ord være lurt å ha is i magen en stund til, så chilien får modnet godt.

Når chiliplanten begynner å få moden frukt, kan det virke vanskelig å ta vare på alt. Du kan imidlertid både tørke og fryse chiliene, i tillegg til å lage geleer av fruktene, så ikke noe går til spille.

Tips: Visste du at bladlusen elsker chiliblader? Med en enkel såpeløsning får du bukt på problemet.

Overvintre chiliplanter 

Det er fullt mulig å overvintre chiliplanter inne. Etter at du har tatt dem inn for høsten, bør du sjekke plantene av og til for å oppdage eventuelle skadedyr tidlig. Hvis du får et kraftig angrep, kan det noen ganger være enklere å så nye planter om vinteren enn å prøve å bekjempe det. 

Hvilken type chili?

Capsicum er en stor familie med store variasjoner, både i henhold til farge, form og smak. Noen av de mest kjente plantene innen Capsicum-familien er chilipepper, cayennepepper, paprika og jalapeño. Hvis du er usikker på hvilken type du skal dyrke, bør du sjekke ut vår sak om sterke og milde chili-typer:

Chili – fra sterk til mild, hvilken vil du dyrke?

Korte fakta om chili

 • Chilifrukter inneholder mye av både A-, B- og C-vitamin. Når du spiser mye Capsicum-chili, utsondrer kroppen endorfiner og immunforsvaret styrkes.
 • Det er stort sett selve frøene eller mellomveggene i chilifrukten som er sterke. Et tips hvis du ikke ønsker så altfor sterk smak er derfor å fjerne frøene og mellomveggene, og bruke selve «skallet».
 • En av fordelene med å plante chili er at du kan ha planten både innendørs og utendørs. De kan leve svært lenge hvis de får sol, næring og vann. Avlingen blir ofte både bedre og sterkere med årene.
 • Chiliens smak og styrke varierer avhengig av om den er fersk eller tørket.
 • Chili har blitt anvendt innen matlaging i mange tusen år. Tidlige funn viser at spansk pepper ble dyrket i Ecuador allerede for 6 000 år siden. Navnet spansk pepper, som er en samling av ulike chilifrukter, har sin opprinnelse i at Christopher Columbus syntes smaken minnet om akkurat pepper.

Fordeler med chili

En av fordelene som mange liker med å dyrke chili hjemme er at du ikke behøver ha særlig grønne fingre for å lykkes. Chili er også blant de tidligste vekstene du kan plante. Du behøver ikke engang å ha en hage eller terrasse. Når du har sådd og planten har vokst seg til, er den også vakker å se på, samtidig som du kan vente deg mye chilifrukt hvert år i lang tid fremover.

Du er her:


Paprika 'California Wonder'

Flerfarget

4990
5 for 4
Les mer

Pottepaprika 'Snacking Purple'

Flerfarget

7990
5 for 4
Les mer
Chili 'Cayenne long slim'
40%

Chili 'Cayenne long slim'

3594 5990
Les mer
Paprika 'Kapiya'
40%

Paprika 'Kapiya'

1494 2490
Les mer

Chilipepper 'Cayenne long slim'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer
Meksikansk chili Jalapeño
40%

Meksikansk chili Jalapeño

3594 5990
Les mer

Habanero 'Carolina Reaper'

Rød

8490
5 for 4
Les mer

Chilipepper 'Sweet Banana'

Gul

6490
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen